1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Siirtolaiset käännytetään EU-rajalta kovakouraisesti, Gazan kriisille ei näy loppua, mökkivakuutukset käyvät kaupaksi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti.

Aamukooste
Miesten siluettimaisia hahmoja hämärässä nuotion ympärillä.
Afganistanilaismiehet paistavat leipää Bihaćin entisessä vanhainkodissa. Ivar Heinmaa / Yle

Monia EU-alueelle pyrkiviä odottaa Kroatian rajalla pahoinpitely

Bosniasta pyrkii yö toisensa jälkeen Kroatiaan ja EU:n alueelle sitkeitä yrittäjiä. Kroatian puolella heistä valtaosa jää kuitenkin kiinni saman tien ja Kroatian poliisi vie heiltä kaiken omaisuuden. Monet myös pahoinpidellään raa'asti ennen palautusta Bosniaan.

YK ja kansalaisjärjestöt muistuttavat, että tulijoilla pitäisi olla oikeus hakea turvapaikkaa, eikä oikeus nyt toteudu.

Israelin pääministeri uhitteli palestiinalaisia – konfliktille ei näy loppua

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu.
Televisioidussa puheessa Netanjahu vakuutteli Israelin tekevän kaikkensa välttääkseen siviiliuhreja. Yuval Chen / AOP

– Israel jatkaa iskujaan niin kauan kuin on tarvetta, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti Hamasin johtoa Israelin puolustusministeriön päämajassa Tel Avivissa.

Netanjahun uhmakkaasta varoituksesta ovat kirjoittaneet muun muassa israelilaislehti Haaretz ja qatarilaismedia al-Jazeera.

Lauantaina Israel pommitti maan tasalle Gazassa sijaitsevan tornitalon, jossa olivat televisioyhtiö al-Jazeeran sekä uutistoimisto AP:n toimistot. Israelin viranomaiset kertovat maan varoittaneen iskusta etukäteen ja rakennus oli evakuoitu.

Mökkeilybuumi kasvattaa vakuutusten kysyntää – tällaisia vahinkoja mökillä sattuu eniten

Maisema myynnissä olevan kesämökin ikkunasta järvelle.
Pandemian aiheuttama mökkeilybuumi kuumensi vapaa-ajan asuntojen myynnin viime kesänä. Tänä vuonna buumi näkyi jo keväällä. Jarkko Riikonen / Yle

Mökkivakuutukset käyvät nyt kaupaksi, koska koronan aiheuttama mökkeilybuumi kuumensi vapaa-ajan asuntojen myynnin tänä vuonna jo keväällä. Mökkivakuutusten hinnat vaihtelevat muutamista kymmenistä euroista muutamaan sataan euroon vuodessa. Etenkin nuoret lapsiperheet vakuuttavat nyt kesämökkejään.

Koomikko Joonas Nordman ei törkyiselle tosi-tv:lle lämpene

Joonas Nordman
– Olen sanonut vanhemmilleni, että oli hyvä, että katsoin lapsena niin paljon televisiota, sanoo tv-viihteen parissa uransa luonut koomikko Joonas Nordman.Katriina Laine / Yle

Kulttuurivieras Joonas Nordman on tehnyt tv-viihdettä jo kymmenen vuoden ajan. Hän on tullut suomalaisille tutuksi muun muassa ohjelmista Siskonpeti ja Putous.

Nimeään kantavaa talk show’ta vetävän Nordmanin mielestä tosi-tv on muuttunut viime vuosina aiempaa rankemmaksi. Hänestä ohjelmien tekijöiden ja katsojien pitäisi kysyä itseltään, voisiko oma äiti tai lapsi olla osallistujana.

Sunnuntaina saadaan kuurosateita, mutta myös auringon lämpöä

Sunnuntai iltapäivän sääkartta.
Yle

Sunnuntaina kuurosateet painottuvat kapealle kaistaleelle Perämereltä kaakkoon. Muualla maan etelä- ja keskiosassa on poutaista ja aurinkoista. Lapissa on edelleen viileää ja pilvistä.

Maanantaina sää lämpenee myös pohjoisessa ja kaakosta virtaa maan eteläosaan lämmintä ilmaa. Päivän aikana lounaasta leviää kuitenkin sateita.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.