Hyppää sisältöön

Räjähdys herätti asukkaat ja taivaalle nousi musta savupatsas – UPM:n biojalostamon tuotanto seissyt tulipalon jäljiltä koko viikon Lappeenrannassa

UPM:n biopolttoaineiden tuotantojohtajan Jaakko Nousiaisen mukaan tehtaanjohdolla on hyvä kokonaiskäsitys tulipaloon johtaneista syistä. Tulipalon aiheuttamia taloudellisia menetyksiä on tässä vaiheessa liian aikaista arvioida tarkemmin.

UPM:n biojalostamon tulipalosta syntyi sankka savupatsas. Kuva: Maija Rautio

UPM:n Lappeenrannan biojalostamolla maanantaina syttyneen tulipalon vahingot ja siihen johtaneet syyt ovat selvillä. Biojalostamon kiertokaasulämmönvaihtimeen tuli vuoto, joka aiheutti tulipalon.

Palo lähti leviämään myös jalostamon kattorakenteisiin ja siitä nousi musta, sankka savupatsas. Savua edelsi räjähdyksenomainen pamaus, joka herätti osan lähialueen asukkaista.

– Putkirikko tapahtui räjähdyksenomaisesti ja vaurioitti kaapeleita, kertoi UPM:n biopolttoaineiden tuotantojohtaja Jaakko Nousiainen onnettomuuden jälkeen.

Palossa ei tullut henkilövahinkoja, mutta jalostamon tuotanto on edelleen pysähdyksissä. Jalostamolla työskentelee Nousiaisen mukaan noin 80 henkilöä. Kaikki työntekijät ovat töissä, vaikka biojalostamon tuotanto on ajettu alas.

– Kunnossapito- ja korjaustöitä tehdään koko organisaation voimin. Tällä viikolla on keskitytty siihen, että on saatu vauriokartoitukset vietyä eteenpäin. Seuraavaksi keskitytään siihen, millä aikataululla ja miten korjaukset pystytään tekemään, Nousiainen sanoo.

Nousiaisen mukaan ei ole kovin tavanomaista, että näin suuri laitos on pysähdyksissä useita päiviä.

– Lähtökohtaisesti tällaiset laitokset suunnitellaan toimimaan jatkuvasti, mahdollisimman hyvällä käyttöasteella. Käynnistäminen ja pysäyttäminen on merkittävästi hitaampaa kuin kappaletavaratuotannossa.

Nousiainen ei tässä vaiheessa lähde arvioimaan, milloin tuotanto saadaan jälleen käynnistettyä.

Henkilöstön ripeälle toiminnalle kiitosta

Biopolttoaineiden tuotantojohtajan Jaakko Nousiaisen mukaan tehtaanjohdolla on hyvä kokonaiskäsitys siitä, mitä on tapahtunut.

– En avaa tapahtunutta tässä vaiheessa enempää ennen kuin varsinainen tutkinta on saatu kunnolla käyntiin. Olemme käyneet asiaa läpi yhteistyössä viranomaisten kanssa ja asiat etenevät oikeaan suuntaan.

Nousiaisen mukaan tässä kohtaa on myös liian aikaista arvioida tulipalon aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Hän ei osaa myöskään vielä arvioida korjaustöiden tarkempaa aikataulua.

– Aikataulu täsmentyy lähiaikoina, mutta mittavissa määrin meille tulee korjattavaa tietyissä kohteissa. Kaiken kaikkiaan taloudelliset kustannukset ja vaikutukset riippuvat myös korjausten aikataulusta.

Nousiainen kertoi jo maanantaina Ylelle, että kyse on merkittävistä summista. Tulipalossa olisi ollut myös ainekset pahempaan. Nousiainen kiitteleekin henkilöstön erinomaista toimintaa onnettomuustilanteesa.

– He pystyivät minimoimaan vahingot ja rajaamaan palon. Meidän oma ensisammutustoiminta onnistui olosuihteisiin nähden hyvin ja se helpottaa merkittävästi vaurioiden korjaamista.