1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä julisti Yhdysvallat ja Tšekin epäystävällisiksi maiksi

Venäjä on päättänyt myös rajoittaa maiden suurlähetystöjen mahdollisuutta palkata paikallista työvoimaa. Perjantaina tehty päätös on uusi merkki maiden huonontuneista suhteista.

Venäjän hallitus päätti julistaa kaksi maata epäystävällisiksi maiksi. Venäjän pääministeri Mihail Mišustin (vasemmalla) kuvattiin perjantaina Moskovassa. Kuva: Alexander Astafyev / EPA

Venäjän hallitus on päättänyt julistaa Yhdysvallat ja Tšekin tasavallan virallisesti epäystävällisiksi maiksi. Presidentti Vladimir Putin vaati huhtikuussa hallitusta laatimaan listan maista, jotka ovat epäystävällisiä.

Perjantaina Venäjän hallitus julkaisi kaksi maata sisältävän listan. Venäjän päätös on uusin lisä maiden huonontuneissa suhteissa.

Venäjä rajoittaa molempien maiden suurlähetystöjen henkilökunnan määrää. Yhdysvallat ei saa enää palkata paikallista henkilökuntaa, eikä Tšekin suurlähetystön palkatun henkilökunnan määrä saa ylittää 19 ihmisen ylärajaa.

Yhdysvaltain ja Venäjän välit ovat kiristyneet Yhdysvaltain asetettua uusia pakotteita vastatoimena Venäjän epäillystä sekaantumisesta viime vuoden presidentinvaaleihin, kyberhyökkäyksistä ja Ukrainan painostamisesta.

Tšekin ja Venäjän kiista puolestaan kärjistyi, kun Tšekki ilmoitti huhtikuussa tiedustelunsa selvittäneen, että Venäjän vakoojat olivat vastuussa tšekkiläisen ammusvaraston räjäytyksestä vuonna 2014.

Tämän seurauksena Tšekki ilmoitti rajoittavansa venäläisdiplomaattien määrää maassa.

Perjantaina Venäjän viranomaiset puuttuivat myös Yhdysvaltain rahoittaman Radio Free Europen/Radio Libertyn toimintaan jäädyttämällä sen pankkitilit. Venäjän mukaan radio ei ole maksanut sille määrättyjä sakkoja. Sakot tulivat "ulkomaisia agentteja" koskevan lainsäädännön rikkomisesta.

Lue myös:

Venäjä karkottaa kymmenen yhdysvaltalaista diplomaattia vastineena pakotteille, Yhdysvaltain suurlähettilästä "suositellaan palaamaan kotiin konsultoimaan"

Tšekissä tuhannet osoittivat mieltään – Venäjä-mielistä presidenttiä vaaditaan syytteeseen ja pois viralta

Venäjä karkottaa seitsemän Baltian maiden ja Slovakian diplomaattia – vastine venäläisten karkotuksista

Jo seitsemän Itä-Euroopan maata karkottaa venäläisiä diplomaatteja, kun sanasota Venäjän kanssa pahenee – UM:n mukaan Suomelta täysi tuki Tšekille

Tšekin ja Venäjän diplomaattinen riita syvenee – Tšekki häätää yli 60 Venäjän suurlähetystön työntekijää ja Venäjä vannoo kostotoimia