1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueet

HS-gallup: Perussuomalaiset yhä suosituin puolue

HS-kyselyssä kolmantena olleen kokoomuksen kannatus nousi 0,8 prosenttiyksikköä, mikä oli suurin yksittäinen nousu.

Oppositiopuolue perussuomalaisilla kannatusprosentti on täsmälleen sama kuin huhtikuussa eli 21,6. Kuva: Bengt Östling / Yle

Perussuomalaiset on pysynyt suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien HS-gallup-kannatuskyselyssä (siirryt toiseen palveluun). Puolueen 21,6 prosentin kannatus ei muuttunut lainkaan edellisestä mittauksesta huhtikuussa. Puolueiden järjestys pysyi samana.

Toiseksi suosituin on pääministeripuolue SDP, jota kertoi äänestävänsä 19 prosenttia vastaajista. Kannatus laski edellismittauksesta 0,7 prosenttiyksikköä, mikä oli suurin lasku. HS:n mittauksissa SDP:n kannatus on kutistunut tämän vuoden helmikuusta kaksi prosenttiyksikköä.

Kolmantena on oppositiossa istuva kokoomus 17 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen kannatus nousi 0,8 prosenttiyksikköä, mikä oli suurin yksittäinen nousu.

Hallituspuolueista keskusta oli neljäntenä 11,1 prosentin kannatuksella. Laskua tuli 0,3 prosenttiyksikköä. Viidentenä olevien vihreiden kannatus pysyi muuttumattomana 10 prosentissa.

Tutkimuksessa kysyttiin, mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. HS:n toimeksiannosta tutkimuksen toteuttanut Kantar TNS haastatteli noin 2 460 ihmistä.

Tilastollisesti merkittäviä muutoksia puolueiden voimasuhteissa ei ollut havaittavissa sitten viime mittauksen, sillä todetut muutokset kannatuksessa jäivät visusti virhemarginaalin sisään. Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Lisää aiheesta:

Ylen vaalikone on avattu: Ehdokkaat haluavat kouluihin kasvisruokaa vähintään kerran viikossa, lasten kotihoidon kuntalisän suosio yllätti

Toimittajalta: Näin Ylen vaalikone tehtiin – kun yksi vaalikone palvelee 293 kunnassa, on kompromisseja pakko tehdä