Hyppää sisältöön

Europarlamentaarikot elpymispaketista: Hyvä, että eduskunnassa keskustellaan, mutta toisaalta olisi jo päätöksenteon aika

Yle kysyi neljän Euroopan parlamentin suomalaisjäsenen mielipidettä eduskunnassa pitkittyneestä EU:n elvytyspaketin käsittelystä. Kaikkien mukaan keskustelulle pitää olla tilaa. Useimpien mielestä paketin kaataminen kuitenkin heikentäisi Suomen vaikutusmahdollisuuksia EU:ssa.

Eduskunnan on määrä jatkaa keskustelua EU:n elvytyspaketista tänään kello 20.00 alkaen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnassa pitkittynyt EU:n elvytyspaketin käsittely jakaa Euroopan parlamentin suomalaisedustajia.

Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmään kuuluvan europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) mielestä keskustella saa, mutta päätöksentekoonkin pitää kyetä.

– Haluavat näyttää omillensa, että ovat tosissansa. Mutta eihän Suomen eduskunnassa enemmistöä voi mitata pituudella, vaan sitten sisällöstä kansanedustajat ovat informoituja ja tekevät päätöksen, hän sanoo.

Jos eduskunta päättäisi hylätä elpymispaketin, merkitsisi se väistämättä Suomen luottamuksen vähenemistä

– Suomen luottamus siinä kärsisi kyllä kolauksen, koska meidän hallitus on käynyt neuvotteluja ja pitänyt eduskunnan jatkuvasti informoituna. Eduskunnan vallallahan hallitus neuvotteluja käy ja luottamuksella, toteaa Kumpula-Natri.

Sarvamaa puolustaa puheoikeutta mutta varoittaa paketin kaatamisen seurauksista

Euroopan kansanpuolueen ryhmän Petri Sarvamaa (kok.) niin ikään korostaa kansanedustajien puheoikeutta.

– Tietysti tärkeintähän on se, että demokratiassa meillä saa kansaedustajat puhua asiasta niin paljon kuin mieli tekee, ja lopullista äänestystä ei päästä äänestämään ennen kuin kaikki puheet on pidetty. Ei tässä ole mitään epäselvää.

Jos eduskunta päätyisi hylkäämään elvytyspaketin, heikentäisi se Suomen vaikutusmahdollisuuksia EU:ssa.

– Jos Suomi tämän ainoana jäsenvaltiona hylkäisi, niin Suomi menettäisi huomattavan määrän vaikutusvaltaansa täällä Brysselissä. Ennen kaikkea niissä asioissa, jotka ovat Suomelle tärkeitä.

Tällaisia ovat muun muassa ilmastoon ja metsiin liittyvät kysymykset. Sarvamaa ei myöskään usko, että paketti saataisiin käärittyä ripeästi kokoon hallitusten välisillä sopimuksilla.

– Pakettia ei pystyttäisi tekemään nyt sitten vaan nopeasti ilman Suomea. Koko pohja pitäisi rakentaa uusiksi ja lähteä hallitusten väliseen järjestelyyn, josta sitten Suomi olisi ulkona. Se olisi EU:lle erittäin voimakas pysähtyminen tässä kohtaa, arvioi Sarvamaa.

Huhtasaari on iloinen, kun perussuomalaiset ottavat nyt tilaa

Identiteetti ja demokratia -ryhmään lukeutuva Laura Huhtasaari (ps.) on iloinen että perussuomalaiset ottavat nyt eduskunnassa tilaa keskustelulle, niin että myös kansalaiset pääsevät sitä seuraamaan.

– Mielestäni on äärimmäisen hyvä, että nyt on tilaa ja aikaa keskustella tästä erittäin merkittävästä EU:n suunnan muutoksesta, mihin elpymispaketilla Suomea ollaan viemässä, Huhtasaari sanoo.

Hänen mukaansa Suomi ei pysty elvytyspakettia kaatamaan.

– Ensinnäkin Suomi ei pysty sitä kaatamaan. Tässä on niin isot panokset kysymyksessä, että ainoastaan mitä tässä tulisi tapahtumaan, olisi sitten, että Suomi jäisi sen ulkopuolelle, toteaa Huhtasaari.

Pekkarinen on huolissaan tyylistä ja patistaa äänestämään

Uudistuva Eurooppa -ryhmässä vaikuttavan Mauri Pekkarinen (kesk.) mielestä asiassa alkaisi olla jo äänestämisen aika. Pitkittyneen keskustelun tyylikkyyden hän kuitenkin kyseenalaistaa.

– En ole ihan varma, kuinka tyylikäs tapa se on. Demokratialle, kansanvallalle tulee aina olla sijansa, myös opposition näkemykselle pitää olla sijansa. Mutta päiväkausia pitkittää sellaista keskustelua, joka kuitenkin ennen pitkää vie äänestykseen. Siinä mitataan, mitä kantaa eduskunnan enemmistö on. Tämä tulisi tunnustaa ja toivoisin, että pitkittämisestä mentäisiin itse asiaan, äänestämiseen.

Pekkarinen arvioi, että jos Suomi hylkäisi elvytyspaketin, niin asia hoidettaisiin todennäköisesti hallitusten välisellä sopimuksella.

– Silloin jäsenmaat sopisivat toisella metodilla tämän ratkaisun, kenties ilman Suomea tai Suomen kanssa. Mutta jos Suomen kanssa se tehdään, on erittäin todennäköistä, että Suomi saa, jos ei itse tässä elvytyspaketissa huonompaa ratkaisua, niin kyllä on paljon mahdollista, että se heijastuu monivuotisiin rahoituskehyksiin, Pekkarinen sanoo.

.
.