Hyppää sisältöön

Kolmas korona-aalto iski Thaimaahan – Phuketin lomakausi on nyt vaarassa

Thaimaan hälyttävä koronatilanne on panemassa monen suomalaisenkin lomasuunnitelmat uusiksi. Phuketin lomasaaren oli määrä avautua turisteille jo heinäkuussa, mutta pandemia uhkaa kaataa suunnitelman.

Korona on karkoittanut turistit Phuketin hiekkarannoilta. Kuva: Barbara Walton / EPA

Kaakkois-Aasian lomaparatiisina tunnettu Thaimaa on vaikean paikan edessä. Turismista elävä maa haluaisi lopettaa maahantulijoiden kahden viikon karanteenin Phuketin saarella, mutta koronavirus toi jälleen kerran huonoja uutisia.

Thaimaan tautimäärät lisääntyvät tällä hetkellä lähes 10 000 tapauksen päivävauhdilla (siirryt toiseen palveluun), ja se vaarantaa heinäkuuksi suunnitellun Phuketin avaamisen turisteille. Suurin osa tartunnoista tulee vankiloista, missä ihmiset joutuvat asumaan ahtaasti.

Thaimaahan voi toki nytkin matkustaa, edellyttäen että rokotukset ovat kunnossa, mutta ei ilman 14 vuorokauden pakollista hotellikaranteenia.

– Huhuja on liikkeellä paljon, mutta toistaiseksi virallinen tieto on se, että Phuketiin saa matkustaa heinäkuussa vapaasti, sanoo Thaimaassa lähes 40 vuotta asunut Jukka Koivistoinen.

Jukka Koivistoinen on asunut Thaimaassa lähes 40 vuotta. Kuva: Jukka Koivistoinen

Pattayalta puhelimitse tavoitettu Koivistoinen ei kuitenkaan laske sen varaan, että hallituksen suunnitelmat ovat voimassa vielä keskikesällä.

– Tilannehan muuttuu joka päivä, Koivistoinen naurahtaa.

Rokotuksia suunnataan Phuketiin

Thaimaan maanlaajuiset rokotukset ovat vasta alkutekijöissään. Maan 70 miljoonasta kansalaisesta ainoastaan runsas kaksi prosenttia, puolitoista miljoonaa ihmistä, on saanut ensimmäisen rokotteensa.

Phuketissa on kuitenkin määrä aloittaa terveysministeriön siunauksella huomenna tiistaina massarokotukset (siirryt toiseen palveluun), jotta saari olisi valmiina kovasti odottamiinsa kesäturisteihin.

Mutta toistaiseksi kuuluisa turistimagneetti joutuu kitkuttelemaan ilman pääelinkeinoaan.

Yksinäinen turisti phuketilaisella hiekkarannalla. Kuva: Barbara Walton / EPA

– Se hyvä puoli tässä sentään on, että Thaimaassa kukaan ei kuole nälkään. Kun hotellit menevät kiinni, työpaikkansa menettäneet ihmiset pääsevät lähtemään maaseudulle, jossa jokaisella on sukulaisia, Pattayalla nykyään baaria pitävä Koivistoinen sanoo.

Talvisesonki täysin auki

Finnair on kertonut aloittavansa suorat lennot Phuketiin joulukuussa, jolloin Thaimaan rannat alkavat turistien parissa olla kaikkein suosituimmillaan.

Siitä, kuinka hyvin talven lomapaketit ovat menneet kaupaksi, yhtiö ei anna tarkkoja lukuja. Yllätys ei tietenkään ole, että määrät ovat huomattavasti takavuosia pienemmät.

– Asiakkaat odottavat selvästi tietoa matkustusrajoitusten kehittymisestä, Finnairin viestinnästä kerrotaan.

Lue lisää:

Korona hiljensi Thaimaan turistirannat ja romahdutti talouden – pandemia lietsoo luksuselämää viettävän kuningasperheen vastaisia protesteja

Kreikka avautuu turisteille – Lapsiperheetkin uskaltautuvat jo matkoille, paikallinen hotelliyrittäjä Selina Mindrinos iloitsee Ylelle

Uusimmat tiedot koronaviruksesta