1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Odotettu lintulaji havaittiin Kemiönsaaressa – kivikkosatakieli on harvinaisuus koko Euroopassa

Uusi lintuhavainto tehtiin mökkipihalla Kemiönsaaressa. Kivikkosatakieli pesii yleensä kivikkoisilla ja pensaikkoisilla rinteillä Turkista Himalajan länsipuolelle ja talvehtii Itä-Afrikassa. 

Kivikkosatakieli on Euroopassa erittäin harvinainen näky.  Kuva: Riitta Mattsson

Suomen ensimmäinen kivikkosatakieli, tieteelliseltä nimeltään Irania gutturalis, havaittiin eilen puolenpäivän aikaan Varsinais-Suomessa Kemiönsaaressa, kertoo lintuyhdistysten keskusjärjestö Birdlife Suomi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Järjestön mukaan havainnon linnusta teki Heidi Mattsson perheensä mökkipihalla. Mattssonin isä Rainer Mattsson tunnisti lajin kivikkosatakieleksi.

Kivikkosatakielikoiras muistuttaa etäisesti leppälintukoirasta. Molemmilla on oranssinruskea vatsapuoli, harmaa selkäpuoli ja laajalti mustaa päässä. Kivikkosatakieli on kookkaampi, sen kurkussa on valkea laikku ja pyrstö on musta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kivikkosatakieli pesii kivikkoisilla ja pensaikkoisilla rinteillä Turkista Himalajan länsipuolelle ja talvehtii Itä-Afrikassa.

Lajia on jo pitkään odotettu havaittavan Suomessa, vaikka se on Euroopassa suuri harvinaisuus.

Ruotsissa kivikkosatakieli on havaittu yhdeksän ja Norjassa kaksi kertaa. Kemiönsaaren havainto tehtiin Birdlife Suomen mukaan tyypilliseen vuodenaikaan, sillä aiemmista Pohjoismaiden havainnoista seitsemän on toukokuulta.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen uusi lintulaji Suomessa oli toukokuussa 2019 havaittu pikkupajusirkku.

Lue myös:

Lauttasaaressa majaillut hernekerttu paljastui DNA-analyysillä himalajanhernekertuksi – lintu havaittiin ensi kertaa Suomessa ja Euroopassa

Suomeen lentää miljoonittain lintuja juuri nyt: katso ja kuuntele, millaista kiihkein muuttoaika on Pohjois-Suomen korkeudella