1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salakuljetus

Mies haaveili ravintolan avaamisesta ja päätti rahoittaa sen nuuskan salakuljetuksella – sattuma matkalla romahdutti suunnitelman

Poliisi pysäytti uusimaalaisen miehen ja näki tämän autossa suuren nuuskalastin. Viime vuonna edes korona ei tyrehdyttänyt vilkasta nuuskasalakuljetusta.

Kuvassa näkyy yhteensä 160 ”tornia” nuuskaa. Uusimaalaisen miehen autosta poliisi takavarikoi 220 vastaavan kokoista tornia. Kuvan nuuskat liittyvät toiseen salakuljetustapaukseen. Kuva: Tulli

30-vuotias uusimaalainen mies oli lokakuussa 2019 matkalla etelään Torniosta. Miehen autossa oli kasseihin pakattuna yli 2 200 kiekkoa nuuskaa.

Kiekot olivat kymmenen kappaleen ”torneissa”, joita miehen autossa oli noin 220. Nuuskalasti painoi yhteensä lähes 54 kiloa.

Myöhemmin esitutkinnassa mies kertoi, että hän suunnitteli ravintolan avaamista ja oli aikeissa rahoittaa haavettaan nuuskan salakuljetuksella. Mies oli käynyt hakemassa sitä Tornion kautta avoimen rajan yli Ruotsista. Hänen tarkoituksensa oli myydä nuuskaa Suomessa ystäville ja tutuille.

Kuvio on varsin tavanomainen, sillä tällaista kauppaa käydään Suomessa laajalti. Kokonaismäärää ei tiedä kukaan, sillä Suomen ja Ruotsin välillä ei normaalioloissa ole rajavalvontaa kuin satunnaisesti.

Edes koronan takia vähentynyt matkustus ja lisääntynyt valvonta eivät tullin mukaan vähentäneet nuuskan salakuljetusta ainakaan, jos mittarina pitää takavarikoidun nuuskan määrää. Viime vuonna tulli takavarikoi yli 7 000 kiloa nuuskaa. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Uusimaalainen mies oli matkalla ennen koronapandemian puhkeamista ja kertomansa mukaan ensimmäistä kertaa. Hän ei ollut vaivautunut mitenkään piilottamaan nuuskaa autossaan. Rajan hän ylitti silti vaivatta.

Sen jälkeen onni loppui.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiosta ei ilmene, miksi poliisi kiinnitti miehen autoon huomiota. Joka tapauksessa poliisipartio pysäytti hänet. Kun konstaapelit lähestyivät autoa, he näkivät, että auto pursusi nuuskaa.

Omaan käyttöön vai ei?

Tulliylitarkastaja Pekka Jauhola esitteli Ylelle maaliskuussa tullin takavarikkovarastoa Torniossa. Nuuskaa varastossa on liki tuhat kiloa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tupakkalain mukaan nuuskaa ei saa tuoda maahan. Saman pykälän toisen momentin mukaan nuuskaa saa kuitenkin tuoda omaa henkilökohtaista käyttöä varten yhteensä enintään 1 000 grammaa.

Esitutkinnassa mies kertoi, että hänen lastistaan noin 19 kiloa olisi ollut omaan käyttöön. Loput oli tarkoitettu myytäväksi ravintolan perustamista varten.

Syyttäjä nosti miestä vastaan syytteen törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Syyttäjän mukaan mies oli teollaan välttänyt yli 18 000 euron tupakkaveron.

Oikeudessa mies muutti kertomustaan. Nyt hän kiisti suunnitelman ravintolan rahoittamisesta ja kertoi, että oli pyrkinyt rahoittamaan vain omaa nuuskankäyttöään.

Oikeuden istunnossa syyttäjä hyväksyi näkemyksen, että kuusi kiloa nuuskasta olisi ollut tarkoitettu miehen omaan käyttöön. Myös käräjäoikeus hyväksyi tämän.

Syyttäjän mukaan mies tavoitteli huomattavaa taloudellista hyötyä ja lisäksi teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä. Myös käräjäoikeus piti epäuskottavana, että miehen motiivi olisi ollut rahoittaa oma nuuskankäyttönsä.

Käräjäoikeus antoi asiassa tuomion viime viikon perjantaina. Tullirikosten vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisesti käräjäoikeus katsoi, että vältetyn veron määrä ylitti törkeän veropetoksen rajan. Samoin täyttyi salakuljetuksen tunnusmerkistö.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Ennätysmäärät tuhansia kiloja

Uusimaalaisen miehen salakuljettama määrä on yksittäisenä tekona kohtalaisen suuri mutta ei edes hätyyttele ennätyksiä.

Tulli on paljastanut viime vuosina Suomessa useita ammattimaisesti toimineita nuuskansalakuljettajia ja salakuljetusverkostoja.

Viime kuussa tulli kertoi tutkivansa savolaista vyyhtiä, jossa nuuskaverkoston epäillään hankkineen Ruotsista ja myyneen Suomessa peräti 5 400 kiloa nuuskaa.

Vuonna 2018 tulli tiedotti, että se oli paljastanut nuuskaringin, jossa kahdeksan henkilön epäiltiin salakuljettaneen maahan Ruotsista 12 700 kiloa nuuskaa vuosien 2016–2018 aikana.

Lue lisää:

Koronarajoitukset eivät hiljentäneet nuuskan virtaa länsirajan yli – Kasper Sarivaara: "Kun Ruotsiin pääsee, pitää ostaa kunnolla, että pärjää"

Neljä henkilöä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja korvauksiin laajasta nuuskakaupasta – peräkärryssä oli 172 kiloa nuuskaa ja taskussa yli 18 000 euroa rahaa