1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. futsal

Kampuksen Dynamo tavoittelee kolmatta peräkkäistä futsalmestaruutta – lajilegenda Mikko Kytölä: "Nautin pelaamisesta ehkä enemmän kuin koskaan"

Vuonna 1995 perustettu Kampuksen Dynamo on noussut miesten Futsal-Liigan kestomenestyjäksi. Ensimmäisen kerran KaDy pelasi finaaleissa keväällä 2011. Sen jälkeen saldona on kaksi mestaruutta, neljä hopeaa ja yksi pronssi.

KaDyn Jukka (kesk.) ja Mikko (oik.) Kytölä ovat kuuluneet jo vuosia maan eturivin pelaajiin. Selin kuvassa niin ikään maajoukkueessa esiintynyt Lassi Lintula. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Jyväskylän Monitoimitalolla Happeen F-liigajoukkue valmistautui tiistai-iltana jo tulevan kauden koitoksiin, iskien perinteeksi käynyttä kevätliigaansa. Liivi vastaan Liivittömät. Maajoukkuepuolustaja Jonne Junkkarisen mukaan oransseihin liiveihin sonnustautunut joukkue oli niskan päällä.

Salin toisessa päässä punamustiin pukeutunut Kampuksen Dynamon futsajoukkue vetää hieman totisemmin nopeusharjoitteita. Muissa sisäpalloiluissa mestarit ovat olleet jo hyvän aikaa selvillä, mutta miesten ja naisten Futsal-Liigoissa paremmuusjärjestys on vielä ratkaisematta.

– Kaikkien aikojen pisin kausi mitä itse olen ainakin pelannut, mutta tosi siistiä aikaa kun päästiin finaaleihin asti. Se on ollut koko kauden tavoitteena meillä. Yksi ainut tavoite meillä jäljellä, voittaa kulta, sanoo vuodesta 2008 lähtien Kampuksen Dynamoa edustanut maalivahti Niila-Ville Laitinen.

Kampuksen Dynamo on voittanut päävalmentaja Vasko Vujovicin johdolla kaksi mestaruutta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Keväällä 2019 toista peräkkäistä mestaruutta juhlinut Kampuksen Dynamo lähtee finaalisarjaan Kemiä vastaan hallitsevana mestarina. Runkosarjassa FC Kemi on ollut niskanpäällä joukkeiden keskinäisissä kohtaamisissa, joten finaalihaasteen vaativuus on hyvin tiedossa Jyväskylässä.

– Kemi voitti runkosarjan ja siellä on hyviä ulkomaalaisvahvistuksia, joten varmasti hyvät väännöt saadaan aikaan, arvioi KaDyn lajilegenda Mikko Kytölä.

– Meillä oli aika rikkonainen kausi, paljon loukkaantumisia ja pelattiin aika kapealla miehistöllä. Saatiin kuitenkin miehet kuntoon pudotuspeleihin, ja nyt näyttää hyvältä, toteaa puolestaan Jukka Kytölä.

KaDy noussut Futsal-Liigan kestonemestyjäksi

Vuonna 1995 perustettua KaDya voidaan hyvällä syyllä luonnehtia kestomenestyjäksi, sillä keväästä 2011 lähtien saldona on kaksi mestaruutta, neljä hopeaa ja pronssi.

– Kyllä se varmaan näiden toimijoiden innostus, motivaatio kehittää lajia ja kehittyä itse siinä mitä tehdään. Tavallaan rakkaus lajia kohtaan on varmasti suurin tekijä. Pienin askelin ollaan edetty sieltä Keski-Suomen kakkosdivisioonasta missä itsekin aloitin vuonna 2004. Sieltä ollaan edetty sitten Futsal-Ykkösen kautta tänne liigan kärkipäähän, kertaa Mikko Kytölä.

Kampuksen Dynamo juhli seurahistoriansa ensimmäistä mestaruuttaan keväällä 2018. Kuva: Kampuksen Dynamo

KaDy ehti ennen ensimmäistä mestaruutta olla neljä kertaa finaalien häviävänä osapuolena (2011, 2012, 2015 ja 2017) ennen ensimmäistä mestaruuttaan keväällä 2018. Kaudella 2017-2018 valmentajana aloitti montenegrolainen Vasko Vujovic. Vujovicin tulon jälkeen KaDy on juhlinut kahta mestaruutta.

– Ei se valmennuksesta kiinni ollut, ettei niitä mestaruuksia aiemmin voitettu, mutta kyllä Vasko on tuonut paljon uutta meidän peliin. Vaatimustaso on kasvanut hänen johdollaan ammattimaisempaan suuntaan, samoin pelaajat ovat olleet paljon kypsempiä ottamaan ne viimeiset askeleet, kertoo vuodesta 2008 lähtien yhtämittaisesti Kampuksen Dynamoa edustanut Niila-Ville Laitinen.

Takana hieno futsalkevät

Aiemmin keväällä varmistunutta Suomen futsalmaajoukkueen historiallista EM-kisapaikkaa oli lunastamassa viisi Kampuksen Dynamon pelaajaa, joten kulunut futsalkevät on jo tähän mennessä ollut Jyväskylässä hieno.

– Olin itse alkuvuodesta noin kolme kuukautta loukkaantuneena. Silloin elettiin vähän vaikeita aikoja mutta nyt lumien sulaessa homma näyttää menevän hyvin. Vielä viimeinen silaus vielä finaaleissa, niin voi sanoa, että kausi on ollut kyllä hyvä, sanoo Jukka Kytölä.

Kytölä näkee, että maajoukkueen kovat karsintapelit ovat palvelleet myös kautta kotimaisessa liigassa.

– Ne on kyllä todella hyviä pelejä, etenkin nyt kun kaikki ovat olleet karsintaotteluita. Isot panokset ja lopulta saatiin palkinto näissä huhtikuun peleissä, ja päästiin EM-kisoihin, näkee Jukka Kytölä.

Kuva: Kimmo Brandt / All Over Press

Miesten Futsal-Liigan paras kolmesta finaalisarja käynnistyy lauantaina 15.5. Jyväskylässä, ja toinen osaottelu pelataan runkosarjan voittaneen FC Kemin kotikentällä 22. toukokuuta. Tarvittaessa kolmas osaottelu pelataan myös Kemissä 23. toukokuuta, joten finaalihuumaa riittää reilun viikon ajan.

– Tällä hetkellä nautin pelaamisesta ehkä enemmän kuin koskaan. Kroppa antaa vielä myöten pelata kovia pelejä, ja päässä ei stressaa lähellekään niin paljoa kuin nuorempana. Voi olla paljon rennommin ja iloisin mielin pelata, sanoo uransa aikana myös Italiassa ammatikseen pelannut KaDyn Mikko Kytölä.

– Ei sitä tässä kohtaa osaa ajatella miten pitkä kausi on ollut. Viime vuonna ei pelattu pudotuspelejä lainkaan, niin entistä kovempi kiima on ollut päästä näihin peleihin, toteaa puolestaan maalivahti Niila-Ville Laitinen.