Hyppää sisältöön

Nuori republikaanien toisinajattelija Ylelle: “En näe mahdollisuuksia puolueen yhdistymiseen” - Republikaanien kriitikot uhkaavat perustaa uuden puolueen Trumpin takia

Republikaanipuolue on menettänyt viime kuukausien aikana tuhansia vaikutusvaltaisia jäseniään. Donald Trumpin ote puolueesta on pysynyt tiukkana.

Matt Walton kannattaa republikaanipuoluetta kritisoivaa manifestia. Kuva: Hans Peter Dhuy / Yle

WASHINGTON Joukko republikaanivaikuttajia on julkistanut manifestin, jossa he vaativat puolueen suunnan jyrkkää muuttamista.

"Vaatimuksen Amerikan uudistumiseksi" (siirryt toiseen palveluun)allekirjoittaneet 150 tunnettua konservatiivia uhkaavat perustaa oman puolueen, mikäli Donald Trumpin kannattajien ote puolueesta ei hellitä.

Allekirjoittajat näkevät nykyisen kehityksen uhkaavan demokratiaa (siirryt toiseen palveluun).

– Republikaanipuolue levittää edelleen perättömäksi todistettuja uutisia, valhetta vaaleista, ja hyökkää demokratiaamme vastaan, virginialaispoliitikko Matt Walton väittää Ylen haastattelussa.

Hän on yksi manifestin allekirjoittajista.

– Tämä on häpeällistä. Republikaanipuolue oli aiemmin periaatteiden puolue, joka puolusti perustuslaillisuutta. Enää se ei tee sitä, Walton sanoo.

35-vuotiasta Waltonia on pidetty yhtenä republikaanipuolueen tulevaisuuden toivoista, jolla voisi olla mahdollisuuksia jopa supervallan politiikan huipulle. Tuhansien muiden maltillisten republikaanien tavoin hän kuitenkin lähti puolueesta, päivää ennen Trumpin kannattajien hyökkäystä kongressiin.

Walton perustelee lähtöään sillä, että puolue on tällä hetkellä täysin Trumpin ja hänen kannattajiensa pihdeissä. Toisinajattelijat häädetään puolueen näkyviltä paikoilta.

Wyomingia edustava edustajainhuoneen jäsen Liz Cheney puhui medialle sen jälkeen, kun hänet oli syrjäytetty republikaanisen puolueen johtotehtävistä. Kuva: Michael Reynolds / EPA

McCarthy uusi voimanpesä

Tämä nähtiin tällä viikolla kongressissa, kun edustajainhuoneen republikaanit erottivat Liz Cheneyn ryhmänsä johtotehtävistä.

Cheney on vaatinut puoluetta ja sen äänitorvena pidettyä Fox News -kanavaa pyytämään anteeksi valheellista vaalivilppiuutisointiaan. Lisäksi Cheney äänesti kongressissa Trumpin virkarikossyytteiden nostamisen puolesta.

Varteenotettavana 2024 presidenttiehdokkaanakin mainittu Cheney syöstiin sivuraiteille. Hän on vaarassa menettää kongressipaikkansa ensi vuoden vaaleissa, koska Trump ja puolueen edustajainhuoneen ryhmänjohtaja Kevin McCarthy kampanjoivat avoimesti häntä vastaan.

Trumpin lähipiiriläinen McCarthy on lyhyessä ajassa noussut puolueen uudeksi mahtimieheksi.

Cheneyn tilalle puolueen johtotehtäviin nimitetty Elise Stefanik (oikealla) sekä edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy (keskellä) Washingtonissa kongressirakennuksessa perjantaina. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Waltonin mukaan 55 miljonan jäsenen republikaanipuolue on jakautunut jyrkästi trumpisteihin ja muihin.

– En näe mahdollisuuksia puolueen yhdistymiseen. Monet kaltaiseni ihmiset ovat joutuneet hyppäämään politiikan erämaahan, jossa heille ei ole kotia. Republikaaneista on tullut äärioikeistopuolue, kun taas demokraatit ovat siirtyneet selvästi vasemmalle, Walton valittaa.

Hän myöntää, että mahdollisen uuden puolueen perustaminen olisi käytännössä vaikeaa. Yhdysvalloissa niin politiikanteon rakenteet kuin rahahanat ovat tiukasti kahden suuren eli republikaanien ja demokraattien hallussa.

– Tällä hetkellä riippumattomana ehdokkaanakin on erittäin vaikea päästä esille tämän maan politiikassa, hän muistuttaa.

"Trump pyrkii 2024, koska haluaa huomiota"

Walton uskoo, että Trumpin päällimmäisenä tavoitteena on rahastaa uudella kansanliikkeellä. Walton pitää kuitenkin mahdollisena, että Trump myös päätyy pyrkimään uudestaan presidentiksi 2024 vaaleissa.

– Republikaanien periaatteet tai puolueohjelma eivät häntä kiinnosta, kaikessa on kyse vain hänestä itsestään. Uskon, että hän yrittää uudestaan 2024 siksi, että haluaa pysytellä parrasvaloissa, Walton sanoo.

Kuuntele aiheesta lisää Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa.

Lue lisää:

Republikaanipuolue potki Liz Cheneyn pois johtajistosta – Yle listasi viisi kysymystä ja vastausta Trumpin vastustajaksi kääntyneestä kongressiedustajasta

Floridan kuvernööri allekirjoitti kiistellyn vaalilain, joka demokraattien mielestä vaikeuttaa tarpeettomasti äänestämistä

Kirjeenvaihtajalta: Trumpin ensiesiintyminen ex-presidenttinä oli lässähdys, mutta konservatiivien kokous teki selväksi republikaanien tärkeimmän päämäärän