1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ihmisiä sattumanvaraisesti puukottaneelle miehelle syytteet seitsemästä murhayrityksestä Ruotsissa – taustalla ehkä mielenterveysongelmat

Ruotsiin turvapaikanhakijana Afganistanista saapunutta miestä syytetään seitsemän miehen puukottamisesta Vetlandan keskustassa maaliskuun alussa. Tutkinnassa ei ole löydetty merkkejä terroristisesta motiivista.

Ruotsi
Poliisit tutkivat rikospaikkaa.
Poliiseja rikospaikalla Vetlandan keskustassa 3. maaliskuuta.Mikael Fritzon / EPA

Ruotsissa on nostettu seitsemän murhayrityssyytettä Vetlandassa maaliskuun alussa tehdystä veitsi-iskusta. Seitsemän ihmistä sai vammoja Vetlandan keskusta-alueella, kun puukolla aseistautunut mies hyökkäsi sattumanvaraisesti vastaantulijoiden kimppuun.

Kaikki uhrit olivat 35–75-vuotiaita miehiä. Heistä neljä sai hengenvaarallisia vammoja. Poliisi pysäytti noin 20 minuuttia kestäneen hyökkäyksen ampumalla puukkomiestä jalkaan.

Epäilty tekijä on 22-vuotias afgaanimies, joka saapui Ruotsiin turvapaikanhakijana vuonna 2016. Uhrien ja epäillyn väliltä ei ole löydetty tutkinnassa mitään aiempaa yhteyttä, eikä tämä ole osannut kertoa motiivia teolleen.

Ruotsin kartta.
Leena Luotio / Yle

Poliisi selvitti teon mahdollista terroristista motiivia, mutta viitteitä sellaisesta ei löydetty. Epäillylle tehdyn alustavan mielentilatutkimuksen mukaan on syytä epäillä, että tämä on teon tehdessään saattanut kärsiä vakavista psyykkisistä ongelmista.

Epäilty itse on kertonut muistikuviensa tapahtumista olevan hataria. Miehelle halutaan nyt tehdä laaja mielentilatutkimus.

Syyttäjä vaatii miehelle elinikäistä karkotusta Ruotsista. Käräjäoikeus alkaa käsitellä syytteitä 21. toukokuuta.

Syytteistä ovat uutisoineet muun muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun), Dagens Nyheter -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladet-iltapäivälehti (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Poliisi: Kaikki Ruotsin puukkoiskun uhrit ovat miehiä, joilla ei ole yhteyttä tekijään, terroristinen motiivi yhä esillä tutkinnassa

Ruotsin epäilty terroriteko: Poliisin entuudestaan tuntema tekijä iski useissa paikoissa – kolmen uhrin vammat hengenvaaralliset