Syyttäjä vaatii sakkoja isolle joukolle Kittilän kuntapäättäjiä, joita syytetään ex-hallintojohtajan syrjäyttämisestä

Syyttäjä katsoo, että Kittilän entiseltä hallintojohtajalta Esa Mäkiseltä vietiin keskeisiä tehtäviä kostona tai rankaisuna, kun hän yritti toimia lain mukaan.

Kyseessä on jo kolmas Lapin käräjäoikeudessa käsitelty Kittilän kuntapäättäjiin liittyvä oikeudenkäynti. Kuva: Mia Sivula / Yle

Syyttäjä vaatii tuntuvia sakkorangaistuksia isolle joukolle nykyisiä ja entisiä Kittilän kuntapäättäjiä.

Kahdesta virka-aseman väärinkäyttämisestä syytetään 38 kuntapäättäjää sekä entistä kunnanjohtajan sijaista Kyösti Tornbergia.

Syyttäjän mukaan kuntapäättäjät syrjäyttivät entisen hallintojohtaja Esa Mäkisen ilman painavaa syytä ja kuulemista, koska tämä yritti estää kuntaa maksamasta juristin laskua, jota ei oltu tilattu kunnalle asianmukaisesti.

Syyttäjä katsoo, että Mäkiseltä vietiin keskeisiä tehtäviä kostona tai rankaisuna, kun hän yritti toimia lain mukaan niin sanotussa Eilavaara-laskun käsittelyssä.

Väitetyt rikokset tapahtuivat vuosina 2015–2017. Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Mäkinen jäi eläkkeelle kolme vuotta sitten.

Jutun asianomistajana on Kittilän kunnan entinen hallintojohtaja Esa Mäkinen. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapin käräjäoikeus järjestää asiasta suullisen valmisteluistunnon Rovaniemellä perjantaina. Varsinainen pääkäsittely on tarkoitus aloittaa elokuun lopulla ja se kestää syyskuun loppuun saakka.

Laskutusjupakka menossa hoviin

Tapaus liittyy Lapin käräjäoikeudessa aiemmin käsiteltyyn laskutusjupakkaan.

Käräjäoikeus katsoi maaliskuussa, että kunnanhallituksen entinen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk.), kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Aki Maunula (vas.) ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo (kesk.) olivat tilanneet Pertti Eilavaaralta oikeudellisia neuvoja ilman, että Kittilän kunta olisi päättänyt palvelujen tilaamisesta kunnalle.

Kolmikko tuomittiin ehdolliseen vankeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja petoksen yrityksestä.

Tuomio ei kuitenkaan ole lainvoimainen, vaan siitä on valitettu ja asia on menossa Rovaniemen hovioikeuteen. Rikokset tapahtuivat vuosina 2013–2015.

Ensimmäinen Kittilän kuntapäättäjiin liittyvä oikeudenkäynti saatiin päätökseen keväällä Rovaniemen hovioikeudessa.

Viime viikolla hovioikeus vapautti Kittilän kuntapäättäjät syytteistä. Ne koskivat entisen kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomista ja siihen liittyviä tapahtumia. Syyttäjä on kertonut harkitsevansa valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta.