Hyppää sisältöön

Lapissa mitattiin vuoden tähän asti lämpimimmät lukemat – herkimmille jo siitepölyoireita

Koivun siitepölymäärät ovat viime päivien aikana runsastuneet nopeasti Suomessa.

Etelä-Lapissa herkimmät voivat oirehtia kaukokulkeutuneesta koivun siitepölystä. Kuva: Yle/ Risto Salovaara

Lapissa saatiin nauttia helatorstaina vuoden tähän asti lämpimimmästä päivästä. Lämpimimmät lukemat mitattiin Ranualla, jossa lukemat nousivat + 24,8 asteeseen, kertoo Ilmateteen laitos.

Myös Rovaniemellä päästiin lähes samoihin lukemiin, kun Rovaniemen rautatieasemalla lämpötilaksi mitattiin torstaina 24,7 astetta. Meri-Lapin alueella Kemi-Tornion lentoasemalla puolestaan mitattiin korkeimmillaan + 22,1 lämpöastetta. Varsinainen helleraja on Pohjoismaissa +25 astetta.

Lämpenevät säät ovat saaneet viime päivinä ihmiset viihtymään ulkona ja herkimmät ovat saaneet kokea ensimmäisiä siitepölyallergian oireita eteläisessä Lapissa.

Koivun siitepölymäärät ovat viime päivien aikana runsastuneet nopeasti Suomessa ja maan eteläosan runsaat siitepölymäärät ovat kulkeutuneet alkuviikon eteläisten ilmavirtausten mukana pohjoiseenkin.

– Koivun kukinta on etenemässä maan keskiosiin ja Lapissa kaukokulkeutunutta siitepölyä voi jo esiintyä pieniä määriä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kertoo.

Myös lepän kukinta jatkuu heikkona Keski- ja Pohjois-Lapissa. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Yleisimpiä allergian oireita ovat esimerkiksi nenän tukkoisuus, nuha, silmien ja nielun kutina sekä aivastelu. Allergia aiheuttaa myös väsymystä ja uupumusta.

.
.