Hyppää sisältöön

Israel vahvistaa poliisivoimiaan – Väkivalta yltyy Gazan kaistalla sekä kaupungeissa, joissa juutalaiset ja arabit asuvat sekaisin

Väkivaltaisuuksissa on kuollut jo lähes sata ihmistä. Gazassa myös aineelliset vahingot ovat suuria.

Yöllisiä ilmaiskuja ja räjähdyksiä Gazassa
Yöllisiä ilmaiskuja ja räjähdyksiä Gazassa

Israelin puolustusministeri Benny Gantz sanoo "lisäävänsä massiivisesti" poliisivoimia, jotta eri puolilla maata leimahtaneet väkivaltaisuudet rauhoitetaan.

Sanomalehti Jerusalem Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelin kaupunkeihin tuodaan kymmenen komppaniaa rajapoliiseja, jotka on tähän asti olleet sijoitettuina Länsirannalle.

Lehden mukaan ainakin 374 ihmistä on pidätetty kahakoiden yhteydessä.

Palestiinalaiset ja Israelin turvallisuusjoukot ottivat yhteen Hebronissa keskiviikkona. Kuva: Hazem Bader / AFP

Väkivalta läikähtelee paikallisyhteisöissä

Brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Israelin sisällä väkivalta läikähtelee erityisesti niissä yhteisöissä, joiden asukkaiden joukossa on sekä arabeja että juutalaisia. Näin on käynyt muun muassa Israelissa Tel Avivin esikaupunkialueella sijaitsevassa Bat Yamin kaupungissa, jossa väkivallanteko tallentui suoraan televisiokuvaan.

Bat Jamissa joukko äärioikeiston edustajia oli repinyt arabiksi olettamansa miehen autostaan ja hakannut häntä kunnes mies makasi maassa verisenä ja liikkumattomana. Telavivilaisen sairaalan mukaan uhri on vakavasti loukkaantunut, mutta hänen tilansa on vakaa.

Väkijoukossa olleet oikeuttivat toimiaan väittämällä miehen olleen arabi, joka oli yrittänyt ajaa autollaan päin äärioikeistonationalisteja. Videokuvassa auto näyttää kuitenkin pyrkineen välttämään mielenosoitusta. Israelin valtiollisen Kan-televioaseman mukaan mies oli juutalainen, mutta väki luuli häntä arabiksi.

Acrassa arabimielenosoittajat pahoinpitelivät juutalaismiehen sairaalakuntoon.

Bat Yamin kaupungissa juutalaisasukkaat hyökkäsivät arabimiehen kimppuun, jonka epäiltiin yrittäneen ajaa autollaan ihmisten päälle. Mies sai pahoja vammoja, mutta hän on elossa.

Netanjahu: Ette voi ottaa lakia omiin käsiinne

Keskiviikkona Lodin kaupungin pormestari varoitti "sisällissodan" puhkeamisesta arabien otettua yhteen poliisin kanssa. Lodissa on noin 77 000 asukasta, joista 47 000 on juutalaisia ja 23 000 arabeja.

Lodissa kuoli aiemmin tällä viikolla paikalliseen arabiväestöön kuulunut mies. Uutiskanava CNN:n mukaan 25-vuotiaan Israelin arabin ampui 34-vuotias juutalaisasukas. Tämän mukaan ampuminen oli vastaus häntä kohti heitettyihin kiviin.

Kaupungissa on osoitettu tämän jälkeen mieltä ja poliisi syyttää Lodin arabiväestöä laajamittaisesta mellakoinnista. Netanjahu julisti Lodiin keskiviikkona hätätilan.

Pääministeri on vaatinut yleisellä tasolla sekä juutalaisia että arabeja lopettamaan toisiaan vastaan hyökkäämisen, kertoo Guardian.

– Minulle on yhdentekevää kiehuuko verenne. Ette voi ottaa lakia omiin käsiinne, hän sanoi.

Kymmeniä kuolonuhreja Gazassa

Israelin kaupungeissa jatkuvien levottomuuksien lisäksi alueella on käynnissä toinenkin konflikti Israelin ja Gazan palestiinalaisten välillä.

Israelin armeija on tehnyt Gazan kaistalle ilmaiskuja maanantaista lähtien. Palestiinalaisjärjestöt, muun muassa äärijärjestö Hamas, ovat puolestaan ampuneet satoja raketteja Gazasta.

AFP:n mukaan Israelin armeija kertoo Gazasta ammutun viimepäivinä noin 1 500 rakettia.

Uutistoimistojen tietojen mukaan Gazassa on tähän mennessä kuollut ainakin 83 ihmistä ja Israelissa seitsemän. Satoja on loukkaantunut.

Israelin ilmaiskujen ja Gazasta ammuttujen raketti-iskujen lisäksi kuolonuhreja on tullut myös palestiinalaisten ja Israelin sotilaiden yhteenotoissa Länsirannalla. Pelkästään keskiviikkona näissä yhteenotoissa kuoli kolme ihmistä.

Israelin ilmaiskut ja tykistötuli ovat tuhonneet Gazan kaupungissa useita kerrostaloja. Israelin mukaan sen iskujen kohteet ovat olleet Hamas-järjestön toimitiloja. Taloissa olleita ihmisiä on varoitettu tulossa olevasta iskusta.

Hamasin raketti-iskut laajentuneet Israelin pohjoisosaan

Ilmaiskussa kuoli Hamasin korkea-arvoinen komentaja

Israelin ilmaiskuissa on kuollut useita Hamasin korkea-arvoisia sotilashenkilöitä. Asiasta kertovat muun muassa qatarilaismedia al-Jazeera ja Voice of America -radioasema.

Hamas on vahvistanut Gazan kaupungin sotatoimista vastaavan komentajansa Bassem Issan ja muiden korkea-arvoisten sotilashenkilöidensä kuolleen Israelin ilmaiskuissa.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Gazan kaupungin prikaatin komentajan lisäksi keskiviikon ilmaiskuissa on kuollut 15 Hamas-järjestön jäsentä.

Uutiskanava Sky Newsin mukaan Bassem Issa on korkea-arvoisin Hamasin jäsen, joka on tapettu sitten seitsemän vuotta sitten käydyn sodan.

Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaava virasto kertoi Voice of American mukaan keskiviikkona, että kuolleiden joukossa olisi ollut myös muun muassa Hamasin johtava insinööri sekä kybersodankäynnistä ja rakettien kehittämisestä vastaavat johtajat.

Hamas-komentajan kuolemasta kertoi Suomessa aiemmin Iltalehti.

Alueella voitu syyllistyä vakaviin kansainvälisiin rikoksiin

Kansainvälisestä yhteisöstä on vaadittu, että osapuolet lopettavat väkivaltaisuudet. Taisteluiden lopettamista on vaatinut muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin. EU on vaatinut tilanteen liennyttämistä, ja samoin on tehnyt myös Britannian pääministeri Boris Johnson.

Suomi tuomitsi keskiviikkona ulkoministeriön lausunnossa viime päivinä siviileihin kohdistuneen väkivallan Israelissa ja palestiinalaisalueilla. Lausunnon mukaan Israelilla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta, mutta samalla on kunnioitettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojeltava siviilejä.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda ilmaisi Twitterissä huolensa siitä, että väkivaltaisuuksien aikana on saatettu syyllistyä tuomioistuimen perustamissopimuksessa mainittuihin rikoksiin. Erikoistuomioistuimen tehtävänä on ollut käsitellä kansanmurhaan, sotarikoksiin ja ihmisyyden vastaisiin rikoksiin liittyviä tapauksia.

ICC päätti aiemmin keväällä, että sillä on toimivaltaa myös Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan sotarikoksiin liittyen. Palestiina on tuomioistuimen jäsen, mutta Israel ei.

Aloittaako Israel maahyökkäyksen Gazaan ja mitä sellaisesta seuraisi?