1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. Keski-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaan äkisti romahtanut koronatilanne pahenee: vappubrunssilta alkunsa saanut ketju aiheuttanut jo 56 tartuntaa

Kokkolalaisravintolasta liikkeelle lähtenyt tartuntaketju jatkaa leviämistään: kouluja on siirretty etäopetukseen ja sairaanhoitopiirin infektioyksikkö on pahasti ruuhkautunut.

Perustasolla olevan Soiten alueella on voimassa laajennettu kasvomaskisuositus. Se koskee esimerkiksi yläkoululaisia ja toisella asteella opiskelevia. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin äkisti romahtanut koronatilanne jatkaa pahenemistaan ja tartuntoja todetaan nyt noin 15 kappaleen päivävauhtia.

Helatorstaina sairaanhoitopiirin alueella raportoitiin 15 uutta tartuntaa, kun keskiviikkona tehtiin alueella koko pandemia-ajan päiväennätys tartunnoissa: 16 tartuntaa.

Kokkolalaisravintolan vappubrunssilta alkunsa saanut tartuntaketju on aiheuttanut sairaanhoitopiirin alueella neljässätoista vuorokaudessa jo 56 tartuntaa. Valtaosa tartunnoista on tullut ilmi Kokkolassa.

Kokkolassa kaupungin kaikki lukiot päätettiin varotoimena siirtää etäopetukseen keskiviikkona.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL varoitti tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että Suomen koronatilanne on kääntynyt huonommaksi ja riski epidemian uudelleen kiihtymisestä on olemassa erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksikkö on pahasti ruuhkautunut ja terveysviranomaiset pyytävät välttämään tarpeettomia puheluita yksikköön. Lisäksi lastensairaalan kiireettömiä lääkäriaikoja siirretään toukokuulta kesäkuulle, kun henkilökuntaa tarvitaan nyt koronatyöhön.

– Vaikka olisit oleillut mahdollisessa altistumispaikassa, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveysviranomaisiin. Riittää, että noudatat koronasuosituksia eli vähennät lähikontaktien määrän minimiin ja vältät tarpeettomia kokoontumisia, huolehdit kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta, muistuttaa sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Myöskään koronatestin tuloksesta ei tarvitse soittaa. Positiivisen testituloksen saaneelle soitetaan aina Soitelta, ja negatiivisen testituloksen voi tarkistaa Omakannasta.

Myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiukensi kokoontumisrajoituksia Keski-Pohjanmaalla tuntuvasti. Aiempi 50 henkilön rajoitus kutistuu sisätiloissa kymmeneen ja ulkotiloissa kahteenkymmeneen.

Kokkolan lisäksi tartuntoja lähikunnissa

Toukokuun alussa maan alhaisimpiin lukeutunut ilmaantuvuusluku on ponnahtanut hetkessä moninkertaiseksi.

Vielä 3. toukokuuta Yle uutisoi, että Soiten eli Keski-Pohjanmaan maakunta oli koronatilanteeltaan Euroopan rauhallisin. Alueen koronauutisia löydät täältä.

Kokkolan lisäksi koronavirus on levinnyt nyt myös lähikuntaan, sillä Kannuksen nuorten keskuudessa on tullut ilmi tartuntoja.

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite tiedotti torstaina, että kannuslaisen Juhani Vuorisen 9. luokan oppilaat ovat voineet altistua tartunnalle, ja luokan oppilaat on asetettu karanteeniin. Heillä alkaa etäopetus perjantaina 14. toukokuuta.

Lisäksi yksi Kokkolan Tervanpolttajan päiväkodin ryhmistä on voinut altistua koronavirukselle. Kaikki altistuneet ovat tiedossa ja altistuneen ryhmän lapset testataan helatorstain aikana.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ei ole kuitenkaan hoidossa tällä hetkellä yhtään koronapotilasta. Alueen ilmaantuvuusluku on nyt 72,3 sataatuhatta asukasta kohden.

Tartunnoista on seurannut myös uusia mahdollisia altistustilanteita seuraavissa paikoissa:

 • Tervahovin apteekki, Kokkola to 6.5.
 • ABC Heinolankaari, Kokkola to 6.5. klo 18.30-18.45
 • McDonald's, Kokkola to 6.5. klo 21-22
 • Tervahovin apteekki, Kokkola pe 7.5.
 • Ykköskirppis, Kokkola pe 7.5. klo 13.30-14.00
 • Subway (Kauppakeskus Chydenia, Kokkola) pe 7.5. klo 15.30-16.00
 • ABC Heinolankaari pe 7.5. klo 23.30-24.00
 • H&M ja Gina Tricot (Kauppakeskus Chydenia, Kokkola) la 8.5. klo 14.30-15.00
 • Prisma, Kokkola la 8.5. klo 15.30-16.00
 • McDonald's, Kokkola la 8.5. klo 16.00-16.15
 • Kodin Terra, Kokkola la 8.5. klo 17.00-18.00
 • Rosso, Kokkola su 9.5. klo 15-17
 • Citymarket, Kokkola su 9.5. klo 19-21
 • Pohjolan matka, Köyhäjoki – KPKS -linja välillä Kälviä – Kokkola ma 10.5.
 • Kauppakeskus Chydenia, Kokkola ti 11.5. klo 17-18

Lue myös:

Keski-Pohjanmaalla on Suomen paras koronatilanne – taudin ilmaantuvuus on maan pienin