1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hake

Vähähiilisyyteen hyppääminen tuo haasteita – Kokkolan Energia painiskelee hakepolttoaineen hankinnan kanssa

Kokkolan Energia luopuu lähivuosina turpeesta lämmön ja höyryn valmistuksessa. Polttoaineen vaihdos ei ole kivuton. Turpeen tilalle tuodaan puupolttoaine eli käytännössä hake, mutta sen hankintakuviot ovat vakiintunutta turvetta monimutkaisemmat.

Hakekasat Kokkolan Energian voimalaitosten varastoalueilla kasvavat. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Raaka-aineen vaihdos turpeesta hakkeeseen tuo haasteita Kokkolan Energialle.

Polttoainepäällikkö Petri Ahokangas valottaa, että ongelmia tuo polttoainetarpeen ennakoimattomuus lämpölaitoksilla, sillä tarpeen sanelee sää.

Kova pakkastalvi voi äkisti kasvattaa tarvetta. Huonosti säilyvää haketta ei kuitenkaan voi turpeen tavoin pitkäksi aikaa kasata varastoon tällaista tarvetta odottamaan.

– Julkisuudessa on keskusteltu siitä, että hakkeesta tulee pulaa. Se ei tapahdu kovin pian, mutta hakkeen saaminen oikeaan aikaan voimalaitokselle on haasteellista. Puu kasvaa hajallaan eri puolilla maata, varastot ovat pieniä ja kenties kelirikkoisten tai auraamattomien teiden päässä. Hake ei myöskään säily varastoituna pitkään lahoamatta.

Kokkolan Energia onkin testannut hakkeen tuontia ulkomailta, esimerkiksi rekka-autolla Venäjältä ja laivalla Latviasta. Meriteitse on Kokkolaan saatavissa laivalastillinen haketta hyvinkin nopeasti. Hakkeen tuonti ulkomailta saattaa lisääntyä jatkossa. Nyt ulkomaisen hakkeen osuus polttoaineesta on arviolta vajaat kaksi prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomeen tuotiin viime vuonna 1,8 miljoonaa kuutiometriä energiahaketta ulkomailta, mikä vastaa noin 24 prosenttia energiahakkeen määrästä.

Hukkalämpöä käytössä

Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäen mukaan energiayhtiö on myös lisännyt hukkalämmön käyttöä energiantuotannossa viime syksynä käyttöön otetun savukaasupesurin myötä.

Yhtiö on sitoutunut vähähiilisyyteen ja aikoo korvata turpeen kokonaan puupolttoaineella lämmön ja höyryn tuotannossa neljän–viiden vuoden päästä.

Turpeen korvaaminen hakkeella vaatii Kokkolan Energialta investointeja. Osa voimalaitosten polttoaineen kuljetinlaitteistoista on tarkoitus uusia ensi vuoden kesällä. Lisäksi hake vaatii aiempaa suuremmat varastoalueet, ja niitä laajennetaan parhaillaan.

Polttoainepäällikkö Petri Ahokangas luotaa, että lämpöä tuotetaan nykyisin polttamalla, mutta se on todennäköisesti välivaihe. Vielä ei kuitenkaan ole tarjolla teknologiaa, jolla polttaminen korvattaisiin.