Hyppää sisältöön

Tampereelle rakennetaan uusi turvakoti, nyt paikat olleet tosi täynnä: viime vuonna piti ohjata lähes 150 kertaa tulijat muualle

Pirkanmaalla ei ole ollut tarpeeksi turvakotipaikkoja. Nyt Tampereelle rakennetaan uusi turvakoti Kaukajärvelle. Rakennuslupa tuli helatorstaina, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos myönsi rahoituksen.

Tampereen Ensi- ja turvakodin leikkihuone kuvattuna vuonna 2017. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereelle rakennetaan uusi turvakoti. Rakennuslupa tuli helatorstaina.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos myönsi rahoituksen Tampereen ensi- ja turvakoti ry:lle uuden turvakodin perustamiseksi Tampereen Kaukajärvelle.

Uuteen turvakotiin tulee 18 asukashuonetta. Tuhannen neliön rakennuksen toteuttaa Hoivatilat Oyj. Turvakoti valmistuu kevättalvella 2022. Tampereen Ensi- ja turvakoti ry vuokraa sen käyttöönsä pitkällä vuokrasopimuksella.

Pirkanmaan nykyinen turvakotien perhepaikkojen määrä ei ole kyennyt vastaamaan alueen suureen kysyntään.

Tampereen Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Maria Länsiö sanoo, että Tampereen turvakodit ovat olleet todella täynnä.

– Viime vuonna ohjattiin kummaltakin yhteensä 146 kertaa toiseen turvakotiin, kun meille ei mahtunut. Ja tämä on siis kertoja, eli yhden luvun takana voi olla esimerkiksi äiti ja pari lasta.

Tämän vuoden luvut ovat Länsiön mukaan vielä huolestuttavammat. Tähän mennessä Tampereen Hämeenkadun turvakodin käyttöaste on 97 prosenttia ja sieltä käännetty muualle 40 kertaa. Tampereen Mutkakadun turvakodin käyttöaste on ollut 96 prosenttia ja sieltä käännetty muualle 94 kertaa.

Koronan vaikutuksia on Länsiön mukaan vaikea vielä arvioida.

– Mutta ehkä niin voisi tulkita, että viime vuonna turvakodille hakeuduttiin normaalia vähän vähemmän. Tähän saattoi vaikuttaa se, ettei kotoa päässyt lähtemään, kun tekijä koko ajan paikalla tai ei uskallettu sairastumisen pelossa. Nyt näyttää, että painetta perheissä on ja siitä kertovat varmaan myös tämän vuoden luvut, Länsiö kertoo.

Sisäpihalle leikkialue

Hoivatilojen asiakkuusjohtaja Jussi Vikman sanoo, että lapsille tulee oma leikkipiha rakennuksen sisäpihalle. Turvallisuus on muutenkin huomioitu.

Tampereen Ensi- ja turvakoti ry on perustettu vuonna 1945. Toiminta käynnistyi Petsamossa Ensikotina. Tällä hetkellä yhdistys tuottaa sekä ikäihmisten että lapsiperheiden niin avo- kuin laitospalveluita.

Yhdistyksellä on tällä hetkellä kaksi turvakotia: Mutkakadulla ja Hämeenkadulla. Näissä on yhteensä 17 asiakaspaikkaa. Uuteen Kaukajärven yksikköön muuttaa Mutkakadun yksikkö ja lisäksi uudelle turvakodille tulee 10 uutta asiakaspaikkaa.

Uuden turvakodin rakentamisen jälkeen Tampereella ja Pirkanmaalla on 27 turvakotipaikkaa.

Tampereen Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Maria Länsiö on todella iloinen uudesta turvakodista, koska yhä useampi lähisuhdeväkivallan kokija saa apua. Turvakoti on auki 24/7 ja asiakkaille täysin ilmainen.

.
.