1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Kanta-Hämeessä on kaksi toisistaan erillistä koronavirukseen liittyvää sairaalaepidemiaa

Toinen on Kanta-Hämeen keskussairaalan ja Vanajaveden sairaalan välinen epidemia ja toinen Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosaston epidemia. Sairaanhoitopiirin mukaan sairaalaepidemioilla ei ole yhteyttä keskenään.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Osastonhoitaja kävelee Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla.
Koronaviruksen on saanut tähän mennessä kaikkiaan 1 761 kantahämäläistä.Lauri Rautavuori / Yle

Kanta-Hämeessä todettiin helatorstaina 15 uutta koronatartuntaa. Kahdeksan tartuntaa liittyy Kanta-Hämeen keskussairaalan ja Vanajaveden sairaalan väliseen epidemiaan sekä Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosaston epidemiaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan Hämeenlinnan ja Riihimäen sairaalaepidemioilla ei ole yhteyttä keskenään. Vanajaveden sairaalan osaston 2 kaikki potilaat seulotaan koronatartuntojen varalta. Lisäksi vierailuja ja potilaiden tuloa osastolle rajoitetaan.

Keskiviikkona todetuista 14 koronavirustartunnasta kaksi ilmeni Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoilla olleilla potilailla. Tartuntojen johdosta on karanteeniin asetettu muita potilaita sekä henkilökuntaa yhteensä noin 20. Tilanteen kartoitus jatkuu edelleen.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä neljä koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Lisäksi maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa kaikkiaan neljä koronapotilasta.

Kotitartuntojen määrä on kasvussa

Kanta-Hämeessä on laajoja koulu-, päiväkoti- ja harrastusaltistuksia. Maakunnassa on tällä hetkellä karanteenissa lähes 700 ihmistä. Koronatilanne Janakkalassa Turengin koululaisten keskuudessa pahenee ja karanteeniin on jouduttu asettamaan jo yli 200 henkilöä.

Kanta-Hämeessä ei enää tavata perusvirusta vaan kaikki ovat jotakin koronavirusvarianttia. Kaikkien varianttien ominaisuus on, että ne tarttuvat aikaisempaa helpommin.

Kahden edellisviikon aikana merkittävin tartunnanlähde on koti ja kotikaranteeni. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen muistuttaa, että herkemmin tarttuvat variantit ovat sellaisia, että kun tauti tulee kotiin, niin se käy koko perheen läpi.

Koronaviruksen on saanut tähän mennessä kaikkiaan 1 761 kantahämäläistä.