1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sosiaaliset kokoontumiset

HUSin ylilääkäri huolissaan puistojen ruuhkautumisesta – "Suuret väkimäärät ovat riski, vaikka ollaankin ulkoilmassa"

HUSin ylilääkäri Veli-Matti Ulander sanoo olevansa huolissaan helteen ruuhkauttamista puistoista. Ulander muistuttaa, että vapun jälkeen koronatartuntojen määrä ei ole laskenut ja suuria tartuntaketjuja on yhä nähty.

Sosiaaliset kokoontumiset
Ihmisiä Roihuvuoren kirsikkapuistossa.
Kirsikkapuiden kukinta keräsi helatorstaina runsaasti ihmisiä Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistoon.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eri puolilla Suomea on nautittu tällä viikolla kesäisen lämpimästä säästä. Puistot ovat vetäneet kaupunkilaisia nauttimaan eväitä ja juomia ulkona. Puistojen houkuttelevuutta on lisännyt entisestään se, että ravintoloissa käyntiä suitsitaan yhä kovin rajoituksin koronan vuoksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Veli-Matti Ulander sanoo olevansa huolissaan puistojen ruuhkautumisesta koronatartuntojen riskin vuoksi.

Jo eilen keskiviikkona ihmisiä oli runsaasti liikkeellä, kun monilla helatorstai on vapaapäivä.

– Suuret väkimäärät ovat riski, vaikka ollaankin ulkoilmassa, Ulander sanoo.

Ylilääkäri: Ei tässä vielä kuivilla olla

Ulander toteaa, että tartuntamäärät eivät ole laskeneet vapun jälkeen ja suuria tartuntaketjuja on yhä nähty.

– Ei tässä vielä kuivilla olla.

Poliisi on joutunut paikoin puuttumaan helteen ja kansanjuhlien villiinnyttämään menoon eri puolilla Suomea.

Raumalla juhlittiin jääkiekon Suomen mestaruutta, ja Helsingissäkin väkjoukkojen kokoontumisiin on puututtu.

Keskiviikkona helatorstain vastaisena yönä Helsingissä puistoihin oli paikoittain kokoontunut satoja ihmisiä. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisi joutui puuttumaan illan aikana esimerkiksi häiriökäyttäytymisiin ja alaikäisten päihteiden käyttöön.

Keskiyön aikaan poliisi kehotti kokoontuneita ihmisiä hajaantumaan puistoista yleisen turvallisuuden ylläpitämiseksi.

– Poliisin tehtävä on valvoa turvallisuutta yleisillä paikoilla. Pimeän tullen poliisi ei enää pystynyt puuttumaan kaikkiin yksittäisiin häiriöihin, joten yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilyttämiseksi puistot päätettiin tyhjentää, kertoo yleisjohtaja, komisario Riku Korpela Helsingin poliisin tiedotteessa.

Poliisi kehotti yön aikana ihmisiä poistumaan Sinebrychoffin puistosta, Mustikkamaalta sekä Tervasaaresta.

Husin ylilääkäri Veli-Matti Ulander toteaa, että esimerkiksi Ruotsissa tilanne on yksi Euroopan pahimmista. Hänen mukaansa nyt pitäisikin jaksaa sinnitellä, jotta Suomessa epidemian taittamisessa todella onnistuttaisiin.

Ulanderin mielestä kauniista säästä ja ulkoilmasta voi ja pitääkin nauttia.

– Turvavälit ja terveysturvallisuus kuitenkin huomioiden. Suuret väkimäärät puistoissa mahdollistavat tartunnat, jos turvavälejä ei ole.

"Syksyn suuri kysymys on virusmuunnokset"

Helatorstai toi höllennyksiä ravintolarajoituksiin koko maassa,mutta Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan maakunnissa jäävät kuitenkin voimaan tiukimman asteen rajoitukset.

Niiden mukaan ruokaravintoloissa anniskelu päättyy kello 19 ja ravintolat saavat olla auki kello 20 saakka. Baarit ja pubit joutuvat sulkemaan kello 19, ja anniskelu vastaavasti päättyy tuntia aikaisemmin.

HUSin ylilääkärin Veli-Matti Ulanderin mukaan rokotukset etenevät koko maassa nyt olosuhteisiin nähden mukavasti ja niistä tulllaan saamaan paljon apua kesää kohti.

Ulander sanoo, että ensi syksyä ajatellen ratkaisevaa on, miten virusmuunnokset leviävät.

– Syksyn osalta suuri kysymys on varmastikin se, että minkälaisen suojan rokotteet antavat erilaisia virusmunnoksa vastaa, ylilääkäri Veli-Matti Ulander sanoo.