Hyppää sisältöön

Tamperelaiskoulun luokkia yhdistellään, lapset ja vanhemmat pelkäävät oppimisen vaikeutuvan – "Surulliset tunnelmat, moni itki eilen"

Lentävänniemen koulun nykyisistä kolmesta vitosluokasta tehdään ensi syksyksi kaksi isoa kuutosluokkkaa. Oppilaat ja huoltajat pelkäävät koulunkäynnin muuttuvan levottomaksi. 

Lentävänniemen koulun 5-luokkalaiset Elli Aho ja Vilja Savolainen
Lentävänniemen koulun oppilaat Elli Aho ja Vilja Savolainen kertovat, miltä heistä tuntui, kun heille kerrottiin luokkien yhdistämisestä. Ensi syksynä koulussa on vain kaksi kuudetta luokkaa, jotka muodostetaan kolmesta nykyisestä viidennestä luokasta.

Tampereen Lentävänniemen koulun pihalla seisoskelee apeita oppilaita. Koulun vitosluokkalaiset saivat tiistaina varmistuksen odotetulle uutiselle, että nykyiset kolme viidettä luokkaa yhdistetään syksyllä kahdeksi isoksi kuutosluokaksi.

– Surulliset tunnelmat, moni itki eilen, vitosluokkalainen Elli Aho sanoo.

Niin ikään vitosluokkalaista Vilja Savolaista harmittaa menettää vanha tuttu luokka, kun alakoulua on jäljellä enää vuosi.

– Harmi, että viimeiselle vuodelle piti tulla tällainen muutos. Pitikö juuri tästä säästää?

Yhdistelyt säästösyistä

Laki ei määrittele sitä, kuinka suuret koulujen ryhmäkoot saavat olla, vaan ne määritellään kunkin kunnan sivistys- ja kulttuurilautakunnan toimesta. Tampereella 1.–2. luokkien maksimi on 25 ja 3.–6. luokkien 29 oppilasta.

Lentävänniemen uudet kuutosluokat pysyvät juuri ja juuri raamien sisällä, sillä niiden ryhmäkoot tulevat olemaan 29 oppilasta kummassakin.

Lentävänniemen koulun ryhmäkoot pysyvät syksyllä juuri ja juuri Tampereen kaupungin maksimirajojen sisällä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tampereen kaupungin tavoitteena on ollut – ja on jatkossakin – pitää koulujen ryhmäkoot nykyisellään tai jopa pienentää niitä, sanoo pormestari Lauri Lyly.

– Keskimääräiset ryhmäkoot on onnistuttu pitämään ennallaan, vaikka oppilasmäärät ovat kasvaneet. Koulukohtaisia eroja silti voi olla, ja yksittäisissä kouluissa voi tulla ongelmia ryhmäkokojen kasvun kanssa.

Lyly vakuuttaa, että ensi vuoden budjetissa pidetään kiinni ryhmäkokojen säilyttämistä ennallaan. Tämän syksyn osalta katse kääntyy valtion puoleen.

– Kehysneuvottelut käydään kesäkuussa ja syksyllä lyödään ensi vuosi lukkoon. Tähän syksyyn tarvitaan lisätoimia koronan vuoksi, mutta sitä ei voida luvata.

Rehtori hakee ratkaisuja, vanhemmat huolissaan

Lentävänniemen rehtori Erkki Torvinen myöntää, että ryhmäkoon kasvaminen tuo mukanaan haasteita.

– On totta, että kun luokkakoko kasvaa, se vaatii enemmän ryhmäytymistä. Meidän pitää löytää ratkaisuja lukujärjestystä muokkaamalla.

Torvisen mukaan koulu joutui päätöksen edessä pakkorakoon. Talouskehyksessä on pysyttävä tavalla tai toisella.

– Ymmärrän, mitä mieltä huoltajat ja oppilaat ovat. Pyrimme nyt löytämään ratkaisuja oppilaiden ja huoltajien toiveisiin.

Lentävänniemen koulun rehtori Erkki Torvinen ymmärtää huoltajien ja oppilaiden huolen. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Viidesluokkalaisen Elli Ahon äiti Virpi Aho odottaa syksyä pelonsekaisin tuntein.

– Kovasti odotamme, millaisia ratkaisuja syksyksi keksitään siihen, että oppimisympäristö saadaan pidetyksi rauhallisena.

Aho ymmärtää luokkien yhdistämisen perustelut, mutta pelkää lasten saaman tuen puolesta.

– Tuntuu, että nytkään kaikilla lapsilla ei ole tarpeeksi tukea oppimiseen.

Ahon mukaan huoltajia pelottaa, että iso osa opettajan ajasta menee ryhmäyttämiseen ja oppimisvaikeuksista kärsivien tukemiseen.

– Näissä vitosissakin on paljon oppilaita, jotka tarvitsevat tukea oppimiseen, Aho muistuttaa.

Vitosluokkalaisen Elli Ahon äiti Virpi Aho pelkää eniten, että opettajilla ei riitä aikaa kaikille lapsille entiseen malliin. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vilja Savolainen toivoo, että yhdistämisestä seuraisi jotain hyvääkin. Eniten häntä harmittaa tutun ja turvallisen luokan hajoaminen.

– Mieluummin olisin jatkanut omalla luokalla viimeisenkin vuoden.

Juttuun korjattu klo 16.29 rehtori Erkki Torvisen nimi.

.
.