1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: EU-paketilla lisää mutkia matkassa, leipurin ammatti on monelle liian raskas, Kreikka avautuu turisteille huomenna

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti.

Eduskunnan täysistunto helatorstai-iltana 13. toukokuuta 2021. Eduskunta jatkoi keskustelua EU:n elpymispaketista. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

EU:n elpymispaketin kohtalo on vielä auki eduskunnassa

Eduskunta on keskustellut yöhön asti EU:n elpymispaketista, mutta perussuomalaisten tekemän esityksen takia istunto keskeytettiin. Perussuomalaiset haluavat viedä eduskunnan puhemiehen menettelyn perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Eduskunta äänestää iltapäivällä siitä, lähettäänkö asia valiokuntaan. Jos näin käy, elpymispaketin käsittely keskeytyy.

Perussuomalaiset edelleen gallupykkösenä

Jussi Halla-ahon johtama puolue on ollut gallupkärjessä jo pitkään. Kuva: Silja Viitala / Yle

Perussuomalaiset on pysynyt suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien HS-gallup-kannatuskyselyssä. Toiseksi suosituin on pääministeripuolue SDP ja kolmanneksi suosituin kokoomus.

Leipuri voi tienata jatkuvasti tuplapalkkaa, mutta moni lopettaa silti työt

Kuvassa vasemmalla seisova Simo Vainikka on työskennellyt leipomoalalla 45 vuotta. Eniten iloa työssä tuottaa asiakaspalaute: "Vaikka tekisi pitkää päivää ja väsyttäisi, niin yksikin positiivinen palaute pelastaa leipurin päivän." Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ammattitaitoisen leipurin rekrytointi on haaste ympäri Suomea. Ala on suosittu nuorten keskuudessa, mutta moni myös lopettaa pian valmistuttuaan. Käsityöläisammatin raskaat puolet ovat monelle liikaa.

Biokaasun käyttö lämmöntuotannossa muuttumassa kannattamattomaksi

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa biokaasua valmistetaan yhdyskuntajätteestä. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Kaasun liikennekäytön lisäämiseksi suunniteltu jakeluvelvoite on tuomassa biokaasun valmisteverotuksen piiriin. Lämmityskäytön verotus saattaisi kuitenkin ajaa valmistajia hyödyntämisen sijaan soihduttamaan kaasunsa. Veromuutokset voivat tehdä biokaasun käytön lämmöntuotannossa kannattamattomaksi.

Lapsiperheetkin uskaltautuvat jo Kreikkaan, iloitsee yrittäjä

Huoneistohotellia Santorinin suosituimmassa rantakohteessa Kamarissa pitävä Selina Mindrinos vastaanottaa kauden ensimmäiset asiakkaat tänä viikonloppuna. Kuva: Sara Saure / Yle

Kreikka avautuu huomenna lauantaina virallisesti turismille. Maahan pääsee ilman karanteenia, jos on rokottautunut, saanut negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronavirustaudin. Lomailijoiden määrän odotetaan kaksinkertaistuvan viime vuodesta.

Sää jatkuu lämpimänä

Kuva: Yle

Maan itäosiin leviää tänään sateita, iltapäivällä muodostuu maan keskiosissa sade- ja ukkoskuuroja. Sää on kuurosateista huolimatta pääosin poutaista ja lämmintä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.