1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Hallituksen koronaneuvottelut loppuivat lyhyeen, ministerit lähtivät äänestämään EU:n elpymispaketista

Puoli viiden jälkeen alkaneissa hallituksen neuvotteluissa keskusteltiin koronaepidemiatilanteesta. Päätöksiä ei tehty. Ministerit poistuivat puolentoista tunnin jälkeen äänestämään elpymispakettikeskustelun jatkosta.

Marin: Pyrimme siihen, että pääsisimme rajoituksista kokonaan eroon
Marin: Pyrimme siihen, että pääsisimme rajoituksista kokonaan eroon

Hallitus neuvotteli tänään Säätytalossa koronaepidemiatilanteesta ja alueiden rajoituksista. Samalla hallitus sai katsauksen koronarajoitusten asteittaisesta keventämisestä.

Neuvottelut kuitenkin päättyivät melko pian, sillä ministerit lähtivät äänestämään siitä, jatketaanko elpymispaketin käsittelyä vielä tänään keskiviikkona. Äänestys päättyi luvuin 92–34 ja näin ollen paketin käsittely jatkuu. Voit lukea lisää täältä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi ennen hallituksen neuvottelujen alkua, että uusia päätöksiä tai linjauksia ei tehdä.

– Saamme tietoa mikä tilanne eri alueilla on. Emme varsinaisesti neuvottele uudesta exit-strategiasta.

– Kesäkuun alussa on toivottavasti sellainen tilanne, että pääsisimme osasta rajoituksia kokonaan eroon. Sitä tavoittelemme, Marin sanoi.

Kulttuurialojen tilanne keskustelussa

Hallitus keskusteli esimerkiksi kulttuurialojen tilanteesta. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi ennen neuvotteluja ymmärtävänsä tapahtuma-alan ahdinkoa.

– Pyrkimys avautumissuunnitelmassa on, että toimialoja kohdeltaisiin mahdollisimman yhdenvertaisesti. Ymmärrän hirveän hyvin epäreiluuskokemuksen mikä liittyy tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilutilaisuuksiin. Päätökset ovat paikallisten viranomaisten käsissä. Se on hyvä muistaa, että Suomessa onneksi on monia alueita perustasolla ja niillä alueilla on jo mahdollista toimia vapaammin rajoituksin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi ymmärtävänsä sen, että kulttuurialalla rajoitukset on koettu epäreiluina.

Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) saapuessa Säätytalon portaille taustalla alkoi mielenosoitus kulttuurialojen puolesta. Saramon mukaan eri toimenpidepäätösten synkronoinnissa on ollut ongelmia.

– Haluamme kyllä, että kulttuuritapahtumia ja muita tapahtumia sekä ravintoloita kohdellaan samalta viivalta. Toisaalta pitää tiedostaa, että ulkotilat ovat eri asia kuin sisätilat. Tiedämme, että ulkotiloissa tauti ei leviä samalla lailla.

Kiuru: "Neljällä leviämisvaiheen alueella meno vieläkin liian kovaa"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan rajoituksia ei pystytä kaikkialla Suomessa keventämään niin paljon kuin hallitus haluaisi.

– Neljällä leviämisvaiheen alueella meno on vieläkin aivan liian kovaa. Väestötasoista virusmuunnoksen leviämistä on havaittavissa ja se kertoo siitä, että ei pystytä näillä alueilla yhteiskunnan rajoituksia vielä keventämään niin paljon kuin haluaisimme.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että neuvotteluissa keskustellaan myös raja- ja matkustusasioista. Haavisto uskoo rokotuspassien tuovan helpotusta matkustamiseen kesällä.

– Euroopassa ja miksei Euroopan ulkopuolellakin se antaisi mahdollisuuden terveysturvalliseen matkustamiseen.

Haavisto ilmaisi myös huolensa Intian koronavirustilanteesta. Hänen mukaan Suomi on lähettänyt Intiaan muun muassa happipulloja.

Keskustelu EU:n elvytyspaketista jatkui samaan aikaan

Hallituksen neuvottelujen alkamista viivästytti eduskunnassa kuumentunut ja lähestulkoon läpi yön jatkunut elvytyspakettikeskustelu.

Pääministeri Marin toivoi ennen hallituksen neuvottelujen alkamista, että äänestys elvytyspaketista voidaan pitää mahdollisimman pian.

– Salikeskustelu on kesken ja keskustelu jatkuu niin kauan kuin edustajilla on puheenvuoropyyntöjä sisällä. Sen jälkeen katsotaan milloin mahdollinen äänestys voi olla, mutta tämä on eduskunnan käsissä, Marin totesi.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan eduskunnassa tänään käytetyt puheenvuorot olivat asiallisia.

– Hyviä kysymyksiä aivan oikeutetusti oppositiosta esitettiin ja kaikkiin kysymyksiin on olemassa myös vastaus. Keskustelu oli arvokasta.

Tuppuraisen mukaan valtaosa EU:n jäsenmaista on päätöksen jo ratifioinut ja keskustelu olisi siksi suotavaa saada päätökseen myös Suomessa.

Lue lisää:

Ravintolarajoitukset kevenevät helatorstaina ympäri maata – Uudellamaalla valomerkki joko klo 18 tai 19, perustasolla klo 00, ja terasseilla saa tanssia

Katso uusimmat tiedot koronaviruksesta