1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruokahävikki

Imatran Vuoksenniskan koulu aikoo kokeilla Biovaakaa – tavoitteena valmistaa sopivasti ruokaa ja vähentää ruokahävikkiä

LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteistyössä kehittämä Biovaaka on tulossa kokeiluluonteisesti Imatran Vuoksenniskan kouluun. Jos kokeilu toimii, se saattaa laajentua myös muihin Imatran kaupungin ruokapalveluihin.

Biovaaka antaa palautteen siitä, tuliko otettua liikaa ruokaa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Imatran Vuoksenniskan kouluun on tulossa Biovaaka-järjestelmä, jolla seurataan ruokahävikin määrää.

Asiaa esitellään maanantaina kaupunginhallitukselle. Mikäli kaupunginhallitus päättää ottaa järjestelmän käyttöön, voisi kokeilu alkaa elokuussa.

Tavoitteena on paitsi vähentää ruokahävikkiä myös valmistaa jatkossa sopiva määrä ruoka-annoksia.

Jos Biovaaka-kokeilu toimii (siirryt toiseen palveluun), se saattaa laajentua myös muihin Imatran kaupungin ruokapalveluihin.

Biovaaka Oy on lappeenrantalainen ruokahävikin seurantaan erikoistunut yritys. Vaaka on kehitetty LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteistyönä.

Sitä on jo käytetty useissa kouluissa paitsi Etelä-Karjalassa myös eri puolilla Suomea.

Ravitsemispalveluissa noin 20 prosenttia valmistetusta ruoasta päätyy Suomessa hävikkiin. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 75–85 miljoonaa kiloa täysin syömäkelpoista ruokaa. Samalla ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.