Hyppää sisältöön

Miksi kuntavaaliehdokkailta kysytään mielipidettä seksuaalisuudesta ja kasvisruuasta? Moni pitää vaalikonekysymyksiä epäolennaisina

Media ei halua vaikuttaa vaalikoneilla äänestystulokseen vaan aktivoida äänestäjiä, asiantuntija vakuuttaa. Kyse on myös ehdokkaiden ja äänestäjien oikeusturvasta. Vaalikoneiden avulla on helppo seurata, pitävätkö vaalilupaukset.

Silja Tenhunen kertoo, miksi vaalikoneissa on paljon arvokysymyksiä
Silja Tenhunen kertoo, miksi vaalikoneissa on paljon arvokysymyksiä

Kasvissyönti, EU, maahanmuutto, seksuaalinen suuntautuminen, ruotsinkieli… Kuntavaalien vaalikonekysymyksiä kritisoidaan siitä, että niillä ei ole mitään tekemistä kunnissa päätettävien asioiden kanssa.

– Vaalikoneita ei tehdä ehdokkaille, niitä tehdään äänestäjille ja journalisteille, asiantuntija Silja Tenhunen toteaa.

– Omantunnon kysymykset ovat keinoja sulkea ehdokkaita pois tai varmistaa, että joku kiinnostava ehdokas ei osoittaudukaan jonkin arvokysymyksen kohdalta täysin minusta poikkeavaksi, Tenhunen sanoo.

Tenhunen on konsultti, joka vastasi aiemmmin muun muassa vaalikoneista Etelä-Suomen median sisältöjohtajana.

Silja Tenhunen toivoo lisää keskustelua vaalikoneiden käytöstä ja niiden kysymyksistäkin. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

– Arvokysymykset ovat myös niitä, jotka herättävät mielenkiintoa, koska arvoissa on kyse tunteista.

Helsingin Sanomien vaalikoneesta vastaava Juho Salminen sanoo, että vaalikoneissa ei ole kuitenkaan kyse provokaatiosta.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikoneessa kolmannes kysymyksistä on arvokysymyksiä, jotka säilyvät vaaleista toiseen samoina. Niiden tarkoitus on kartoittaa arvojen muutosta pitkällä aikavälillä.

– Ainahan politiikka perustuu jollain tavalla arvoihin, Salminen sanoo.

Helsingin Sanomien kysymykset pohjautuvat eurooppalaiseen arvotutkimukseen. Ne tehdään Salmisen mukaan yhdessä tutkijoiden kanssa, eikä sattumanvaraisesti. Silja Tenhunen sanoo, että eri medioissa kysymykset laaditaan eri tavoin, mutta usein mukana on tutkijoita tai arvotutkimuksia.

Tenhunen ja Salminen ovat vieraina Viimeinen sana -ohjelmassa, jossa käsitellään vaalikoneita. Katso ohjelma seuraavasta videosta tai tästä linkistä Ylen Areenasta.

Viimeinen sana -ohjelmassa keskusteltiin vaalikoneista.

Kysymykset määrittävät sen, mistä keskustellaan, ja siksi niitä pitää tarkastella kriittisesti

Monet vaalikoneiden arvokysymykset ovat säilyneet samankaltaisina vuodesta toiseen, koska niistä halutaan pitkän aikavälin tietoa.

– Hyvä kysymys on, vanhenevatko jotkin arvokysymykset nopeammin kuin toiset? Liittyykö kritiikki siihen, että kysymykset, jotka kymmenen vuotta sitten olivat relevantteja, ovat nyt hieman tunkkaisia? Tenhunen kysyy.

Hän arvelee, että jos samankaltaiset kysymykset toistuvat eri medioiden vaalikoneissa ja jos niissä on aina sama väite, ehdokkaalle saattaa tulla olo, että vaalikoneet ovat jonkin tietyn asian puolella.

Kysymys määrittää sen, mistä keskustellaan. Siksi vaalikonekysymyksillä on väliä.

– Sillä, miten päin väite on vaalikoneessa, on merkitystä. Siksi kysymyksiä yritetään asetella monin tavoin, Salminen sanoo.

Juho Salminen sanoo, että journalismi vaikuttaa aina johonkin, mutta vaalikoneiden tarkoitus ei ole vaikuttaa vaaleihin. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Media ei halua vaikuttaa tulokseen vaan aktivoida äänestäjiä, Tenhunen painottaa. Samalla vaalikoneet ovat keino tehdä journalismia. Niiden avulla voidaan nähdä, mitä mieltä ehdokkaat ovat paikallisesti tärkeistä kysymyksistä ja onko esimerkiksi puolueiden sisällä hajontaa. Kun valtuusto sitten valitaan, voidaan ehdokkaiden kantoihin ja mielipiteisiin vaikkapa kouluihin tai liikenteeseen liittyvästä kysymyksestä palata.

– Kyse on myös äänestäjien oikeusturvasta. Jos puolueet ja ehdokkaat lupaavat toimia vaalikoneessa näin, voidaan seurata, toimivatko he myös niin, Tenhunen sanoo.

Vaalikoneita pitäisi siis käyttää myös vaalien jälkeen.

Myös Salminen painottaa, että vaalikone on tietopankki, jolla on monia eri käyttötapoja.

.
.