1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palestiinalaisalueet

Israelin isku mediataloon Gazassa herättää arvostelua – Biden puhelussa Netanjahulle: Israelilla oikeus puolustautua

Gazan pommituksissa on palestiinalaisviranomaisten mukaan kuollut jo 139 ihmistä, joista 39 lapsia. Israelissa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut. Useissa maissa on osoitettu mieltä palestiinalaisten puolesta.

Palestiinalaisalueet
Romahtaneen talon rauniot.
Rakennus, jossa al-Jazeeran ja AP:n toimitukset sijaitsivat, tuhoutui Israelin tekemässä ilmaiskussa täysin.Haitham Imad / EPA

Israelin mediaan kohdistama isku herättää arvostelua. Israel tuhosi tänään lauantaina ilmaiskulla Gazan keskustassa rakennuksen, jossa sijaitsi muun muassa uutiskanava al-Jazeeran ja uutistoimisto AP:n toimitiloja.

Israelin kerrotaan varoittaneen iskusta etukäteen ja rakennuksessa olleet ehdittiin evakuoida. Rakennus romahti pommituksen seurauksena.

Sekä AP että al-Jazeera ovat tuominneet Israelin tekemän iskun hyökkäyksenä mediaa vastaan. AP sanoo pitävänsä iskua järkyttävänä ja qatarilainen al-Jazeera vakuuttaa, ettei toimitilojen tuhoaminen saa sitä vaikenemaan.

– Tänään tapahtuneen seurauksena maailma saa tietää vähemmän siitä mitä Gazassa tapahtuu. Vältyimme täpärästi kammottavilta ihmishenkien menetyksiltä, sanoo AP:n toimitusjohtaja Gary Pruitt.

Israel väittää Hamasin toimineen rakennuksessa ja käyttäneen toimittajia ihmiskilpinä.

Nainen lippu kädessään. Kauempana mellakkapoliisien rivi.
Nainen heilutti lauantaina palestiinalaislippua mellakkapoliiseille mielenosoituksessa Pariisissa.Christophe Petit Tesson / EPA

Biden puhui Netanjahun ja Abbasin kanssa

Yhdysvallat on Valkoisen talon mukaan painottanut Israelille, että toimittajien turvallisuus on taattava. Presidentti Joe Biden keskusteli lauantaina pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa puhelimessa. Netanjahu vakuutti puhelun aikana Israelin tekevän kaikkensa välttääkseen vahingot sivullisille.

Valkoisen talon mukaan Biden sanoi Israelilla olevan oikeus puolustautua Gazasta ammuttuja raketteja vastaan. Samalla Biden ilmaisi huolensa konfliktin kiihtymisestä ja siviiliuhreista.

Biden keskusteli lauantaina puhelimessa myös palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin kanssa. Abbas kertoo pyytäneensä Yhdysvaltoja puuttumaan konfliktiin ja tekemään lopun Israelin palestiinalaisiin kohdistamista hyökkäyksistä.

Palestiinalaisille on osoitettu lauantaina tukea useissa maissa järjestetyissä mielenosoituksissa. Israelin toimia vastaan ja palestiinalaisten puolesta on kokoonnuttu Euroopassa esimerkiksi Tukholmassa, Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä, Madridissa ja Ateenassa.

Poliisit ovat paikoin käyttäneet kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten hajottamiseksi.

Mielenosoituksia palestiinalaisten puolesta on ollut myös muualla maailmassa, muun muassa Australiassa, Irakissa ja Intiassa.

Kaksi lasta istumassa sairaalasängyllä. Toisen päässä on kääre.
Israelin ilmaiskussa vammoja saaneita lapsia hoidettiin lauantaina sairaalassa Gazassa. Lasten kerrotaan kuuluvan perheeseen, jonka jäseniä kuoli iskussa pakolaisleiriin.Ashraf Amra / AOP

Kymmenen saman perheen jäsentä kuoli ilmaiskussa

Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on vaatinut tänäänkin uusia kuolonuhreja. Palestiinalaisviranomaisten mukaan kymmenen ihmistä kuoli Israelin tehtyä ilmaiskun pakolaisleirin alueelle Gazassa.

Kolmikerroksisen talon romahduksessa kuoli kahdeksan lasta ja kaksi naista, jotka kuuluivat samaan perheeseen.

Miesjoukko peitettyjen ruumiiden ympärillä.
Kymmenen Israelin tekemässä ilmaiskussa kuollutta palestiinalaista haudattiin lauantaina Gazassa.Mohammed Saber / EPA

Yhteensä Gazassa on kuollut tällä viikolla palestiinalaisviranomaisten mukaan jo 139 ihmistä. Kuolonuhreista 39 on lapsia.

Poliisin eristämä alue. Kaupan edustalla raketti-iskun jälkiä.
Israelin Ramat Ganissa tutkittiin lauantaina Gazasta ammutun raketin aiheuttamia vaurioita.Abir Sultan / EPA

Israelin puolella kuolonuhreja ovat vaatineet Gazasta ammutut raketit. Ainakin kymmenen israelilaista on kuollut tämän viikon aikana.

Lisäksi kuolonuhreja on tullut esimerkiksi Länsirannalla, jossa Israelin sotilaat ovat vastanneet palestiinalaisten heittämiin kiviin ja polttopulloihin ampumalla. Perjantaina sotilaat ampuivat ainakin 11 ihmistä Länsirannalla.

Egypti on lähettänyt ambulansseja noutamaan Gazassa loukkaantuneita ihmisiä sairaalahoitoon Egyptiin. Palestiinalaisviranomaisten mukaan vammoja saaneita on noin tuhat.

Rakennuksesta nousee savupilvi kaupungin ylle.
Gazassa olevasta virastorakennuksesta nousi lauantaina savupilvi Israelin tekemän ilmaiskun jälkeen.Mustafa Hassona / AOP

Viime yö jo viides yhteenottojen yö

Taistelut jatkuivat lauantain vastaisena yönä jo viidettä peräkkäistä yötä. Äärijärjestö Hamas ampui raketteja Israeliin ja Israel teki ilmaiskuja Gazaan.

Gazan asukkaiden mukaan Israelin merivoimien aluksista on ammuttu kranaattitulta Välimereltä, mutta nämä eivät välttämättä ole osuneet maaleihinsa. Palestiinan uskonnollisten asioiden ministerin mukaan Israelin hävittäjät tuhosivat moskeijan.

CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan kymmenet ihmiset ovat hakeutuneet suojaan YK:n ylläpitämään kouluun Gazassa.

Israelin puolella hälytyssireenit ovat soineet varoittaakseen Gazan puolelta tulevista raketeista. Hamas on ilmoittanut olevansa vastuussa niistä. Perjantai-iltana Israelin armeija ilmoitti, että myös Syyriasta on ammuttu raketteja kohti Israelia.

Lähivaltiot yrittävät saada tulitauon aikaan

Lähivaltiot ja Yhdysvallat ovat yrittäneet saada aikaan tulitaukoa Israelin ja Hamasin välille. Egypti on johtanut neuvotteluja Hamasin suuntaan ja muun muassa Yhdysvallat on pyrkinyt saamaan sopimusta aikaan Israelin kanssa.

Kartalla Israel, Gaza ja Länsiranta
Lasse Isokangas / Yle

– Egyptin, Qatarin ja YK:n neuvottelijat ovat vauhdittaneet keskusteluja molemmin puolin rauhan aikaansaamiseksi, mutta sopua ei ole vielä syntynyt, palestiinalaisviranomainen kertoi Reutersille.

Myös Yhdistyneet arabiemiirikunnat on vedonnut tulitauon puolesta.

Yhdysvaltain lähettiläs Hady Amr lensi paikalle perjantaina. YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Israelin tilanteesta sunnuntaina.

Netanjahu uhosi iskujen jatkuvan

Ilmaiskut Gazaan ovat jatkuneet koko viikon.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi perjantaina, ettei Israelilla ole mitään aikeita lopettaa hyökkäyksiä äärijärjestö Hamasia vastaan Gazassa.

– He hyökkäsivät pääkaupunkiimme, he ampuivat raketteja kaupunkeihimme. He maksavat ja tulevat maksamaan siitä raskaasti. Tämä ei ole vielä loppu, Netanjahu uhosi perjantaina.

Myös Länsirannan palestiinalaisalueella oli perjantaina väkivaltaisuuksia. Israelin sotilaat ampuivat Länsirannalla perjantain aikana kymmenen palestiinalaista, kertovat palestiinalaisviranomaiset.

Haavisto: Tämän laajentuminen on riskinä

Israelin ja palestiinalaisten tällä viikolla kärjistynyt kriisi on ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan erittäin huolestuttava.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää Israelin ja palestiinalaisten konfliktia erittäin huolestuttavana.

Haavisto arvioi Ylen haastattelussa perjantaina, että useat yhtäaikaiset tekijät ovat vaikuttaneet tilanteen kärjistymiseen. Hän painottaa YK:n merkitystä tilanteen ratkaisemisessa.

– Kyllä tämä on erittäin huolestuttavaa. Kaikki kriisin merkit ovat ilmassa. Israel on koonnut voimia maahyökkäystä varten Gazan rajalle. Nyt on nähty myös raketti-iskuja Libanonin puolelta. Tämän laajentuminen on riskinä, Haavisto arvioi Ylelle.

Lue lisää:

USA:n lähettiläs sukkuloi sovittelemassa Israelissa ja Länsirannalla

Netanjahu uhoaa iskujen Gazaan jatkuvan: He maksavat raskaasti – Länsirannalla hyökätty sotilaita kohti, palestiinalaisia ammuttu (14.5.)

Ulkoministeri Haavisto pitää Israelin ja palestiinalaisten konfliktia erittäin huolestuttavana: Tämän laajentuminen on riskinä (14.5.)

"Pikkusisko pelkää ja piirtää verta ja ruumiita", sanoo nuori nainen Gazasta – "Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin neutraloida Gaza", sanoo mies Ashdodista (14.5.)

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast: Palestiina: Mistä on kyse viime päivien väkivaltaisuuksissa?

Lähteet: AFP, Reuters, AP