1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mars (planeetat)

Kiinalaismönkijä laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle – aiemmin vain amerikkalaiset ovat onnistuneet vaikeassa tehtävässä

Kiinalaismönkijä tutki muutaman päivän planeetan kamaran koostumuusta. Sen jälkeen robottiajoneuvo siirtyy etsimään vettä Marsin suurikokoiselle tasangolle, joka tunnetaan nimellä Utopia Planitia.

Marsiin laskeutuminen on osa Kiinan kunniahimoista avaruusohjelmaa. Tianwen-1:tä kuljettanut Pitkä marssi -kantoraketti lähti Wenchangista Kiinasta viime heinäkuussa. Kuva: EPA

Kiinalaismönkijä on laskeutunut onnistuneesti Marsin pinnalle, kertovat Kiinan valtion tiedotusvälineet lauantaina varhain Suomen aikaan.

Kuusipyöräinen Zhurong-robottimönkijä laskeutui planeetan kamaran pohjoiselle puoliskolle. Ajoneuvo käytti laskeutumiseen suojakuvusta, laskuvarjosta ja rakettialustasta koostuvaa yhdistelmää.

Tehtävä ei ollut helppo.

Etäisyys Maasta Marsiin on tällä hetkellä 320 miljoonaa kilometriä ja radioviestien saavuttamiseen kuuluu jopa 18 minuuttia. Kiinalaisinsinöörit joutuivat siis seuraamaan laskeutumista aikaviiveellä.

Kiinalle onnistunut laskeutuminen on merkittävä saavutus, sillä tähän mennessä vain amerikkalaiset ovat pystyneet laskemaan mönkijänsä ehjänä Marsille, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kiinalainen mönkijä muistuttaa amerikkalaisen avaruusjärjestön Nasan ajoneuvoja 2000-luvulta. Mönkijä painaa noin 240 kilogrammaa ja se on varustettu aurinkopaneeleilla.

Tulen Jumala etsii vettä

Zurong tarkoittaa kiinaksi tulen Jumalaa. Se saapui Marsin kiertoradalle Tianwen-1 nimisen avaruusaluksen kyydissä jo helmikuussa. Avaruusalus tutki Marsia kiertoradalta ja etsi sopivaa laskeutumispaikkaa useita viikkoja.

Nyt kun Zhurong on laskenut onnistuneesti, mönkijän tehtävänä on tutkia planeetan kivien koostumusta ja etsiä pinnan alta vettä.

Operaation on määrä kestää 90 solia, eli Marsin päivää. Yksi sol kestää 24 tuntia 39 minuuttia.

Lue lisää:

Marsin pieni helikopteri ylitti kirkkaasti tavoitteensa – nyt Ingenuity saa jatkoaikaa ja uuden haasteen¨

Elon Muskin SpaceX rakentaa kuumoduulin, jonka on määrä viedä nainen kuuhun ensimmäistä kertaa

Maailman ensimmäinen puinen satelliitti matkaa kiertoradalle ensi syksynä – innostuneet voivat itse ottaa satelliittiin yhteyttä radioteitse