1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kyynpurema

Kyy liikkuu nyt vilkkaasti talvipesän ja auringonottopaikan välillä – eläinlääkärissä on hoidettu kymmeniä koirien ja kissojen saamia kyynpuremia

Nuori kyy ei vielä osaa säännöstellä myrkkyään kokeneemman lajitoverin tavoin. Kyyn purema lemmikki on vietävä välittömästi hoitoon.

Kyy puree, kun se tuntee itsensä uhatuksi. Se pyrkii välttämään ihmisiä. Arkistokuva. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Kevään eteneminen ja aurinkoiset säät ovat saaneet kyyt liikkeelle talvipesistään. Ne palaavat auringonottopaikaltaan kuitenkin vielä yöksi takaisin pesilleen ja vilkkaan liikkumisen takia kyitä nähdään tällä hetkellä paljon luonnossa.

– Kyyt turvautuvat kylmän alkukevään takia vielä talvipesiinsä, sanoo Turun eläinsuojeluyhdistyksestä toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup.

Juup myös kuljettaa tällä hetkellä ilmaiseksi kyitä kauemmas ihmisasumuksista. Kyydityksiä on kevään aikana ollut kuusi. Kahdesta kohteesta kyy oli ehtinyt jo poistua.

Varsinkin öiden lämmetessä liikkumisen piiri pienenee. Sama liikehdintä toistuu syksyllä, kun yöt taas kylmenevät.

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen alueen pieneläinpäivystyksestä vastaavan eläinsairaala Vettorin mukaan hoidettavana on ollut kyyn pureman takia kevään aikana kymmeniä koiria ja myös kissoja. Kyy puree, kun se tulee yllätetyksi.

– Nuorempi kyy ei vielä hallitse myrkkyannoksen säätelyä. Vanhempi kyy osaa jo käsitellä kallisarvoista myrkkyään, jolla se pyydystää ruokansa, kertoo Juup.

Lemmikki nopeasti hoitoon

Juupin mukaan varsinkin koirat ovat hyvin herkkiä kyyn myrkylle. Koira pitää aina toimittaa nopeasti eläinlääkäriin.

– Myrkky alkaa kiertää verenkierrossa ja tehdä pahoja tuhoja sisäelimiin ja myös varsinaiseen puremiskohtaan. Jälkihoito voi kestää viikkoja.

Juup kehottaa välttämään käärmeille otollisia paikkoja, kuten korkeita heinikoita, joihin osuu aurinko, risukkoja ja kivikkoja.

– Kannattaa olla valppaana, jos koira alkaa yhtäkkiä kiinnostua jostakin. Kohde pitää selvittää.

Lue lisää:

Varma kevään merkki: WWF:n kyykamera kuvaa jo sahaselkäisiä luikertelijoita – katso, joko heinikossa sihisee ja kuhisee