1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU:n elpymispaketti

Suomen hyväksyntä EU:n elpymispaketille tarvitaan kesän aikana – elvytysrahaa on tarkoitus laittaa liikkeelle syyskuussa

EU:n elvytyspaketin hyväksymiselle eduskunnassa ei ole tarkkaa takarajaa. EU:ssa on suunniteltu, että elvytysrahoja laitettaisiin liikkeelle syksyllä. Paketin hyväksyntä puuttuu vielä seitsemästä jäsenmaasta, Suomi mukaan lukien.

EU:n elpymispaketti
Angela Merkel, Emmanuel Macron, Sanna Marin ja Stefan Löfven keskustelevat Bryselissä heinäkuussa 2020.
EU-maiden johtajat sopivat elvytyspaketisa viime kesänä. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelevat Suomen ja Ruotsin pääministerien Sanna Marinin ja Stefan Löfvenin kanssa EU-huippukokouksessa Brysselissä heinäkuussa 2020.John Thys / EPA

Eduskunnan päätökselle EU:n elvytyspaketin hyväksymisestä ei ole selkeää takarajaa. Ennen elvytysrahojen jakamista kaikkien jäsenmaiden on hyväksyttävä elvytyspaketin lisäksi jokaisen jäsenmaan oma elvytyssuunnitelma.

– Ajattelu on ollut, että EU:n kesätauon jälkeen elvytyspaketin rahat lähtisivät liikkeelle, siis syyskuusta lähtien, kertoo valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osaston päällikkö Satu Keskinen.

Kaikkien jäsenmaiden hyväksymiset olisi siis saatava ennen syksyä. EU:n lomatauko on elokuussa.

– Jäsenvaltioiden hyväksymiselle ei ole määrätty takarajaa. Paine on siihen, että elpymispaketin rahat saataisiin liikkeelle, kun jäsenmaiden elpymissuunnitelmat on kesän ja alkusyksyn aikana hyväksytty, Keskinen sanoo.

Elvytyspaketin hyväksyntä uupuu vielä seitsemästä maasta

Vaikka virallista takarajaa elvytyspaketin hyväksymiselle ei ole, poliittinen paine alkaa kasautua sitä mukaa kun muiden maiden hyväksymiset varmistuvat. Suomen lisäksi elvytyspaketti on vielä hyväksymättä Hollannissa, Romaniassa, Itävallassa, Puolassa, Unkarissa ja Virossa.

– EU-instituutiot eivät voi asettaa jäsenmaille vaatimuksia elpymispaketin hyväksymisen tarkasta aikataulusta, mutta paine kasvaa, mitä pidemmälle ajassa mennään, Satu Keskinen arvioi.

Vaikka Hollanti on arvostellut elvytyspakettia, eri arvioiden mukaan muualla kuin Suomessa ei ole merkittäviä poliittisia esteitä paketin hyväksymiselle.

EU-neuvotteluissa Puola ja Unkari ovat olleet yllätyksellisiä viime vuosina. Elvytyspaketissa maat ovat kuitenkin selkeästi saamapuolella, joten paketin hylkäys näissä maissa olisi yllätys.

Portugali on EU:n puheenjohtajamaa kesäkuun loppuun asti. Portugalin tavoite on, että mahdollisimman monen jäsenvaltion elpymissuunnitelma olisi hyväksytty ennen kuin Portugalin puheenjohtajakausi päättyy.

Suomen oma elvytyssuunnitelma valmistunee toukokuun aikana

Elvytyspaketin rahat ovat käytössä vuosille 2021–2023. Pakettiin liittyvä EU:n rahoituskehys eli pitkän aikavälin tulo- ja menoarvio on sovittu vuosille 2021–2027

Jäsenmaiden oli tarkoitus lähettää omat elvytyssuunnitelmansa muille jäsenmaille huhtikuun loppuun mennessä. Suomenkin suunnitelman lähettäminen on viivästynyt. Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä elvytyssuunnitelma sekä lähettää se EU-komissiolle ja muille jäsenvaltioille toukokuun aikana.

Elvytyssuunnitelma on yksityiskohtainen kuvaus, mitä Suomi aikoo elvytysrahoilla tehdä. Eduskunnan päätös elvytyspaketin hyväksymisestä on eri asia.

Elvytyspaketin hyväksymiseen on yhdistetty myös EU:n seuraavien vuosien budjetin eli rahoituskehyksen hyväksyminen. Jos uutta rahoituskehystä ei ole hyväksytty, EU toimii edellisen rahoituspäätöksen mukaisesti, kunnes uusi on hyväksytty.

Voit keskustella EU:n elvytyspaketista lauantaihin 15.5.2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

Elvytyspakettikeskustelu menee entistä sotkuisemmaksi, eduskunnassa äänestetään perussuomalaisten pöytäämisesityksestä – katso suorana

Ylen tiedot: Suomi kysyi EU:lta elvytyspaketin hylkäämisestä – mainehaitta ja poliittinen paine arvioitiin ennennäkemättömäksi