1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Stora Enso

Stora Enso kitkee Oulun tehtaansa hajuhaittoja, mutta ongelmia on edelleen: ympäristöviranomainen pohtii jatkotoimia

Stora Enson Nuottasaaren tehtaan hajupäästöt on saatu pääosin kuriin, kertoo Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila. Hajupäästöjä aiheuttavista lähteistä kaksi on saatu korjattua, mutta yksi kohde aiheuttaa edelleen hajupäästöjä.

Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaitat ovat haitanneet oululaisia vuoden 2021 alusta. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kolmas hajuja aiheuttava kohde on sellutehtaan luona sijaitseva poistevesilaitos, joka aiheuttaa paikallista hajuhaittaa. Ilmoituksia hajuista tulee edelleen tehtaan läheisyydestä. Tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila ei osaa vielä arvioida milloin tämän kohteen hajut saadaan kuriin.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus velvoitti tehtaan hoitamaan hajut kuriin viimeistään tänään 14. toukokuuta mennessä. Yksikön päällikkö Juhani Kaakinen kertoo, että tilanne ei voi jatkua nykyisellään. Ely-keskus päättää ensi viikolla mahdollisista jatkotoimista. Kaakisen mukaan ely-keskus edellyttää kaikkien hajuhaittojen kitkemistä tehdasalueelta.

Tehtaan hajut ovat vaivanneet oululaisia, kun pakkauskartonkitehdas käynnistettiin tämän vuoden alussa. Käynnistyksen yhteydessä hajuhaittaa osattiin odottaa, mutta hajupäästöt ovat jatkuneet odotettua pidempään.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.