1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Kouvolan kulttuuripulmalle ehdotetaan kompromissia – Kulttuurikorttelissa hyödynnettäisiin vanhaa ja rakennettaisiin uutta

Uudessa Kulttuurikortteli-suunnitelmassa kansalaisopisto, pääkirjasto, Poikilo-museot ja teatteri sijoitettaisiin yhteiseen kortteliin Salpausselänkadulle. Tässä vaihtoehdossa rakennetaan uutta ja hyödynnetään jo olemassa olevia tiloja.

Kouvolan teatterin rakennus on tulossa käyttöikänsä päähän ilman peruskunnostusta. Rakennuksessa on muun muassa sisäilmaongelmia. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Keskusteluun Kouvolan kulttuurikiinteistöjen tulevaisuudesta on tuotu uusi vaihtoehto.

Kulttuuripalveluiden asiantuntijoista koostuvan ryhmän keväisen selvitystyön tulos on Kulttuurikortteli-suunnitelma, joka kokoaisi Kouvolan kulttuuritoimintoja Salpausselänkadun varrelle.

Uusi kokonaisuus syntyisi sekä uutta rakentamalla että vanhoja rakennuksia hyödyntämällä. Esimerkiksi pääkirjaston, kansalaisopiston ja teatterin rakennukset ovat suojeltuja, joten niiden purkaminen ei ole mahdollista.

Viime joulukuussa Kouvolan kaupunginvaltuustossa tehtiin toimenpide-ehdotus, jonka mukaan kaupungin on selvitettävä Kouvolan kulttuuritalojen tulevaisuutta.

Kouvolan kansalaisopiston, pääkirjaston ja teatterin kiinteistöt ovat teknisen elinkaarensa päässä, ja Kouvolatalo on peruskorjattava lähivuosina. Kulttuurikorttelissa olisi tilat kansalaisopistolle, Poikilo-museoille, pääkirjastolle ja teatterille.

Suunnitelmaa perustellaan keskitettyjen tilojen tehokkaalla käytöllä ja kävijämäärien kasvulla. Esimerkiksi Poikilo-museoiden kävijämäärän ennustetaan kasvavan, jos se siirtyy keskustakortteliin.

Tällaisia suunnitelmat ovat

Kirjastoa laajennettaisiin Välikadun suuntaan, ja sisääntulo olisi ydinkeskustan suuntaan. Laajennusosaan tulisi kirjaston ja kansalaisopiston toteuttamaa helposti saavutettavaa oleskelu-, työskentely- ja kulttuuritilaa. Kulunvalvonnan avulla laajennusosa saataisiin käyttöön aamusta iltaan.

Vanhalle yhteiskoulun tontille rakennettavassa uudisrakennuksessa olisi museon ja teatterin yleisötilat, näyttelijöiden pukuhuoneet sekä esitystoimintaan tarvittavat lisätilat.

Museon näyttelytilojen ja teatterin suuren näyttämön lisäksi uudisrakennuksessa olisi muun muassa ravintola, museokauppa, galleria ja taidekokoelmien säilytystiloja.

Museon ja teatterin toimisto- ja työtilat olisivat vanhassa opistotalossa ja teatterissa. Saneerattavaan teatteriin jäisi pieni näyttämö. Vanhaan opistotaloon jäisi kansalaisopiston opetus- ja hallintotiloja.

Uusien tilojen olisi tarkoitus olla monikäyttöisiä. Esimerkiksi teatterin tiloja voisi hyödyntää opistokäytössä.

Valmista voisi olla vuoteen 2030 mennessä

Selvitystyön tulokset esitellään liikunta- ja kulttuurilautakunnalle ensi viikolla 19. toukokuuta. Sen jälkeen asiaa käsitellää valtuustossa kesäkuun puolivälissä.

– Mikäli suunnittelu etenee, uusi kulttuurikortteli valmistuu 2020-luvun aikana vuoteen 2030 mennessä, liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka kertoo tiedotteessa.

Kaupungin tiedotteen mukaan Kulttuurikortteli-suunnitelmaan sisältyvät rakennus- ja saneeraustyöt, voidaan toteuttaa kaupungin olemassa olevan investointisuunnitelman puitteissa. Kustannusarvio on suunnitelman mukaan noin 41,3 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Kouvolan teatteri on saamassa remonttirahaa noin 10 miljoonaa euroa – peruskorjaus valmistuisi vuonna 2024

Suuri osa Kouvolan kuntavaaliehdokkaista ei kannattaisi uutta kulttuuritaloa – vanhojen kulttuuritilojen kunnostus häämöttää

Kouvolan valtuuston maratonkokous poiki aloitteet kulttuuritaloselvityksestä sekä alaikäisten maksuttomista liikuntavuoroista, 43 miljoonan investoinnit lyötiin lukkoon