1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kannabisviljelmä

Kannabistehtaan päätekijälle 4,5 vuotta vankeutta – ammattimainen pilvibisnes paljastui viime syksynä Kotkassa ja Posiolla

Lokakuussa 2020 poliisi paljasti noin kolme vuotta toimineen ammattimaisen kannabiskasvattamon Kotkassa. Tutkinnan edetessä kävi ilmi, että toimintaa oli edellisenä vuonna laajennettu Posiolle. 

Viisi sai tuomion kannabisbisneksen harjoittamisesta perjantaina. Kuvituskuva.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut viisi ihmistä törkeästä huumausainerikoksesta ehdottomiin ja ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Tuomiot annettiin Kotkassa ja Posiolla tapahtuneesta ammattimaisesta kannabiksen kasvatus- ja myyntitoiminnasta.

Poliisi paljasti Kotkassa kolmisen vuotta toimineen ammattimaisen kannabiskasvattamon lokakuussa 2020. Tutkinnan edetessä kävi ilmi, että toimintaa oli vuonna 2019 laajennettu Posiolle.

Esitutkinnan aikana poliisi takavarikoi 247 kasvamassa ollutta kannabiskasvia, yli 10 kiloa valmista marihuanaa, noin 80 000 euron arvoiset kasvatusjärjestelmät, noin 145 500 euroa käteistä rahaa ja noin 30 000 euron arvoisen auton. Ajoneuvo oli hankittu rikoksesta saaduilla rahoilla.

Kannabistehtaan kokonaistuotto oli tuomioasiakirjan mukaan yli sata kiloa marihuanaa. Syyttäjän mukaan kannabisbisneksestä saatu rahallinen hyöty oli lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Viidelle rangaistus, yhden syytteet hylättiin

Suurimman tuomion sai 50-vuotias Henri-Ilari Borgman, jonka katsottiin olleen sekä Posiolla että Kotkassa tapahtuneiden rikosten päätekijä. Hän sai 4,5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään rikoksesta saatuna taloudellisena hyötynä 441 000 euroa.

Lähes kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen sai myös 26-vuotias mies, joka syyllistyi avunantoon sekä törkeään huumausainerikokseen. Lisäksi kolme henkilöä tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Yhden henkilön syytteet hylättiin.

Tuomio annettiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa perjantaina. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää: Kahdessa kannabiskasvattamossa viljeltiin miljoonien eurojen edestä marihuanaa – kasveille hankittiin oma talo ja kasvattajat

Miljoonien kannabisbisnes paljastui ja uusi autokin ehdittiin hankkia – syyttäjä vaatii vankeutta kuudelle