1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Helatorstaina tehtiin Suomussalmella säähistoriaa: mittari näytti hellelukemia lumen keskellä

Kainuussa on koettu viikon sisään monenlaista keliä. Viikko sitten osa vaihtoi talvirenkaat takaisin auton alle lumimyräkän takia ja helatorstaita vietettiin hellelukemissa.

Viikko sitten Kainuuseen tupsahti lunta niin paljon, että osa vaihtoi takaisin talvirenkaisiin.

Suomussalmella tehtiin tiettävästi säähistoriaa helatorstaina. Pesiön mittausasemalla oli vielä aamulla lunta ja iltapäivästä mittari kipusi hellelukemiin.

Aamulla lunta mitattiin viisitoista senttimetriä ja hellelukemat ylitettiin, kun mittari nousi 25,1 plusasteeseen iltapäivällä kello 16.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen arveli twitterissä, että on ensimmäinen kerta Suomen säähistoriassa, kun samalla mittausasemalla on lunta sekä hellettä. Lähellä ollaan oltu, mutta hellerajaksi laskettava 25 plusastetta ei ole ylittynyt. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Puolangan Paljakassa on vielä lunta 24 senttiä. Vaaran päälle lunta sataa talvella eniten.

Lue lisää aiheesta: Myräkästä huolimatta rauhallinen yö liikenteessä Kainuussa – aamuun mennessä yksi ojaanajo Suomussalmella

Säät ovat vaihdelleet Kainuussa viikon sisällä laidasta laitaan. Viime viikolla maakuntaan saatiin lunta, enimmällään sitä tuli Kuhmon Kalliojoelle toistakymmentä senttiä. Tällä viikolla lämpötila on noussut hellelukemiin.

Meterologi Hannu Valta sanoo, että yli kymmenen sentin lumisateet toukokuussa ovat aika harvinaisia. Myös helteet ovat Kainuun korkeudella poikkeuksellisia tähän aikaan vuodesta.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.