1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkoposkihanhi

Valkoposkihanhista pyritään eroon häätämällä ja houkuttelemalla – kaikki vinkit toimivista keinoista toivotetaan tervetulleiksi

Raumalla pohditaan parhaillaan, miten valkoposkihanhia voisi häätää lain sallimissa rajoissa puistoista, urheilukentiltä ja uimarannoilta. Porissa puolestaan pohditaan, muuttaisivatko linnut kauemmas keskustasta houkuttelun avulla.

Valkoposkihanhet viihtyvät muun muassa Kirjurinluodon uimarannalla. Kuva: Lore Korpelainen/Yle

Valkoposkihanhet ovat jälleen uimarantojen ja puistoalueiden riesana. Porissa ja Raumalla on jo tehty suunnitelmia hanhien karkottamiseksi. Häätäminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi, sillä valkoposkihanhet eivät pienestä häiriöstä piittaa

Rauman kaupungin liikuntapaikkamestari Jouni Lehto kertoo, että kaikki ideat lintujen karkottamiseen ovat tervetulleita.

– Ne eivät pelkää ihmistä vaan väistävät vain hieman, jos joukkoon menee kävelemään. Tehokkain keino tuntuu olevan koira, joka päästetään juoksemaan kentälle. Se niitä aika tehokkaasti poistaa, mutta meillä ei koiria juuri ole käytössä.

Valkoposkihanhet ovat rauhoitettuja, joten niitä saa häätää vain erillisluvalla. Porin ja Rauman kaupungit eivät ole Ylen tietojen mukaan lupaa hakeneet.

Muutto muualle houkuttelemalla

Toistaiseksi Porissa ja Raumalla on tyydytty lähinnä valkoposkihanhien jätösten siivoamiseen. Esimerkiksi hanhien suosima Rauman Monnan jalkapallokenttä käytiin tällä viikolla siistimässä keräävällä ruohonleikkurilla. Kerääviä leikkureita ei kuitenkaan riitä jokaiselle alueelle, eikä leikkausväli ole riittävän tiivis pitämään kenttiä siisteinä.

Uimarantojen hiekka-alueilla leikkureista ei olisi edes apua. Jos linnut viihtyvät rannalla pitkään, voi uimaveden laatu kärsiä.

Porissa valkoposkihanhia on tällä hetkellä erityisesti Kirjurinluodon uimarannalla. Kaupungin puutarhatoimessa elätellään toiveita, että ne siirtyisivät pesimäkaudeksi Preiviikinlahden suuntaan ja jäisivät sinne.

– Ympäristöä pitäisi saada sen verran houkuttelevammaksi, että linnut jäisivät niille niityille. Tällä hetkellä ne eivät varmaan kovin houkuttelevia ole, toteaa piiripuutarhuri Esa Rouvali.

Valkoposkihanhet viihtyvät lyhyillä, hoidetuilla nurmialueilla, joten suunnitelma edellyttäisi kaupungilta niittyjen laajempaa kunnossapitoa. Siihen ei kuitenkaan löydy resursseja.

Rouvalin mukaan ratkaisua ei ole vielä löydetty, mutta esimerkiksi lampaiden laiduntamista alueella on harkittu.