Hyppää sisältöön

Päihdekuntoutujien asumisyksikkö Niittykodin jatko vaakalaudalla – Turku haluaa kilpailuttaa päihdekuntoutujien asumisen uudelleen

Päihdehuollon asumispalvelut on aiemmin kilpailutettu osana päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita yhteistyössä useampien kuntien kesken.

Niittykoti Turun Hepokullassa. Kuva: Paula Collin / Yle

Turun sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että päihdehuollon asumispalvelut irrotetaan nykyisestä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden sopimuksesta omaksi kilpailutukseksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Turun Hepokullassa sijaitsevan Sininauhasäätiön ylläpitämän Niittykodin nykyinen sopimus päättyy.

– Nykyiset sopimukset päättyvät, kun käynnistetään uusi kilpailutus, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sanoo.

Sininauhasäätiö voi tehdä tarjouksen. Mikäli säätiö ei tee tarjousta uuteen kilpailutukseen tai ei voita sitä, loppuu Niittykodin toiminta.

Toimitusjohtajan Kimmo Karvosen mukaan Sininauhasäätiö tulee todennäköisesti tekemään tarjouksen.

– Haluamme ensin selvittää tarjouspyynnön ehdot. Nykyinen sopimuksemme on voimassa vuoden loppuun saakka.

Niittykodin ympäristössä rauhatonta

Taustalla uuden kilpailutuksen tekemiseen on Sirpa Kurosen mukaan asumispalveluiden tarpeen kasvu. Toisena syynä on Niittykodin aiheuttama laaja julkinen keskustelu kuntoutusyksikön aiheuttamasta levottomuudesta alueella.

– Tuetun asumisen tarve on ollut voimakkaassa kasvussa. Lisäksi tähän vaikutti myös voimakas asukaspalaute, jota Niittykodin ympäristöstä on tullut, Kuronen sanoo.

Lisäksi Kurosen mukaan uudessa kilpailutuksessa halutaan katsoa, onko hankintaehdoissa tai palveluiden järjestämisessä tarkennettavaa.

Palvelut hankittu aikaisemmin kuntien yhteistyönä

Turku hankkii päihdehuollon tuetun asumisen palveluita noin 2,6 miljoonalla eurolla vuodessa. Palvelu on aiemmin kilpailutettu useamman alueen kunnan kanssa yhdessä ja muut kunnat voivat osallistua kilpailutukseen myös nyt.

Mukana ovat aiemmin olleet Turun kaupungin lisäksi Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten alueella toimiva perusturvakuntayhtymä Akseli ja kaupungeista Kaarina, Laitila, Lieto, Naantali, Paimio ja Raisio.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta päättää uuden kilpailutuksen aloittamisesta keskiviikkona 19. toukokuuta. Jos lautakunta päättää aloittaa kilpailutuksen, alkaisi uusi sopimuskausi vuodenvaihteessa.

Lisää aiheesta:

Entisten asunnottomien asumisyksikkö pelottaa naapurustoa Turussa – yksikön työntekijä Pekka Kiuru toivoo malttia: "Ongelmat eivät katoa hetkessä"