1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

The Guardian: Britannia lukitsee vastaanottokeskuksiin ja poistaa maasta työnhakuun laillisesti tulevia EU-kansalaisia

The Guardian -lehdellä on tiedossaan ainakin toistakymmentä tapausta, jossa Britanniaan tuleva EU-kansalainen on otettu kiinni, vaikka hän on toiminut Britannian sisäministeriön ohjeiden mukaan.

Ulkomaat
Matkustajia Lontoon Stanstedin lentokentällä.
Matkustajia Lontoon Stanstedin lentokentällä.Nicolas Economou / Getty Images

Britanniaan saapuneita EU-maiden kansalaisia on otettu kiinni lentokentillä, kun he ovat yrittäneet päästä luvallisesti maahan hakemaan työtä, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lehden tiedossa on toistakymmentä tapausta. Kiinniotetut ovat olleet Italiasta, Ranskasta, Bulgariasta, Espanjasta ja Kreikasta, ja he ovat useimmiten olleet nuoria naisia.

Britannian sisäministeriön ohjeistuksen mukaan EU-kansalaisilla on maan EU-eron jälkeen oikeus tutustua Britannian työmarkkinoihin, hakea työtä, käydä työhaastatteluissa ja solmia työsopimuksia. Työsopimuksen solmimisen jälkeen henkilön on palattava kotimaahansa anomaan työviisumia Britanniaan.

Vaikka järjestelmä on laillinen ja maan sisäministeriö suosittelee sitä, työnhakijoita ei ole päästetty rajanylityspisteen läpi.

Kiinniotettuja on pidetty lentokentän pidätystiloissa enimmillään 48 tuntia. Osa on viety kahden tunnin ajomatkan päähän Yarl's Woodin vastaanottokeskukseen kertomatta henkilöille, mihin heitä viedään.

Kiinniotettujen mukaan heille ei ole kerrottu heidän oikeuksistaan tai annettu lupaa hankkia oikeusapua. Kiinniottoon ei ole vaikuttanut edes se, että henkilöllä on jo ollut työhaastattelu sovittuna.

Viranomaisten toiminta on työnhakuun tulleiden mielestä ollut ahdistavaa ja nöyryyttävää, jopa traumatisoivaa.

Sekaannus ministeriössä?

Guardian ei ole saanut Britannian sisäministeriöltä selkeitä vastauksia, miksi osa työnhakijoista on palautettu. Tiedossa on, että maahan yritetään tulla myös väärin perustein, kuten tekemään palkatonta harjoittelua, mitä Britannia ei enää salli.

Guardianin haastatteleman asianajaja Araniya Kogulathasin arvion mukaan Britannian sisäministeriössä vallitsee jonkinasteinen sekaannus hallinnonalan omista säädöksistä.

Sekaannus voi juontaa juurensa pääministeri Theresa Mayn aikana vuonna 2012 käyttöön otetusta "vihamielinen maaperä" -politiikasta, (siirryt toiseen palveluun) jolla Britanniasta tehtiin mahdollisimman vaikea asuinpaikka laittomille siirtolaisille.

Kiinniotot ovat koskeneet vain pientä osaa maahantulijoista. Pääosin työnhakujärjestely toimii ongelmitta.