Hyppää sisältöön

Kiristysohjelma sulki Irlannin terveydenhuollon tietojärjestelmän – ministeri: Todennäköisesti vakavin kyberhyökkäys Irlannissa

Viranomaiset vakuuttavat, ettei potilastietoja joutunut vääriin käsiin. Koronavirusrokotuksia säätelevä järjestelmä ei kaatunut, mutta uusia aikoja testeihin ei pysty varaamaan.

Ambulanssin pystyy Irlannissa hälyttämään tietojärjestelmän sulkemisesta huolimatta. Kuva dublinilaisesta ambulanssista on otettu tammikuussa 2021. Kuva: EPA

Irlannin terveydenhuoltoviranomaiset joutuivat perjantaina sulkemaan tietojärjestelmänsä kiristysohjelman vuoksi. Potilastietoja ei kuitenkaan ole joutunut vääriin käsiin, viranomaiset vakuuttavat.

Irlannin koronavirusrokotuksia säätelevä järjestelmä ei ole kaatunut, mutta uusia aikoja koronatesteihin ei perjantaina pystynyt varaamaan. Hätäpuhelut toimivat normaalisti.

– Tämä on todennäköisesti vakavin kyberhyökkäys koskaan Irlannissa. Kyseessä ei ole vakoilu, vaan tämän takana ovat rahaa hamuavat rikollisjoukkiot, sanoo hallituksen kyberturvallisuudesta vastaava ministeri Ossian Smyth.

Pääministerin kanslian edustajan Liz Canavanin mukaan terveydenhuollon tilanne kääntyy todella vakavaksi, jos hyökkäystä ei saada lopetettua ennen maanantaita.

Lue myös:

.
.