Hyppää sisältöön

Italialaistuomari vapautti oikeistopopulistien johtajan Salvinin syytteistä siirtolaisaluksen tapauksessa

Entistä Italian sisäministeriä vastaan on käyty oikeudenkäyntiä heinäkuussa 2019 tehdystä päätöksestä. Salvini ei päästänyt Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia pelastanutta Italian rajavartioston Gregoretti-nimistä alusta rantautumaan.

Matteo Salvini toimi Italian sisäministerinä kesäkuusta 2018 syyskuuhun 2019. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

ltalialaisen oikeistopopulistisen puolueen Legan johtajaa ja entistä sisäministeriä Matteo Salvinia vastaan ei tulla käymään oikeudenkäyntiä loppuun Gregoretti-aluksen tapauksesta, kertoi lähde Reutersille perjantaina. Myös italialainen La Repubblica (siirryt toiseen palveluun) -lehti on kirjoittanut asiasta.

Sisilian Cataniassa oikeuden tuomari on päättänyt vapauttaa Salvinin syytteistä. Reutersin mukaan syyttäjät olivat pyytäneet tuomaria tekemään päätöksen oikeudenkäynnin torppaamiseksi.

Salvinia vastaan on käyty oikeudenkäyntiä heinäkuussa 2019 tapahtuneesta tapauksesta, jolloin hän ei päästänyt siirtolaisia pelastanutta Italian rajavartioston Gregoretti-nimistä alusta rantautumaan. Häntä on syytetty vapaudenriistosta.

Aluksella oli yli 100 ihmistä useiden päivien ajan, kunnes muut Euroopan maat päättivät ottaa osan siirtolaisista vastaan Italian puolesta. Joukossa oli alaikäisiä.

Tapauksen oikeudenistuntoja on lykätty koronvirusepidemian takia.

Matteo Salvini toimi Italian sisäministerinä kesäkuusta 2018 syyskuuhun 2019.

Italian parlamentin ylähuone päätti poistaa Salvinin syytesuojan tapaukseen liittyen viime vuoden helmikuussa.

Salvini on kommentoinut tuomarin päätöstä viittaamalla toiseen häntä vastaan vireillä olevaan juttuun.

– Jos Cataniassa ei ollut kyse vapaudenriistosta, ei niin ole ollut Palermossakaan, sanoi Salvini toimittajille perjantaina Reutersin mukaan.

Senaattorina toimivaa Salvinia odottaa Italiassa vielä toinen oikeusjuttu, jonka vuoksi häneltä poistettiin syytesuoja viime heinäkuussa.

Toisessa tapauksessa on kyse siitä, että hän esti sisäministerinä 80 siirtolaista kuljettaneen Open Arms -meripelastusaluksen maihinnousun Italiaan toissa vuoden elokuussa.

Tapauksen tuomari tuli täysin päinvastaiseen päätökseen (siirryt toiseen palveluun) ja oikeudenkäynnin on määrä alkaa 15. syyskuuta.

Salvinia voi uhata jopa 15 vuoden vankeustuomio vapaudenriistosta.

Salvini viittasi palermolaisen tuomarin päätöksen jälkeen sosiaalisessa mediassa Italian perustulain kohtaan, jonka mukaan on kansalaisilla on velvollisuus puolustaa kotimaataan. Näin Salvini aikoo sanojensa mukaan tehdä.

Lue myös:

.
.