1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Sateet sammuttavat Venäjän metsäpaloja, joiden vaikutukset kantautuvat Suomeen asti – savut värjäsivät taivaan punaiseksi

Venäjän metsäpaloalueilla on nyt sade- ja ukkoskuuroja. Ei ole odotettavissa, että metsäpalosavuja kulkeutuisi enää Suomeen.

Tero Honkanen kuvasi punertavan auringonlaskun torstaina Kotkan Santalahdessa. Kuva: Tero Honkanen

Venäjän metsäpalojen vaikutukset Suomeen ovat jäämässä lyhytaikaisiksi. Venäjän metsäpaloalueilla syntyi Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan jo eilen perjantaina paikoitellen sade- ja ukkoskuuroja. Tänään niitä on siellä vielä laajemmin.

– Jos siellä jotakin vielä palaa, savut jäävät aika paikallisiksi noiden sateiden takia. Sateet tuovat aika nopeasti pääosan niistä savuista alas, kertoo Tuovinen.

Venäjältä kulkeutui Suomeen torstaina metsäpalojen aiheuttamaa savua. Torstai-iltana mitattiin välttäviä ja jopa huonoja ilmanlaadun mittausarvoja.

– Metsäpalosavuja on tullut Pietarin suunnalta etelään päin melko laajalti. On myös joitakin metsäpaloja Riianlahden eteläpuolella, kertoi päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta perjantaina.

Tuovisen mukaan Venäjän metsäpaloalueella oli usean päivän poutajakso.

– Savuja lähti tänne päin tulemaan, kun meilläkin Suomessa oli lämpimämpi ja poutaisempi hetki tässä maan etelä- ja keskiosassa, kertoo Tuovinen.

Auringonlasku punersi Kotkassakin

Laajalti levinneet palosavut ovat Tuomalan ja Tuovisen mukaan todennäköisesti vaikuttaneet siihen, että torstai-illan auringonlasku oli monilla paikkakunnilla punertava. Asiasta on uutisoinut muun muassa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Torstaina Kotkassa Santalahden luontopolulla lenkkeillyt Tero Honkanen näki punertavan auringonlaskun.

– Ilmanlaatu oli mielestäni suhteellisen hyvä. Oli tosin kuuma ja sellainen seisova ilma, ettei pahemmin tuullut, kertoo Honkanen.

Savua ei ollut Honkasen mukaan silloin havaittavissa.

Ilmanlaatu on jo parantunut Suomessa

Tuovisen mukaan perjantaina Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa oli yleisesti välttävää ilmanlaatua. Etelä-Karjalassakin oli välttävää ilmanlaatua perjantai-iltapäivän tunteina.

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatusivulla (siirryt toiseen palveluun) näkyy, että ilmanlaatu on nyt ympäri Suomea joko tyydyttävä tai hyvä.

Vielä perjantaina Tuomala arvioi, että Kaakkois-Suomeen saattaa kulkeutua savua uudelleen lauantain tienoilla. Lauantaina Tuovinen totesi, että metsäpalosavujen kulkeutuminen Suomen puolelle näyttää päättyvän, koska säätila ja ilmavirtausten suunnat ovat muuttumassa.

Tuovisen mukaan nyt näyttää siltä, että toukokuun aikana Suomen lähialueille Venäjälle ei ole enää tulossa kuivia ja kuumia sääjaksoja.

– Ensi viikon aikana ilmavirtaukset suuntautuvat Suomen itäpuolitse kohti pohjoista Venäjää, sanoo Tuovinen.