1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen poliittiset puolueet

Lapin Kansan Kokkonen A-studiossa: Keskustasta voi tulla "uusi rkp"

Suomen puolueiden ja politiikan tolaa A-studiossa arvioivat päätoimittajat Lapin Kansasta, Ilkka-Pohjalaisesta ja Hufvudstadsbladetista.

Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen A-studiossa.
Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen arveli A-studiossa, että keskustaa ei nähdä enää pääministeripuolueena.

Keskustan tilanne ei tällä hetkellä näytä siltä, että se palaisi pääministeripuolueeksi lähiaikoina, arvioi Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen.

Sen sijaan keskustasta saattaa Kokkosen mukaan tulevaisuudessa tulla “uusi rkp”.

– [Eli puolue] joka on sitten tulevaisuudessa apupuolueena missä hyvänsä hallituksessa ja kunhan saa tiettyjä asioita läpi - vaikka turveasioita - niin kuin rkp tunnetusti on ollut puolue, että sille kelpaa mikä tahansa hallitusohjelma, kunhan siinä on muutamat asiat mitkä on heille kielipoliittisesti tärkeitä, Kokkonen sanoi keskiviikon A-studiossa.

Suomen puolueita ja politiikan tilannetta arvioivat Kokkosen lisäksi päätoimittajat Markku Mantila Ilkka-Pohjalaisesta ja Erja Yläjärvi Hufvudstadsbladetista.

Päätoimittaja Yläjärven mielestä keskustan strategia näyttää hämmentävältä, sillä siihen on hänen mukaansa valittu turpeen ja ympäristökysymysten kaltaisia kantoja, jotka eivät tulevaisuudessa välttämättä uusia äänestäjiä juuri tuo.

– Jos miettii vaikka turpeen saamaa huomiota, varmasti tietyillä alueilla heidän kannattajakunnassaan se on tärkeä. Mutta saavatko he 12-13 prosentin kannatuksen yli kahdenkymmenen prosentin, jonnekin takavuosien tasolle, tällaisilla asioilla, niin tuskinpa, Yläjärvi sanoi.

Juontaja Annika Damström kysyi keskustan vahvalta kannatusalueelta Lapista tulevalta Kokkoselta, näkeekö tämä keskustan tulevaisuudessa neljän-viiden kannatusprosentin puolueena.

– Se voi olla kymmenen, se voi olla 15, se voi olla puolue, jolle kelpaa kuitenkin hallitusohjelma kuin hallitusohjelma, että sinne saadaan niitä omia puumerkkejä. Se on yksi skenaario.

Nykyisessä hallituksessa keskusta vaikuttaa päätoimittajien mukaan jääneen yksin porvarillisemman linjan kannattajaksi. Keskustaa ja sen edeltäjää maalaisliittoa on Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Mantilan mukaan ollut aikaisemmin vaikeahko luonnehtia porvaripuolueeksi. Vertailussa hallituskumppani vihreisiin tämä on kuitenkin hänen mukaannsa nähtävissä.

– Jos sen pistää yhteen riviin tämän ajattelun, niin keskusta kantaa huolta valtionvelasta ja vihreät taas tästä ekologisesta velasta.

Koko keskiviikon A-studio on katsottavissa Yle Areenasta.