1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pandemiaryhmä lievensi ryhmien harrastustoiminnan rajoituksia Kanta-Hämeessä

Lasten ja nuorten sarjamuotoinen kilpailutoiminta on sallittua myös maakunnan rajojen ulkopuolella 15. toukokuuta alkaen. Myös aikuisten osalta ryhmäharrastustoiminta on mahdollista aloittaa ulkotiloissa niin ikään 15. toukokuuta alkaen, mutta maksimissaan 10 henkilön erillisissä ryhmissä.

Koronavirus
Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen korostaa, että lievennyksistä huolimatta kaikissa tapahtumissa tulee edelleen noudattaa kaikkia terveysturvallisuuteen liittyviä ohjeistuksia.Ville Välimäki / Yle

Kanta-Häme keinuu tällä hetkellä koronaviruksen leviämis- ja kiihtymisvaiheen rajamaastossa. Sairaanhoitopiirin johtaylilääkäri Sally Leskisen mukaan maakunnan pandemiaryhmä päätyi tässä vaiheessa ratkaisuun, että maakunta pysyy virallisesti kiihtymisvaiheessa.

Koronatilanne on kuitenkin kääntynyt maakunnassa huonompaan suuntaan ja tartuntojen määrää kuvaava ilmaantuvuusluku on ollut nousussa.

– Melko pitkään saimme olla ylpeitä siitä, että Kanta-Hämeessä tilanne oli naapurimaakuntia parempi. Nyt vastaavasti näyttää siltä, että Uusimaa ja Varsinais-Suomi ovat menossa parempaan suuntaan ja Kanta-Häme huonompaan, toteaa Leskinen.

Viimeisten kahden viikon aikana Kanta-Hämeessä on ilmennyt melko laajoja tartuntaketjuja kouluissa ja lasten ja nuorten harrastuksissa. Tällä hetkellä maakunnassa tavataan Leskisen mukaan ainoastaan koronaviruksen varianttimuotoja, jotka tarttuvat herkemmin.

Lasten peli- ja turnausmatkat sallittuja myös maakuntarajojen ulkopuolelle

Kanta-Hämeessä lievennetään ryhmien harrastuksiin liittyviä rajoituksia. Maakunnan pandemiaryhmä on päättänyt, että lasten ja nuorten sarjamuotoinen kilpailutoiminta on sallittua myös maakunnan rajojen ulkopuolella 15. toukokuuta alkaen.

Aiemmin lasten ja nuorten kilpailutoiminta on ollut sallittua oman maakunnan alueella, mutta nyt peli- ja turnausmatkat ovat mahdollisia myös maakuntarajojen ulkopuolelle.

Myös aikuisten osalta ryhmäharrastustoiminta on mahdollista aloittaa ulkotiloissa niin ikään 15. toukokuuta alkaen, mutta maksimissaan 10 henkilön erillisissä ryhmissä. Sarjamuotoisen kilpailutoiminnan aloittamisen edellytyksiä kesäkuussa harkitaan myöhemmin epidemiatilanteen mukaan.

Rajoitusten keventäminen aiheutti johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan laajasti keskustelua pandemiaryhmässä, mutta kevennyksiin kuitenkin päädyttiin. Leskisen mukaan myös naapurimaakunnissa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla päädyttiin samansuuntaisiin ratkaisuihin, mikä osaltaan puolsi päätöstä.

Leskinen kuitenkin korostaa, että kaikissa tapahtumissa tulee edelleen noudattaa kaikkia terveysturvallisuuteen liittyviä ohjeistuksia.

– Vaikka rajoituksia asteittain nyt kevennetäänkin, jokaisen tulisi edelleen ymmärtää, että koronavirus leviää edelleenkin varsin hanakasti ja voi aiheuttaa vakavaa tautimuotoa myös nuorille, vielä rokottamattomille henkilöille. Virus leviää myös ulkoilmassa pisaratartuntana, joita etenkin liikunnassa helposti syntyy.