1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Trampoliinit sivuun, korona sai ruotsalaiset innostumaan uima-altaista – Ruotsissa valmistaudutaan taas svemesteriin eli lomaan kotimaassa

Arkea maailmalta: varautukaa ruuhkiin, jonotuksiin ja ajanvarauksiin, sillä Ruotsi tulee olemaan tänäkin kesänä täynnä kotimaassa matkailevia ruotsalaisia, kirjoittaa Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

Monen suomalaisen kesälomaan kuuluu perinteisesti piipahdus Ruotsiin.

Rokotukset ovat edenneet Suomessa hienosti ja tällä hetkellä näyttää siltä, että kaksi rokoteannosta saaneet voisivat matkustaa vapaammin.

Kaikille Ruotsiin tulijoille vinkki: varautukaa ruuhkiin, jonotuksiin ja ajanvarauksiin, sillä Ruotsi tulee olemaan tänäkin kesänä täynnä kotimaassa matkailevia ruotsalaisia.

Maan epävarma koronatilanne on aiheuttanut sen, että ulkomaanreissuja lykätään suosiolla syksymmälle.

Monen pandemiamuistiin on myös jäänyt viime kesä, jolloin ruotsalaisille asetettiin porttikieltoja maan tartuntatilanteen takia.

Tällainen päätös tuli jälleen pari päivää sitten. Portugali ei päästä ruotsalaisia matkailijoita maahan, koska tartuntoja on määrättyä rajaa enemmän.

Harva jaksaa lähteä seikkailemaan rajoitusviidakossa.

– Meillä olisi tiedossa kiva tuttu paikka Espanjassa, mutta ei näistä rajoituksista tiedä. Ne voivat muuttua koskaan vaan eikä meitä yhtään huvita viettää lomaa missään karanteenissa, pohti tuttavani, joka on jo saanut ensimmäisen rokotteen.

Hän päätyi miehensä kanssa vuokraamaan mökin Taalainmaalta.

Leirintäalueilta, mökkivuokrauspalveluista ja matkailukohteista tulee ympäri maata tietoja ennätysmäisestä kysynnästä.

– Varauksia on nyt 1 200 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, kertoi Götan kanavan viestintäpäällikkö Magnus Hollwin Skaraborgsbygde-lehdelle.

Visit Sweden -verkkosivusto on alkanut rummuttaa Ruotsia kotimaan matkailukohteena ja sen laskelmien mukaan 3,7 miljoonaa ruotsalaista matkailee kotimaassa tänä vuonna.

Kotimaanmatkailun suosio näkyy myös kuluttamisessa.

Uusien ja käytettyjen veneiden kauppaa kuvataan tulikuumaksi. Viime vuonna myynti kasvoi 25 prosenttia ja tahdin on arvioitu jatkuvan.

Se tietää hyviä uutisia suomalaisille, sillä suomalaiset pienveneet ovat täällä erittäin suosittuja.

Suomen venevienti Ruotsiin kasvoi viime vuonna hurjasti. Venealan keskusliiton mukaan viennin arvo nousi 31 prosenttia. Kanavalle on suuntamassa veneilijöiden lisäksi myös esimerkiksi polkupyörällä retkeileviä.

Vuoden joululahjaksi valittiin viime vuonna retkikeitin. Tuttavani testasivat sitä vuodenvaihteessa kerrostalon takapihalla ja hyväksi havaittuaan lähtivät keittimen kanssa päiväretkelle läheiseen kansallispuistoon.

Tutut maisemat. Moni matkaa Ruotsiin autolautalla Tukholman kautta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ruotsissa vallitsee myös uima-allasbuumi. Tavallisena vuonna Ruotsiin rakennetaan noin 3 000 uima-allasta, mutta tänä vuonna määrä arvioidaan nousevan 6 000:een.

On kuntia, jotka ovat erityisesti vedonneet asukkaisiin, että nämä eivät täyttäisi kotipihan altaita juomavedellä.

Matkustusrajoitusten lisäksi myös Ruotsin omat koronarajoitukset ovat lisänneet altaiden rakentamista.

Esimerkiksi Tukholmassa oli viime elokuussa mahdotonta päästä hellepäivänä maauimalaan. Jonot alkoivat muodostua heti aamulla avaamisen jälkeen ja sisään otettiin vain sitä mukaa, kun joku tuli ulos.

Kansanterveysvirasto ja hallitus kertoivat viime viikolla, että koronarajoituksia höllennetään kesäkuun alusta alkaen. Se tarkoittaa sitä, että ruotsalaiset pääsevät vihdoin myös huvipuistoon, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Esimerkiksi Pohjoismaiden suurin vesipuisto Skara sommarland avaa oltuaan suljettuna 580 päivää.

Säiden mukaan ei huvipuistoihin pysty suunnistamaan. Kävijämääriä rajoitetaan edelleen ja yleensä vaatimuksena on varata paikka etukäteen.

Pohjoismaiden suurimpaan huvipuistoon, Göteborgin Lisebergiin pääsee tavallisena vuonna 30 000 kävijää päivässä. Nyt sisälle pääsee 5 000 kävijää ennakkolipuilla.

Ja mitä tulee ennakkolippujen hintoihin: Ruotsin kruunu on vahvistunut pandemia-aikana reippaasti ja nyt yhdellä eurolla saa kutakuinkin kymmenen kruunua.