Hyppää sisältöön

Israel ilmoitti aloittaneensa maavoimien hyökkäyksen Gazaan, mutta perui ilmoituksen hetkeä myöhemmin: "Sekaannus kommunikaatiossa"

Israelin asevoimat kertoo iskeneensä yöllisessä operaatiossaan Gazaan noin 160 ilmavoimien lentokoneen voimin.

Videolla pommituksia Gazassa perjantain vastaisena yönä.
Videolla pommituksia Gazassa perjantain vastaisena yönä.

Israelin asevoimat kertoo iskeneensä yöllisessä operaatiossaan Gazaan noin 160 ilmavoimien lentokoneen voimin. Asiasta uutisoi muun muassa Times of Israel. (siirryt toiseen palveluun)

Ilmavoimien iskun lisäksi Gazan rajalla asemissa olleet Israelin maavoimien joukot ampuivat satoja ammuksia palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Asevoimien mukaan operaatio on suunnattu palestiinalaista äärijärjestöä Hamasia vastaan.

Israelin armeija kiistää, että se olisi aloittanut hyökkäyksen palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Asiasta on liikkunut ristiriitaista tietoa läpi yön.

Gazan terveysministeriön mukaan palestiinalaisia on kuollut viime päivien väkivaltaisuuksissa ja iskuissa yli 100, Guardian kertoo (siirryt toiseen palveluun). Kymmeniä naisia ja lapsia on kuollut iskuissa. Lisäksi yli 800 on haavoittunut maanantaina kärjistyneen konfliktin aikana.

Israel puolestaan kertoi perjantaina, että israelilaisia on kuollut kahdeksan.

Asevoimien lyhyen lausunnon mukaan operaatio oli suunnattu palestiinalaista äärijärjestöä Hamasia vastaan, kertoo AFP.

Uudessa lausunnossaan asevoimat syytti aiemmista tiedoista ongelmaa sisäisessä kommunikaatiossa.

Washington Post -lehden Jerusalemin-toimiston päällikkö Steve Hendrix julkaisi aamuyöllä Twitterissä viestin, josta kävi ilmi Israelin asevoimien viestinnän ristiriitaisuudet kahden tunnin aikana.

Israel suuntasi yön aikana kuitenkin Gazaan mittavia pommituksia, joita tekevät sekä ilma- että maavoimat.

Pääministeri Benjamin Netanjahu julkaisi Twitterissä asevoimien alkuperäisen ilmoituksen jälkeen tviitin, missä hän totesi, "ettei viimeistä sanaa ole sanottu" ja että operaatio tulee kestämään "niin pitkään kuin tarpeellista."

Israelin armeija kertoi torstaina kutsuneensa 7 000 reserviläistä aseisiin. Lisäksi armeija ilmoitti, että kaikkien taisteluyksiköiden lomat on jäädytetty.

Gazan kaupungissa tutkittiin toissa yönä Israelin ilmaiskussa romahtanutta kerrostaloa. Kuva: Mohammed Saber / EPA

YK:n turvaneuvosto kokoontuu ylihuomenna

YK:n turvallisuusneuvosto pitää sunnuntaina virtuaalisen kokouksen Israelin ja palestiinalaisten tilanteen vuoksi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoi Twitterissä, että Yhdysvallat toivoo, että konflikti saataisiin ratkottua diplomatian keinoin.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati yöllä tulitaukoa sekä Israelilta että Hamasilta.

Lue myös:

.
.