1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU:n elpymispaketti

Analyysi: Tulevaisuuden ennustamisesta – mihin asti perussuomalaiset jatkavat eduskuntakeskustelua elvytyspaketista?

Perussuomalaisten aikeista ei ole varmuutta. Haluavatko he jarruttaa elvytyspaketin hyväksymistä tämän viikon loppuun vai kuntavaaleihin asti? Vai aikooko puolue ravistella koko EU:ta oikein kunnolla ja jumittaa elvytyspaketin paatoksellisesti paasaamalla?

EU:n elpymispaketti
PS:n Ville Tavio EU:n elpymispaketti.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo, että ryhmän edustajat arvioivat itse, koska keskustelu EU:n elvytyspaketista riittää.Jani Saikko / Yle

Jarrutuskeskustelu eduskunnassa EU:n elvytyspaketista jatkuu niin kauan kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioivat sen puolueelleen hyödylliseksi.

Perussuomalaisten perustelu on, että he yrittävät voittaa maratonpuheillaan puolelleen hallituspuolueista ja kokoomuksesta lisää elvytyspaketin vastustajia, jotta paketti kaatuisi eduskunnan äänestyksessä. Elvytyspaketin pitäisi kaatua, koska se nakertaa perussuomalaisten mielestä Suomen itsenäisyyttä.

Perussuomalaiset itsekin tietävät, että sielujen voittaminen muista puolueista ei onnistu. Rintamalinjat eduskunnassa ovat sementoituneet ja jarrutuskeskustelu vähentää hetki hetkeltä muiden edustajien ymmärrystä perussuomalaisia kohtaan.

Kun keskustelu päättyy, eduskunta äänestää tämänhetkisten tietojen perusteella kahden kolmasosan enemmistöllä elvytyspaketin hyväksymisen puolesta.

Koronatuista ja sotesta päättäminen siirtyy, jos jarrutuspuhe jatkuu

Kansalaiset julistavat jarrutuskeskustelun voittajat ja häviäjät kuntavaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa. Arvuuteltavaksi jää, miten muut puolueet rankkaavat maratonväittelyn, kun hallituskumppaneita tiiraillaan seuraavan kerran.

Mutta mikä sitten riittää perussuomalaisille ja heidän johdolleen?

Jarrutuskeskustelu on jo nyt lykännyt aikatauluja eduskunnassa.

Esimerkiksi koronatukipaketti tapahtumajärjestäjille ei ole vielä edennyt, kuten oli suunniteltu. Kyse on tapahtumatakuusta, jonka perusteella tapahtumajärjestäjille maksettaisiin korvauksia, jos tapahtumia joudutaan lykkäämään tai yleisömäärää vähentämään koronarajoitusten vuoksi. Kyse on ihmisten toimeentulosta.

Sote eli sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus tulee ratkaisuvaiheisiin eduskunnassa. Tai tulee, jos elvytyspaketin jarrutuskeskustelulta ehtii.

Sotella on puolustajansa ja vastustajansa. Vastustajia ei haittaa, vaikka soten tie mutkistuisi ennätyspitkän keskustelun vuoksi.

Riittääkö siis perussuomalaisille puhemahdollisuus viikonlopun yli? Pääseekö eduskunta sen jälkeen hoitamaan muita asioita?

Sanna Marin ja Li Andersson keskustelemassa EU:n elpymispaketti -istunnon tauolla eduskunnassa.
Pääministeri Sanna Marin ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson eduskunnan istunnon tauolla perjantaina.Jani Saikko / Yle

Halutaanko Sanna Marin vielä kerran kiirastuleen kansan edessä?

Perussuomalaiset ovat murehtineet, että heidän arvostelunsa elvytyspaketista ei ole päässyt riittävästi esille. Keskiviikkona perussuomalaiset ehdottivat, että eduskunnassa tiistaina alkanut keskustelu siirrettäisiin viikon päähän perjantaille.

Helatorstaina eduskunnassa ei ollut perinteistä torstain kyselytuntia, jonka Yle televisioi kaikelle kansalle.

Jos ylipitkä keskustelu kestäisi ensi viikon perjantaihin, perussuomalaiset voisi vielä kerran ensi torstaina kyselytunnilla – kaiken kansan nähden – kysyä pääministeri Sanna Marinilta (sd.), miksi Suomen pitää suostua Marinin neuvottelemaan elvytyspakettiin.

Pääministeri ei ollut elvytyspakettikeskustelun ensimmäisenä päivänä tiistaina eduskunnassa kuulemassa perussuomalaisten murheita, koska Marin oli koronakaranteenissa Portugalin huippukokouksen jäljiltä. Hallitusrintamasta tuli jopa ymmärrystä sille, että perussuomalaiset venytti keskustelun yön yli keskiviikkoon asti, jotta pääministeri saadaan saliin vastaamaan kysymyksiin.

Riittääkö siis perussuomalaisille puheen pito ensi viikon perjantaihin?

Elvytyskeskustelusta tuli kiihdytyskaista kuntavaaleihin

Perussuomalaisten johto arvioi todennäköisesti koko ajan, koska kansalaisten mielialat kääntyvät puhemaratonia vastaan. Koska siis puolueelle tärkeän asian puolustaminen kääntyy puolueen äänestäjien mielissä taakaksi?

Jarrutuskeskustelulla haetaan myös tulta ja tappuraa kuntavaalitaisteluun.

Näillä puheilla vahvistetaan omien ehdokkaiden taistelutahtoa. Äänestäjiksi houkutellaan heitä, joiden mielestä elvytyspaketti on rahanhaaskausta.

Aikooko perussuomalaiset jatkaa jarrutuskeskustelua kuntavaaleihin asti?

Jatkuva puhemylly ja kokoustekniikalla kikkailu ei toki ole uutta eduskunnassa. Vuoden 1994 EU-jarrutuskeskustelua on jo muisteltu. Samoin keskustan tapaa venyttää hallituksen puoliväliriihtä. Lisätään listaan vielä viime hallituskauden sote-yritys.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa aikaa kului pitkän kaavan mukaan. Silloisen oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru johti puhetta. Ja puhetta piisasi, kuten myös kiistelyä asiantuntijakuulemisten jatkamisesta.

Lopulta silloinen soten yritys hiipui perustuslakivaliokunnassa ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi.

Brysselissä Suomen päätöstä kaivataan kesän aikana

Näissä elvytyspaketin haukkujaisissa seuraava etappi onkin sitten koko Euroopan unioni.

EU on aikonut laittaa elvytysrahat jakoon syyskuusta lähtien. Sitä varten tarvitaan Suomen eduskunnan hyväksyntä kesän aikana.

Hellittääkö eduskuntakahvi perussuomalaisten kielenkantimet juhannuksen yli? Onko edessä vielä pitkä marssi ja halu sekoittaa Euroopan unionin budjettisuunnittelu? Elvytyspakettiin tarvitaan kaikkien jäsenmaiden hyväksyntä.

Jos alkaa näyttää siltä, että Suomen hyväksyntä on vaarassa, EU:n muut jäsenmaat joutuvat miettimään varasuunnitelmaa. Maailma ei toki kaadu, vaikka Suomi jumittaisi elvytyspaketin. Mutta Suomelle tempaus takaisi kalseaa kohtelua ja poliittisen painoarvon heikkenemistä unionissa.

Mikä etappi näistä riittää perussuomalaisille?

Vai kävikö tässä niin, että jarrutuskeskustelun aloitus avasi Pandoran lippaan ja nyt joidenkin EU:ta karsastavien edustajien jarrutusintoa ei saadakaan takaisin lippaaseen? Vieläkö siis joukot seuraavat johtajiaan?

Näihin kysymyksiin on vastaukset Jussi Halla-aholla ja Ville Taviolla.

Voit keskustella EU:n elvytyspaketista lauantaihin 15.5.2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Elvytyksestä tuli piinallinen väsytystaistelu – kansanedustajat lukevat iltasatuja ja some-viestejä: "Miksi sinulla on noin suuret korvat"

Suomen hyväksyntä EU:n elpymispaketille tarvitaan kesän aikana – elvytysrahaa on tarkoitus laittaa liikkeelle syyskuussa

Analyysi: Perussuomalaiset ei halunnut päästää pääministeriä elvytyskeskustelusta kuin koiraa veräjästä, mutta sai myös itse haukut