Hyppää sisältöön

Analyysi: Perussuomalaiset ei halunnut päästää pääministeriä elvytyskeskustelusta kuin koiraa veräjästä, mutta sai myös itse haukut

EU:n elvytyspaketin loppukeskustelu eduskunnassa synnytti uuden vuosituhannen jarrutuskeskustelun ja jälkipyykkiä toteutumatta jääneestä poliittisesta manööverista. Perussuomalaiset venyttää EU-keskustelua kuin keskusta hallituksen puoliväliriihtä, Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Perussuomalaiset venytti keskustelua EU:n elvytyspaketista osaksi myös siksi, että pääministeri Sanna Marin joutui puolustamaan pakettia vielä keskiviikkona julkisuudessa. Marin oli tiistaina koronakaranteenissa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Perussuomalaisten puhe EU:n elvytyspaketista jatkuu eduskunnassa toista vuorokautta. Pimenevässä illassa edustaja toisensa jälkeen nousee puhujakorokkeelle harvalukuisen edustajajoukon edessä.

Suurimman oppositiopuolueen edustajat puhuivat aluksi eilisestä iltapäivästä aamuyöhön asti. Jatkoa seurasi keskiviikkona päivällä. Syykin selvisi.

Perussuomalaiset halusi, että pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu itsekin puolustamaan neuvottelemaansa elvytyspakettia vielä kerran julkisesti eduskunnassa.

Ajoituksessa oli vertauskuvallisuutta. Toive toteutui tänään keskiviikkona 12. toukokuuta – suomalaisuuden ja suomenmielisen Johan Vilhelm Snellmanin päivänä.

Tiistaina Marin ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) olivat vielä koronakarenteenissa Portugalin huippukokouksen jäljiltä. Keskiviikkona molemmat ministerit olivat pari tuntia EU-keskustelussa mukana.

Perussuomalaiset varautui elvytyspakettikeskustelun toiseen yöhön pitkillä puhujalistoilla. Jari Koskela (vas.), Mari Rantanen, Lulu Ranne, Petri Huru ja Veijo Niemi eduskunnassa keskiviikkona. Kuva: Jani Saikko / Yle

Perussuomalaiset kokevat, että heidän arvionsa Suomen itsenäisyyden nakertamisesta EU:n hyväksi ei ole riittävästi selvinnyt muille puolueille, eikä kuulunut kansalaisille tiedotusvälineiden kautta. Nyt sanomaa kerrotaan pitkän kaavan mukaan tunnista toiseen.

Puheissa muistutettiin eduskunnan perustuslakivaliokunnasta, joka edellyttää elvytyspaketista päätöstä kahden kolmasosan määräenemmistöllä.

Perussuomalaisen varapuhemiehen aatokset tyrmistyttivät hallituspuolueissa

Perussuomalaiset sai myös itse haukkuja aamuyön poliittisista manööveriajatuksista keskiviikkona. Aikeet tosin jäivät toteuttamatta.

Varapuhemies Juho Eerola (ps.) kertasi keskiviikkona edellisen yön hetkiä Suomen Tietotoimiston haastattelussa. Eerola oli valmis käyttämään puhemiehenä sellaista tilannetta hyväkseen, joka olisi mahdollistanut tukipaketin ratkaisun lykkäämisen ehkä syksyyn asti. Lykkäys olisi saattanut jopa johtaa nykymuotoisen tukipaketin kaatumiseen koko EU:ssa.

Tällainen tilanne olisi saattanut syntyä, jos salissa olisi ollut aamuyöstä hetkellinen enemmistö perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajia. Silloin oppositiolla olisi ollut ehkä mahdollisuus – varapuhemies Eerolan tuella – äänestää elvytyspaketin pöydällepanosta ja käsittelyn jatkamisesta vasta syksyllä.

Hallituspuolueiden edustajia tyrmistyttää varapuhemies Juho Eerolan kertoma. Eerolaa arvostellaan siitä, että hän olisi istuntoa johtavana puhemiehenä ollut valmis hylkäämään puhemieheltä odotetun tasapuolisuuden ja koko eduskunnan luottamuksen.

Varapuhemies Juho Eerolan itse haastattelussaan kertomasta aikeesta tulee poliittinen jälkipyykki tavalla tai toisella. Haaveeksi jääneet aikeet saatetaan muistaa vielä ensi vuoden alussa, kun puhemiehistä äänestetään.

Kuntavaalit kirittää puhemaratonia

Kesäkuun kuntavaalit todennäköisesti innostaa perussuomalaisten puhemaratonia.

Eduskunnassa on EU-asioissa aiemminkin turvauduttu vuorokausien puhumiseen. Vuonna 1994 jarrutuskeskustelua käytiin EU-jäsenyyden päätösaikataulusta keskustan Paavo Väyrysen johdolla. Parhaillaan EU-elvytyspaketin hyväksymistä hidastavat perussuomalaiset.

Elvytyspaketti on uuden vuosituhannen versio vuoden 1994 EU-jarrutuskeskustelusta.

Keskustan Paavo Väyrynen ja Vaihtoehto Suomelle -ryhmän Vesa Laukkanen pyörittivät jarrutuskeskustelua eduskunnassa ennen EU-jäsenyyden hyväksymistä. Jarruttajat puhuivat neljä ja puoli vuorokautta, jotta eduskunnan päätös tehtäisiin vasta Ruotsin kansanäänestyksen jälkeen.

Puhemiesneuvosto taipui jarruttajien tahtoon ja siirsi eduskunnan päätöksen EU-jäsenyydestä Ruotsin kansanäänestyksen jälkeen. Kun Ruotsi äänesti jaa, eduskunta hyväksyi Suomen EU-jäsenyyden.

Keskusta venytti puoliväliriihtä, perussuomalaiset EU-keskustelua

Keskustelu eduskunnassa EU-elvytyspaketista saattaa jatkua toisenkin yön ja vielä pidempäänkin. Yllätyslykkäys ratkaisun siirrosta kuukausilla ei ole kuitenkaan enää mahdollista.

Keskustelun päättyminen riippuu perussuomalaisten keskusteluinnosta.

Ja siihen vaikuttaa puolueen ja eduskuntaryhmän johdon arvio, kuinka pitkään keskustelua kannattaa jatkaa ennen kuin venytys kääntyy puolueelle haitaksi kansalaisten silmissä. Perussuomalaisten ehdokkaiden taistelutahto kohti kuntavaaleja noussee venyneestä keskustelusta.

Mutta muistetaanpa tämä: Ei siitä ole pitkä aika, kun keskusta kohotti uskollisten kannattajiensa itsetuntoa päiväkausiksi venähtäneissä hallituksen puoliväliriihen neuvotteluissa. Molemmat puolueet taistelivat itselleen tärkeässä asiassa tahtopolitiikan keinoin.

Kun keskustelu päättyy, eduskunta äänestää elvytyspaketin hyväksymisestä. Erittäin suurella todennäköisyydellä hallituspuolueiden edustajien ja joidenkin kokoomuslaisten äänet riittävät paketin hyväksymiseen.

Elvytyspaketin ratkaisu lykkääntyy muutamalla päivällä, mutta ei muutu miksikään.

Voit keskustella Suomen EU-elvytyspaketin päätöksestä torstaihin 13.5.2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Keskustelu EU-paketista jatkuu kello 20, varapuhemies Eerola ei toistaiseksi johda puhetta

Eduskunta ei äänestäkään EU:n elvytyspaketista vielä tänään – keskustelu venyi lähes auringonnousuun asti