1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kolumbia

Kolumbialaiset vastustavat hallitusta ja poliisiväkivaltaa – monta viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa kymmeniä on loukkaantunut

Mielenosoittajat ovat vaatineet hallitukselta toimia köyhyyden poistamiseksi ja perustulon takaamiseksi. Lisäksi mielenosoittajat vaativat mellakkapoliisi lakkauttamista ja poliisiväkivallan kitkemistä.

Kolumbia
Mielenosoittajat vastustivat poliisin väkivaltaa Kolumbiassa
Mielenosoittajat vastustivat poliisin väkivaltaa Kolumbiassa

Ainakin yksi henkilö on kuollut ja 40 on loukkaantunut viikonloppuna mielenosoituksissa poliisin kanssa sattuneissa yhteenotoissa Kolumbian kaakkoisosassa sijaitsevan Popayanin kaupungissa, kertoo Reuters.

Viikonloppuna kolumbialaiset vastustivat muiden muassa poliisin väkivaltaa ja hallitusta.

Mielensoittajat sytyttivät tuleen poliisiyksikön, jossa virassa olleiden poliisien epäillään hyväksikäyttäneen 17-vuotiasta naista.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan neljä poliisia pidätti nuoren naisen. Vapautumisensa jälkeen nainen kirjoitti sosiaaliseen mediaan viestin, jonka mukaan poliisit olivat pidättäneet hänet mielivaltaisesti ja käyttäneet häntä seksuaalisesti hyväksi, uutisoi Reuters.

Seuraavana aamuna nainen riisti henkensä.

Kolumbian apulaisoikeusministeri Martha Janeth Mancera sanoi, että tapausta tutkitaan

Kansainväliseltä yhteisöltä sataa kritiikkiä

Espanjan Madridissa on viikonlopun aikana järjestetty tukimielenosoituksia Kolumbian poliisin väkialtaisuuksia vastaan. Mielenosoittajat muiden muassa marssivat kaupungin keskustan läpi heiluttaen lippuja, joissa vaadittiin demokratiaa, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta, kertoo uutistoimisto AFP.

Kolumbialainen opiskelija osoittamassa mieltään Calissa, Kolumbiassa.
Luis Robayo / AFP

Kaikkiaan Kolumbiassa useita viikkoja jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut 41 mielenosoittajaa ja yksi poliisi. Lisäksi yli 1 500 ihmisen on kerrottu loukkaantuneen. Kansalaisjärjestöjen mukaan mielenosoituksissa loukkaantuneiden todellinen määrä voi olla ilmoitettua suurempi.

Aiemmin toukokuussa maan turvallisuusjoukkojen kerrottiin tukahduttaneen mielenosoituksia väkivaltaisesti. Maan pääkaupungin Bogotan keskustassa mellakkapoliisin kerrottiin ampuneen mielenosoittajia kyynelkaasulla.

Monet kansainväliset ihmisoikeusryhmät ovat ilmaisseet kritiikkiä poliisin väkivaltaisen toiminnan vuoksi. Lisäksi Yhdistyneet kansakunnat, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat tuominneet poliisin käyttämät voimankeinot siviilejä vastaan mielenosoituksissa.

Torstaina maan ulkoministeri Claudia Blum erosi tehtävästään kansainvälisen yhteisön osoittaman kritiikin vuoksi.

Kolumbian presidentti Ivan Duque on ehdottanut vuoropuhelua mielenosoittajille, mutta monet suhtautuvat epäilevästi. Kolumbialaiset eivät usko, että hallituksen lupaukset johtavat muutokseen.

Mielenosoittajat vaativat rauhaa ja rahaa

Kolumbiassa on osoitettu mieltä jo neljä viikkoa. Eikä protesteille näy loppua.

Laajat mielenosoitukset puhkesivat huhtikuussa, kun hallitus ilmoitti uudesta verosuunnitelmastaan koronapandemian riepotteleman valtiontalouden tasapainottamiseksi. Myöhemmin hallitus luopui aikeistaan korottaa veroja ja valtiovarainministeri erosi tehtävästään, kertoo muiden muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Nyt mielenosoittajat vaativat taloudellista tukea perheille, jotka ovat kärsineet tulomenetyksistä koronaviruksen takia. Mielenosoittajat ovat lisäksi vaatineet terveydenhuollon uudistuksen perumista, perustuloa kansalaisille ja poliisiväkivallan lopettamista.

Kolumbialaiset osoittavat mieltään hallitusta vastaan Medellinissä, Kolumbiassa.
Joaquin Sarmiento / AFP

Lue lisää:

Kolumbiassa mielenosoitukset jatkuneet toista viikkoa, väkivaltaisuuksissa kuollut ainakin 24

Kolumbiassa mielenosoitusten määrä jatkua tänään, väkivaltaisuuksia pelätään – presidentti toivoo kansallista dialogia

Venezuelan johtaja Maduro sanoo olevansa valmis neuvotteluihin opposition kanssa – Oppositiojohtaja väläytti pakotteiden helpottamista

Lähteet: AFP, Reuters