1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Keski-Pohjanmaan koronarypäs kasvaa: Kokkolan ketjusta jo yli 100 tartuntaa, karanteenissa lähes tuhat – sairaanhoitopiiri siirtyy leviämisvaiheeseen

Maakunnan koronatilanne heikkenee edelleen roimasti: uusia tartuntoja todettiin sunnuntaina 21. Osa laajasta, Kokkolasta leviämään lähteneistä tartunnoista on varmistunut Intian variantiksi ja alueen ilmaantuvuusluku hipoo nyt maan kärkeä. Koronavirustartunnat keskittyvät tällä hetkellä etenkin nuoriin, 12–25-vuotiaisiin.

Koronavirustartunnat leviävät nyt voimakkaasti nuorison keskuudessa etenkin Kokkolassa ja Kannuksessa. Kuvituskuva. Kuva: Mari Kahila / Yle

Kokkolasta alkunsa saanut laaja koronarypäs jatkaa kasvuaan Keski-Pohjanmaalla: tänään sunnuntaina viranomaiset tiedottivat 21 uudesta koronavirustartunnasta sairaanhoitopiirissä.

Luku on uusi päiväkohtainen ennätys tartunnoissa maakunnassa. Viimeisten kahden viikon aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu jo 101 koronatartuntaa.

Soiten alue siirtyykin koronaepidemian leviämisvaiheeseen ensimmäistä kertaa koko pandemian aikana. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta sunnuntaina.

Koronatartunnat keskittyvät tällä hetkellä etenkin nuoriin, 12–25-vuotiaisiin. Koronaryhmä suosittaakin, että Keski-Pohjanmaan toisen asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen ensi viikoksi. Kokkolan yläkoulut siirtyvät etäopetukseen tiistaista alkaen.

Lisäksi etäopetukseen joutuvat myös Kannuksen 4–9-luokan oppilaat ensi viikoksi.

Kokkolan kaupunki päätti jo viime viikolla, että muun muassa kaikki alueen lukiot jättäytyvät etäopetukseen.

Vakava koronavirustilanne heijastuu myös Keski-Pohjanmaan lähikuntiin ja jatkotartuntoja on havaittu muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Taudin ilmaantuvuusluku jo maan kärkeä

Tartunnat liittyvät laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle kokkolalaisravintolan vappubrunssilta.

Tällä hetkellä karanteeniin on määrätty noin 920 ihmistä. Lisäksi muutama sata henkilöä on omaehtoisessa karanteenissa.

Osa laajasta ketjusta lähteneistä tartunnoista on varmistunut koronaviruksen Intian variantiksi.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä taudin ilmaantuvuusluku on kivunnut todennäköisesti koko maan kärkeen, kun vielä huhtikuun lopulla alueella oli Suomen rauhallisin koronaepidemiatilanne.

Alueen ilmaantuvuusluku on viimeisten kahden viikon ajalta tällä hetkellä 130 tapausta 100 000:ta asukasta kohden. THL raportoi lauantaina, (siirryt toiseen palveluun) että taudin ilmaantuvuus on korkeimmillaan Suomessa Päijät-Hämeessä ( 114 tapausta 100 000:ta asukasta kohden) sekä Varsinais-Suomessa.

Koronavirustartunnat leviävät nyt voimakkaasti nuorison keskuudessa etenkin Kokkolassa ja Kannuksessa. Sairaanhoitopiiristä vedotaan vahvasti alueen nuoriin, että kokoontumisia vältettäisiin, jotta epidemia saadaan rauhoittumaan.

Leikkaustoimintaa ajetaan alas keskussairaalassa

Jo perjantaina viranomaiset viestittivät, että leviämisvaihe on lähellä, sillä tartuntaketjujen jäljitettävyys on tippunut rajusti. Vielä muutama päivä sitten tartunnoista 80 prosenttia pystyttiin jäljittämään, nyt enää reilu puolet.

Myös suunniteltua leikkaustoimintaa joudutaan ajamaan nyt alas Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Osastoilla ja asumispalveluyksiköissä otetaan käyttöön rajoitetut vierailut. Vierailut sallitaan jatkossa vain ennalta sovitusti.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronapotilas.

Sairaanhoitopiiri kehottaakin kaikkia, joilla on vähäisiäkin koronaan sopivia oireita (siirryt toiseen palveluun) hakeutumaan herkästi koronatestiin (siirryt toiseen palveluun).

Altistumisia koronalle on voinut tapahtua seuraavissa paikoissa:

- ti 11.5. klo 18-19.30 Kipparihalli Kokkola

- to 13.5. klo 17-18 Ravintola Casa, Lohtaja

- to 13.5. klo 17-17.30 Ruotsalon Kasipiste

- pe 14.5. klo 12-15 Tavaratalo J.Kärkkäinen, Ylivieska (erityisesti Fresh!Burger klo 13 -13.30)

Listaus kaikista mahdollisista altistumispaikoista löytyy Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/tilannekuva/ (siirryt toiseen palveluun)

Artikkelia päivitetty 16.5. klo 17.07 Koronaryhmän tiedoilla leviämisvaiheeseen siirtymisestä.

Artikkelia päivitetty 16.5. klo 21.25 tiedolla, että Kokkolan yläkoulut siirtyvät etäopetukseen tiistaista alkaen.

Lisätty 17.5. klo 7.24 uusia mahdollisia altistumispaikkoja.

Lue myös:

Keski-Pohjanmaalla todettu 14 uutta koronavirustartuntaa – Vain reilu puolet tartuntaketjuista pystytään jäljittämään

Kokkolan kaupunki vetoaa nuoriin yhä laajemmalle leviävässä koronatilanteessa – nyt suljetaan museot ja kirjastot

Keski-Pohjanmaa jo lähellä koronan leviämisvaihetta – Intian varianttia todettu 6 tapausta, Kokkolan ryppäästä levinnyt 66 tartuntaa