Hyppää sisältöön

Hollanti haluaa näyttää, että iso tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti – Euroviisuissa lähes kaikki on toisin kuin ennen

Koronapandemian keskellä Rotterdamissa järjestettävät Euroviisut ovat monella tapaa poikkeukselliset. Tapahtumaan osallistuvia testataan jatkuvasti ja Hollannin hallitus on laittanut terveysturvallisuuteen miljoonia euroja.

Suomea Euroviisuissa edustava Blind Channel kisaa jatkoon pääsystä 2. semifinaalissa torstaina 20.5. Kuvassa laulajat Joel Hokka (vas.) ja Niko Vilhelm lavaharjoituksissa Rotterdamin viisulavalla 14.5. Kuva: EBU / Andres Putting

ROTTERDAM Euroviisut käynnistyvät tänään Hollannin Rotterdamissa avajaistapahtumalla. Kaikkien 39 osallistujamaan edustajat esittäytyvät astelemalla turkoosia mattoa pitkin ja rajattu määrä toimittajia haastattelee heitä.

Perinteisesti maton päässä odottaa tapahtuma, jossa laulukilpailu julistetaan virallisesti avatuksi. Koronan takia avajaisjuhlaa ei tällä kertaa järjestetä, vaan esiintyjät kuljetetaan takaisin hotelleihinsa.

Rotterdamin Euroviisuihin osallistuvien täytyy käydä koronatestissä kahden päivän välein. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Viime vuonna Euroviisut jäi järjestämättä ensimmäistä kertaa laulukilpailun historiassa koronapandemian takia. Tämän vuoden viisut tulevat varmasti jäämään mieleen erikoisjärjestelyiden takia.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Euroviisuja on järjestetty poikkeusoloissa aiemminkin. Kymmenen vuotta sitten Saksan Düsseldorfissa varauduttiin terrori-iskuihin kymmenillä tuhansilla poliiseilla, vuonna 2017 Ukrainan Kiovassa armeija suojasi viisuareenaa, kun maan toisessa päässä käytiin sotaa. Edellisissä Euroviisuissa Israelin Tel Avivissa armeija ja poliisit parveilivat kaduilla, sillä vain viikkoja aiemmin oli tehty raketti-iskuja Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Onko Euroviisuja järkeä järjestää juuri nyt?

Euroviisujen järjestäjät Euroopan yleisradioliitto EBU ja isäntämaa Hollanti ovat vakuuttaneet, että tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti. Heidän mukaansa hyvin hoidettu laulukilpailu luo uskoa siihen, että pitkään odotettuja yleisötapahtumia voidaan jälleen järjestää.

Hollannin hallitus on käyttänyt lähes kolme miljoonaa euroa Euroviisujen koronaturvallisuuteen. Kuluja lisäävät esimerkiksi tapahtumaan osallistuvien jatkuva testaaminen.

Joidenkin epidemiologien mukaan on edesvastuutonta järjestää pandemian keskellä näin iso tapahtuma, johon saapuu osallistujia eri puolilta Eurooppaa.

Esiintyjät kuplissaan

Euroviisuihin osallistuu tänä vuonna edustajia 39 maasta. Rotterdamissa heidät on eristetty hotelleihin, joista voi poistua vain esiintymisharjoituksiin, varsinaisiin viisulähetyksiin ja muutamiin virallisiin tilaisuuksiin. Artisteja ei päästetä ravintoloihin tai kauppoihin, mutta heillä on lupa käydä kävelyllä ja pyöräilemässä.

Rotterdamin Euroviisuissa työskentelevä henkilökunta, artistit ja toimittajat joutuvat käymään säännöllisesti koronatesteissä. Ahoy-areenalle päästäkseen täytyy olla negatiivinen koronatesti, joka on tehty vähintään 48 tunnin sisällä. Perinteisten koronatestien lisäksi käytössä on vartissa valmistuva pikatesti sekä vielä nopeampi puhallustesti.

Mikäli koronatesti osoittautuu positiiviseksi tarkastustestinkin jälkeen, henkilö joutuu seitsemän päivän karanteeniin. Esiintyjien kohdalla se tarkoittaa sitä, että live-esiintyminen viisulavalla jää väliin ja sen tilalla esitetään etukäteen kotimaassa nauhoitettu esitys.

Euroviisuissa panostetaan paljon turvallisuuteen. Kaikki paikalle tulijat käyvät läpi samanlaisen turvatarkastuksen kuin lentokentällä. Kuvassa turvamiehiä Rotterdamin Ahoy-areenan edessä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Osallistujamailla oli etukäteen mahdollisuus valita, tulevatko ne esiintymään paikan päälle Rotterdamiin. Ainoastaan Australia jättäytyi pois, sillä maan koronarajoitukset ovat äärimmäisen tiukat. Viisuedustajan esityksestä nähdään siis aiemmin nauhoitettu esitys.

Ensimmäinen positiivisen testituloksen vaikutus nähdään jo Euroviisujen avajaistapahtumassa. Puolan ja Islannin edustajat joutuvat jättämään tilaisuuden väliin, sillä maiden delegaatioihin kuuluvat henkilöt antoivat positiivisen tuloksen ja delegaatiot ovat eristyksissä ainakin avajaisten ajan.

Fanit puuttuvat

Yksi näkyvimmistä eroista aiempiin Euroviisuihin on viisufanien poissaolo. Fanit ovat oleellinen osa viisukulttuuria ja se on näkynyt kisakaupungin kaduilla sekä tv-lähetyksissä.

Yleensä kisakaupunkiin on pysytytetty viisukylä, jossa on järjestetty pitkin viikkoa oheisohjelmaa. Iltaisin viisufanit ovat kokoontuneet Euroklubille, jossa eri maiden artistit ovat käyneet esiintymässä. Lisäksi viisufanit ja maat ovat järjestäneet omia bileitään. Nyt esimerkiksi viisukylä on luotu virtuaaliseksi tilaksi, jossa esiintyy muun muassa Hollannin viisuvoittaja Duncan Laurence.

Euroviisut näkyvät Rotterdamin katukuvassa värikkäästi. Pitkin kaupunkia on teippauksia, joissa on lainattu aikaisempian viisuvoittokappaleiden sanoituksia. "Loving you is a losing game" on Hollannin Duncan Laurencen voitokkaasta Arcade-kappaleesta vuodelta 2019. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Viisufanit ovat olleet olennainen osa itse tv-lähteyksiä, sillä he ovat kansoittaneet viisulavan edustan omien maiden lippujensa kanssa kannustamaan suosikkejaan.

Tällä kertaa osa viisukarnevaalista jää uupumaan, sillä Rotterdamin Ahoy-areenan kolmeen suoraan lähetykseen eli kahteen semifinaaliin ja ensi lauantain finaaliin otetaan yleisöä kuhunkin 3 500 ihmistä.

Monelle viisufanille Euroviisuihin osallistuminen on vuoden kohokohta. Monelta viime vuonna katkennut perinne saa siis ikävällä tavalla jatkoa. Laulukilpailun ystäville on kuitenkin tärkeintä, että Euroviisut ylipäätään tänä vuonna järjestetään.

Fanien lisäksi paikan päällä on aiempaa vähemmän toimittajia. Rotterdamista raportoi 500 lehdistön edustajaa ja tuhat voi työskennellä verkossa näytettävien tiedotustilaisuuksien ja online-haastattelujen kautta.

Euroviisujen 1. semifinaali pidetään tiistaina 18.5. ja 2. semifinaali 20.5. Jälkimmäisessä jatkoon pääsystä kisaa Suomen edustaja Blind Channel kappaleella Dark Side. Euroviisujen finaali järjestetään lauantaina 22.5.

Euroviisujen avajaistapahtumaa Rotterdamista voi seurata suorana Areenasta klo 19 alkaen.

.
.