1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Kulttuurin jättitapahtuma Yläkaupungin Yö järjestetään koronasta huolimatta – Jyväskylässä toivotaan, että yleisöä ei tulisi paljon

Festivaalin pääosassa ovat etätapahtumat ja paikan päällä seurattavien esitysten alkamisaikoja ei kerrota etukäteen.

Jyväskylä
Yläkaupungin yön yleisöä.
Jos turvavälit eivät pidä, Yläkaupungin Yön järjestäjät keskeyttävät tai jopa peruvat esityksen. Kuvaaja: Simo Pitkänen / Yle, leikkaaja: Petri Aaltonen / Yle

Tällä viikolla Jyväskylässä terassit ovat olleet täynnä. Ihmisillä on hakkaava jano.

Myös patoutunutta nälkää on havaittavissa – kulttuurin suhteen. Ja samaa nälkää on esiintyjillä.

Kohta 30 kertaa järjestetty kaupunkikulttuuritapahtuma Yläkaupungin Yö järjestetään viikonloppuna koronasta huolimatta. Tapahtuma on ollut normaalivuosina kävijämääriltään Keski-Suomen suurin kulttuuritapahtuma.

– Kyllä se jännittää, on niin pitkä aika kun on viimeksi ollut lavalla. Mutta tosi kiva ja ihan mahtavaa, että nyt pääsee, sanoo Mette Seppälä teatteriryhmä Puskakollektiivista.

Kävijöitä tapahtumassa oli ennen koronaa vuosittain 30 000 – 50 000. Festivaalissa on nähty monesti vajaan vuorokauden aikana noin 200 esitystä.

Tänä vuonna ohjelmatarjonta on huomattavasti normaalia suppeampaa ja pääpaino on etätapahtumilla, joita välittää verkossa Yöradio. Mutta myös paikan päällä seurattavia esityksiä löytyy runsaasti. Tapahtumat on jaettu poikkeuksellisesti neljälle päivälle, jotta väki ei pakkaantuisi liiaksi yhteen.

– Meillä on fokus turvallisuudessa. Esimerkiksi huomenna lauantaina ohjelma on suunniteltu siten, että se olisi voitu viedä läpi tiukemmillakin rajoituksilla, sanoo Yläkaupungin Yön toiminnanjohtaja Marko Kainulainen.

Säät suosivat. Esiintyjät ja kaupunkilaiset ovat täpinöissään. Miten kaikki hoidetaan tänä vuonna tyylikkäästi, iloisesti ja turvallisesti?

– Tapahtumapaikoilla ei ole pääsyä esityksen välittömään läheisyyteen, ja kaikki vaatii sitä, että yleisö noudattaa turvavälejä. Olemme varautuneet siihen, että esitys keskeytetään, jos yleisöä on liikaa, Kainulainen sanoo.

Yläkaupungin Yö ei tänä vuonna edes kerro sitä, mihin aikaan esitykset tarkalleen alkavat.

– Sillä saamme pelivaraa. Jos on suosittu esiintyjä, tilaisuus voi olla jo ennen alkua niin täynnä, että sitä ei voi edes aloittaa. Toisaalta tykkään tästä, että meillä on nyt iso alue täynnä kulttuuriyllätyksiä, Kainulainen sanoo.

Koko suora lähetys nähtävissä alta:

Yläkaupungin yön yleisöä.
Miten suuri kaupunkitapahtuma saadaan pysymään tänä vuonna Jyväskylässä pienenä? Video: Simo Pitkänen / Yle

Voit keskustella aiheesta 15.5. klo 23 saakka.