Hyppää sisältöön

Eduskunnan pitkiksi venyneet puheet herättävät tunteita poliitikkojen keskuudessa – SDP:n Lindtman: "Tämä ei ole asiallista toimintaa"

Kysyimme eduskuntaryhmien puheenjohtajilta eli "ryhmyreiltä", mitä mieltä he ovat pitkittyneistä EU-pakettia koskevista keskusteluista.

Antti Lindtmanin mukaan kyse on organisoidusta viivytyksestä. Kuvituskuva huhtikuulta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Eduskunnassa keskusteltiin yhtä mittaa peräti 20 tuntia Suomen osallistumisesta EU:n elvytyspakettiin. Keskustelun jatkumisesta piti yön ja aamun aikana huolen lähinnä oppositiopuolue perussuomalaiset. Puhujapöntöstä on kuultu muun muassa Punahilkka-satu sekä virsitekstejä, mitä on herättänyt ihmetystä.

– Tämä ei ole millään tavalla asiallista toimintaa, arvokkuudesta puhumattakaan, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman jyrähtää.

Lindtmanin mukaan kyseessä ei enää ole kansanedustajan mahdollisuus käyttää perustuslaissa suotua puheoikeuttaan, vaan pitkälle organisoitu viivytyskeskustelu.

– Perussuomalaisten ryhmä on asettanut kullekin kansanedustajalle oman vuoronsa puhua. Tässä ei ole enää pitkään aikaan ollut kyse kansanedustajan mahdollisuudesta ja oikeudesta sanoa kantansa johonkin asiaan, vaan nimenomaan tämän oikeuden käyttämisestä järjestelmälliseen viivyttämiseen.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on samaa mieltä.

– Olen kuunnellut keskusteluja muutamia tunteja. Retorisessa mielessä siellä on muun muassa käyty melko henkilökohtaisella tasolla ministereiden kimppuun. Siinä vaiheessa kun puhe on sellainen, että luetaan kansalaisten lähettämiä viestejä, voidaan hyvällä syyllä sanoa, että eihän tässä enää keskustella itse asiasta, vaan halutaan pelata aikaa.

Tällaiselle keskustelulle ei ole deadlinea

Koska kansanedustajilla on vapaa puheoikeus, ei tällaiselle keskustelulle voi kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan asettaa minkäänlaista deadlinea.

– Mielestäni tämä saa jatkua niin kauan kuin puhetta riittää. Kyseessä on erittäin tärkeä asia sekä Euroopan että Suomen tulevaisuuden kannalta. Eli mihin suuntaan Euroopan unionia ollaan viemässä, ja sallitaanko se, että etenemme kohti velka- ja tulonsiirtounionia, jonka suuntana on liittovaltiokehitys.

Räsänen poistui eilen eduskunnasta iltakymmenen jälkeen, mutta seurasi vielä yöaikaan puheenvuoroja netin kautta.

– Ne puheenvuorot, joita yöllä seurasin, olivat kyllä ihan mielenkiintoisia ja asiallisia. Jossakin kohdissa ehkä tosin mentiin yli: henkilökohtaisuuksiin menevät kommentoinnit pääministerin karanteenista eivät kuulu tähän asiaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan tämänhetkisessä EU-pakettikeskusteluissa testaillaan kansanedustajien vapaan puheoikeuden rajoja.

– Perussuomalaiset käyttävät tätä puheoikeutta nyt täysimääräisesti. Joskus myöhemmin Suomen kansa ja äänestäjät arvioivat, onko tämä järkevää toimintaa tai fiksua käytöstä. On pitkälti kiinni perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, kuinka kauan tätä jarrutuskeskustelua käydään.

Vaalikauden tärkein asia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio toteaa Yle Uutisille sähköpostitse, että asian käsittely kestää niin kauan kuin kansanedustajat keskustelua jatkavat, ja että kyseessä on vaalikauden tärkein asia.

– Toivoisin myös EU-paketin kannattajien osallistuvan täysistunnossa käynnissä olevaan keskusteluun aktiivisemmin, sillä nyt keskustelua on käyty paljolti vain perussuomalaisten läsnäollessa.

Tavion mukaan kannastaan epävarmat kansanedustajat saavat nyt lisää aikaa äänestyspäätöksen pohtimiseen.

– On hyvä, että käydään perinpohjaista keskustelua vaalikauden tärkeimmästä asiasta. EU-paketti on perustuslain lukon takana syystäkin, eli Suomen täysivaltaisuuden luovutukseen Euroopan unionille vaaditaan kansanedustajien kahden kolmasosan enemmistö.

Tavion mielestä perussuomalaiset ei toiminnallaan koettele demokratian rajoja, vaan tähän syyllistyy hallitus.

– Nimenomaan hallitus on näin tehnyt, koska se esti aiheesta kansanäänestyksen kuntavaalien yhteydessä.

Poliittinen manööveri

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan perussuomalaiset eivät ole pystyneet kertomaan, miksi he yleensä tätä puherumbaa pitävät yllä. Esimerkiksi vuoden 1994 EU:n jäsenyyspäätöksen kohdalla jarrutuspuheiden tarkoituksena oli odottaa, että Ruotsin kansanäänestyksen tulos julkistettiin.

– Vaikuttaa siltä, että kyseessä on pikemminkin jonkinlainen poliittinen manööveri, jolla halutaan näyttää jollekin äänestäjäsegmentille jotakin. Näillä puheilla ei pyritä vaikuttamaan mihinkään, vaan tarkoituksena on tehdä omaa poliittista peliä.

Arhinmäen mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ja puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat myös puhuneet julkisuudessa muunneltua totuutta.

– He sanoivat pitkittävänsä keskustelua, koska halusivat karanteenissa olleen pääministeri Sanna Marinin ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan keskusteluun. Puheet kuitenkin jatkuvat edelleen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mielestä kansanedustajilla on kylläkin oikeus keskustella perusteellisesti, mutta nyt tilanne viittaa ajanpeluuseen.

– En tiedä, onko tällainen menettelytapa demokratialle hatunnoston arvoinen. Miksi näin tehdään on hyvä kysymys. Tässähän ei ole aikarajaa, joka ikään kuin kaataisi tämän kysymyksen. Vaikea nähdä tässä muuta voitettavaa kuin julkisuuden hakeminen.

Tämän päivän kohuihin on kuulunut myös perussuomalaisen varapuhemies Juho Eerolan hyllyttäminen mahdollisen puolueellisuuden takia.

Ville Tavion mielestä tämä ei ollut hyvä ratkaisu.

– Eduskunta on kuitenkin valinnut Juho Eerolan varapuhemieheksi.

Kokoomuksen Kai Mykkäsen mielestä Eerolan tapaus on hyvin poikkeuksellinen.

– Hänen eiliset kommenttinsa olivat melko huolestuttavia, koska hän olisi ollut valmis käyttämään pelisääntöjen vastaista enemmistöä tämänkaltaisessa historiallisessa asiassa.

Mykkäsen mukaan Eerolan hyllyttäminenkin on ongelma, ja tilanne pitää selvittää mahdollisimman nopeasti.

– Emme voi olla pidempää jaksoa tilanteessa, jossa vain hallituspuolueilla on hallussaan puhemiehistö.

Yle Uutiset yritti haastatella juttua varten myös vihreiden Emma Karia, mutta häntä ei tavoitettu.

Lisää aihepiiristä:

Europarlamentaarikot elpymispaketista: Hyvä, että eduskunnassa keskustellaan, mutta toisaalta olisi jo päätöksenteon aika

Poliittisen historian professori Vesa Vares EU-paketin käsittelyn viivyttelystä: "Ei se historiallisesti mitenkään täysin poikkeuksellista ole"

Keskustelu EU-paketista jatkuu eduskunnassa – varapuhemies Filatov toivoo päätöstä asiaan: "Vuoropuhelu on muuttumassa vuorossa puheluksi”