Hyppää sisältöön

150 vuotta sitten Tampereen ytimessä tehtailtiin lumppupaperia – kohta kansallismaisemaan houkutellaan väkeä hotellikylpylällä

Frenckellin tehtaan uudet isännät lupaavat avata arvokiinteistön kaupunkilaisille. 1800-luvulla punatiilisten seinien suojissa tehtiin paperia. Muutaman vuoden kuluttua sinne mennään hotelliin, ravintolaan, kylpylään ja museoon.

Frenckellin tehdasrakennus on keskellä Tampereen keskustaa. Täällä käynnistettiin Suomen ensimmäinen jatkuvatoiminen paperikone, ja nykyään siellä on kaupungin toimistoja. Kuva: Marko Melto / Yle

Frenckellin tehdasrakennus on ollut Tampereen kaupungin omaisuutta sata vuotta. Tammerkosken rannalla olevan kokonaisuuden käyttöä, myös sen myymistä on mietitty moneen otteeseen.

Tiistaiyönä kaupunginvaltuusto lopulta päätyi Freckellin myymiseen, tosin pitkien puheiden ja äänestyksen jälkeen. Jo ennen päätöstä alkoi myös kritiikki.

Nyt tehdyn sopimuksen mukaan tontti jää kaupungille. Frenckellin rakennuksista teki tarjouksen ja neuvotteli M/K Tampere IV Oy:n Marko Kuusisto, ja taustalla on kiinteistösijoitusyhtiö Aare Invest Oy.

Historia säilyy nykyisyydessä

Tampereen kiinteistöpäällikkö Virpi Ekholm vakuuttaa, että myynti ei tarkoita että kaupunki unohtaisi teollisen menneisyytensä. Halutaan, että historia tavalla tai toisella säilyy nykyisyydessä.

– Historia on ja pysyy, ei se mihinkään poistu, vaikka käyttötarkoitus muuttuu. Muutoksen voi nähdä myös etuna, sillä keskustaan saadaan monenlaista uutta toimintaa ja tapahtumaa, sanoo Virpi Ekholm.

Tampereen kiinteistöpäällikkö Virpi Ekholm pitää uuden omistajan suunnitelmia hienoina. Hän uskoo niiden toteutumiseen. Kuva: Marko Melto / Yle

Hänen mukaansa esimerkki onnistuneesta muutoksesta on ihan lähellä juuri myytyä tehdaskiinteistöä.

– Hyvä esimerkki käyttötarkoituksen muutoksesta on Frenckellin vanha pannuhuone. Siitä tuli yhteistyössä Muusikkojen liiton kanssa konsertti- ja ravintolatila G LiveLab.

– Visiot myös Frenckellistä ovat hienoja, toivotaan että ostajan suunnitelmat toteutuvat.

Virpi Ekholmin mukaan kaupunki myyjänä uskoo, että uusi omistaja suoriutuu isosta muutosrakentamisen urakasta.

Frenckellin kiinteistö sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa. Arkistokuvaa.

Kokonaan uutta sisältöä

MK Tampere IV Oy:n Marko Kuusisto sanoo, että Frenckellin kiinteistössä halutaan seurata Euroopan isojen kaupunkien esimerkkiä.

– Elävöitetään iso punatiilitalo niin, että kunnioitetaan perinteitä. Suunnitelmissa tärkeimpinä ovat saada sinne majoitus- ja ravintolakäyttöä sekä teatteri ja museo.

MK Tampere IV Oy:n Marko Kuusisto haluaa kunnioittaa vanhoja rakennuksia ja tuoda niihin uutta elämää. Kuva: Marko Melto / Yle

Kuusiston suunnitelmissa on esimerkiksi kaksi hotellia, toinen halvempi kaupunkihotelli ja toinen niin sanottu boutiquehotelli. Ne tulisivat koskenpuoleiselle sivulle rakennusta, Satakunnankadun puolelle rakennetaan kylpylä.

Kuusiston visioissa museo keskittyisi sellaiseen, mitä Tampereella ei vielä ole. Hän mainitsee esimerkkeinä nykytaiteen, valokuvan ja grafiikan.

Kymmenien miljoonien urakka

Kaupungin virastoja pysyy Frenckellin kiinteistössä vielä muutaman vuoden, tällä tietoa vuoteen 2025. Sitä tarvitaan väistötilaksi, kun keskusvirastotalo on remontissa.

MK Tampere IV:n Marko Kuusisto tietää, että hankkeen jatko on vielä toistaiseksi odottelua. Ensin odotetaan kaupan vahvistumista ja lainvoimaisuutta, sitten kaavan valmistumista ja sen jälkeen tilojen vapautumista kaupungin omasta käytöstä.

– Kun rakennusta päästään lopulta oikeasti tutkimaan, korjaushinnaksi voi tulla kauppahinta tuplana tai vaikka kolmikertaisena. Olemme varautuneet siihen, että mittavan urakan edetessä vastaan voi tulla esimerkiksi kosteutta tai haitta-aineita.

Frenckellin alueen nykyinen ulkoasu on 1900-luvun alun jugendia. Kuva: Marko Melto / Yle

Kauppahinnaksi on sovittu 14,3 miljoonaa euroa. Uusi omistaja arvioi, että remonttiin tai oikeastaan muutosrakentamiseen menee ainakin vuosi, pari.

– Tämä on yksi rakennus, mutta tässä on oikeastaan viisi rakennusta. Remontin jälkeen kokonaisuutta voidaan avata osittain, nyt ajattelisin että ensimmäisenä olisi hotelli kosken reunalla.

– Rakennuksen ulkomuoto on joka tapauksessa tarkoitus pitää vakiona. Tehdään vanhaa kunnioittaen niin kuin museovirasto on halunnut, Marko Kuusisto lupaa.

Tarvitaan hyvää suunnittelua

Pirkanmaan maakuntamuseon rakennustutkija Miia Hinnerichsenin mukaan Frenckellin alueen nykyinen ulkoasu on 1900-luvun alun jugendia.

– Se kertoo paljon sen ajan teollisuuden arvostuksesta. Otetaan nimekäs suunnittelija, tehdään paljon kansanrakentamista hienompaa, tehdään tosi laadukasta, paljon käsityötä ja yksityiskohtia, Miia Hinnerichsenin luettelee.

Maakuntamuseon rakennustutkija Miia Hinnerichsen sanoo, että Frenckell on hyvä esimerkki sadanvuodentakaisesta teollisuusrakentamisesta. Kuva: Marko Melto / Yle

Museovirasto aikoo seurata tarkkaan, kun Frenckellille tehdään uutta elämää. Rakennuksen pitää Hinnerichsenin mukaan pysyä vanhan teollisuusrakennuksen näköisenä.

– Esimerkiksi uusia ovia tai läpikulkuja ei voi avata mielinmäärin. Ja vaikea ajatella, että rakennukseen tulisi merkittävää laajennusta tai korotusta, ja kaikki isommat muutokset vaativat aina tosi hyvää suunnittelua.

Tutkija sanoo, että Frenckell ei enää nykyisin ole alkuperäisessä asussa, sillä muun muassa sisätilaa on muutettu toimistoiksi 1950-luvulta alkaen.

Myös Frenckellin Satakunnankadun puoleinen sivu sekä läpikäytävä patosillalle ovat myöhempien aikojen muutoksia. Ne ovat kuitenkin jo vakiintuneet osaksi keskustan koskimaisemaa.

Oikeaan reunaan piirretystä terassiravintolasta on luovuttu, sillä rinteessä on suojellut portaat. Moni muukin Frenckellin yksityiskohta on suojeltu. Havainnekuva. Kuva: Aare

Mitä sinä haluaisit sijoittaa Frenckellin vanhaan tehtaaseen? Keskustelu uutisesta on auki 19.5. klo 23 asti.

Lue myös:

Tampere myy palan kansallismaisemaa – Frenckellin tehdaskiinteistöön suunnitellaan hotelleja, ravintoloita, museota ja kylpylää